Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΕΡΤ 3 Θεσσαλονίκη"

Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΕΡΤ 3 Θεσσαλονίκη»
 
Για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τσοχατζόπουλο:
 
Θα συσταθεί ολιγομελής επιτροπή, η οποία θα εξετάσει μάρτυρες, θα εκδώσει το πόρισμα της και θα το καταθέσει στη λεγόμενη προανακριτική επιτροπή – τριμελή επιτροπή δικαστικών – η οποία θα αποφασίσει ή όχι την παραπομπή. Αυτή είναι μια ασφαλιστική δικλείδα την οποία προέβλεψε το Σύνταγμα του 2001, ώστε μετά τη Βουλή η προανάκριση να γίνεται από δικαστικούς.
 
Για το εάν υπάρχει παραγραφή:
 
Και το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών του 2003 δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για το θέμα αυτό. Ισχύει η παραγραφή και οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ το ήξεραν αυτό. Βέβαια, στο δεύτερο μέρος της προτάσεως τους επικαλούνται και τα άρθρα του νόμου του 2008 περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αυτό θα ερευνηθεί από τους δικαστικούς. Για το εάν μπορεί να γίνει σύμπλευση των δύο νόμων. Δηλαδή, εάν ο νόμος του 2008 μπορεί να ισχύσει αναδρομικά - που είναι ένα μεγάλο νομικό ερωτηματικό - επικαλύπτοντας το νόμο του 2003.
 
Για την κόντρα μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και το ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή:
 
Ο κ. Καρατζαφέρης έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να ασκεί αντιπολίτευση, καταφέρεται εναντίον των πάντων. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το κάνεις, αλλά όταν εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι όλα όσα έλεγες δεν ήταν αληθή ή ακριβή τότε έχεις πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μεϊμαράκης έχει 100% δίκιο.
 
Το θέμα, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, είναι γιατί δεν γίνεται εξεταστική επιτροπή ώστε να εξετασθούν ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Βενιζέλος. Βέβαια, αυτό το κάνει η ειδική επιτροπή εξοπλισμών που υπάρχει στη Βουλή και στον κανονισμό της Βουλής αναφέρεται ρητώς ότι αυτή η επιτροπή μπορεί να εξελιχθεί σε εξεταστική. Επειδή, δε, είναι ολιγομελής έχω την αίσθηση ότι θα κάνει καλύτερη δουλεία από μια εξεταστική επιτροπή 26 ατόμων και διάρκειας τριών μηνών.
 
Σε τελική ανάλυση, ο κ. Μεϊμαράκης και ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν εκείνοι οι οποίοι δεν υπέγραψαν για τα υποβρύχια, ούτε για την παραλαβή, ούτε για πληρωμές. Οι πληρωμές που έγιναν βάσει της διεθνούς σύμβασης που είχε υπογράψει ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν επιβεβλημένες να γίνουν. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα. Άλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε και είπε ότι εάν η ειδική επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής αποφανθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα βεβαίως και θα ζητήσει μόνος του από το κόμμα του να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.
 
Για τις προτάσεις της Ν.Δ.:
 
 Στις αρχές Μαΐου, θα παρουσιάσουμε στο Ζάππειο ΙΙ το πρόγραμμα μας για την έξοδο από την κρίση. Την έξοδο από την ύφεση, τον στασιμοπληθωρισμό και βεβαίως την ανεργία. Νομίζω, ότι η μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού περιμένει με αγωνία αυτές τις προτάσεις, διότι και από το Ζάππειο Ι – όπου υποβάλλαμε τις 23 προτάσεις - απεδείχθη ότι οι περισσότερες ήταν σωστές. Η κυβέρνηση προσπάθησε να λοιδορήσει αυτές τις προτάσεις και ασθμαίνως άρχισε να τις αποδέχεται μία προς μία. Για παράδειγμα, αποδέχθηκε ότι μπορούμε να εισπράξουμε τα 300 δισεκατομμύρια από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αποδέχθηκε ότι πρέπει να γίνει μείωση των φορολογικών συντελεστών και προχώρησε σε μια μικρή μείωση τους, μη τολμώντας να πάει σε μια γενναία μείωση η οποία θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη.
 
Για το εάν η Ν.Δ. θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου:
 
Καταρχήν, εμείς ήμασταν εξαρχής αντίθετοι με το μνημόνιο. Βλέπαμε ότι το μνημόνιο δεν ήταν η συνταγή εξόδου από την κρίση, βλέπαμε ότι δεν βγαίνει. Τώρα το ομολογούν και οι ίδιοι. Το 80% του υπουργικού συμβουλίου δηλώνει τώρα ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει.  Δεύτερον, μιλήσαμε για σωστή διαπραγμάτευση του μνημονίου τότε, η οποία δεν έγινε. Και φέραμε για παράδειγμα την Ιρλανδία. Φανταστείτε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και η μικρή μείωση του επιτοκίου ήταν απόρροια των διαπραγματεύσεων που έκανε η Ιρλανδία. Δηλαδή, εκμεταλλευτήκαμε την απόφαση για την Ιρλανδία. Απεδείχθη, επομένως, ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πολύ καλύτερα το μνημόνιο.
 
Για το χρέος που δημιούργησε η Ν.Δ.:
 
Το χρέος μπορεί να αυξήθηκε κατά 80 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., ένα σημαντικό ποσό, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα 60 δισεκατομμύρια ήταν για τοκοχρεολύσια προηγουμένων δανείων που είχαν συνάψει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ένα παράδειγμα θα σας πω. Οι δόσεις για την αποπληρωμή του περίφημου SWAPπου έγινε για τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ επί υπουργίας Δρυ, για να καλύψουμε το έλλειμμα ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ, άρχισαν από το 2004. Τα υπόλοιπα, 12 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους ήταν από τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχε υπογράψει πάλι το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ., λοιπόν, επιβάρυνε το χρέος μόνο κατά επτά δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια των πεντέμισι ετών. Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που κυβερνάει, έχει επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Για την απογραφή:
 
Η απογραφή γίνεται εκ των πραγμάτων. Και τώρα απογραφή γίνεται. Όταν για παράδειγμα, η κυβέρνηση λέει ότι το έλλειμμα θα είναι 8,1% και μετά ανακοινώνει ότι είναι 10,5%, αυτό δεν είναι απογραφή; Δεν είναι απογραφή όταν ζητάει η Eurostat να στείλουμε στοιχεία; Κάθε μέρα γίνεται απογραφή στα οικονομικά. Και οι άνθρωποι της τρόικας που έρχονται εδώ απογραφή κάνουν. Η απογραφή, τελικά, είναι μια καθημερινή πρακτική.
Print
1379 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω