Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Ράδιο 9"

Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ»
 
Δημοσιογράφοι: Χ. Μπότσαρης – Γ. Ντάσκας
 
 
Για την αναδιάρθρωση του χρέους:
 
Όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους κάνουν κακό στον τόπο αυτή τη στιγμή. Και ο καθένας εννοεί κάτι διαφορετικό. Άλλος εννοεί την επιμήκυνση αποπληρωμής του γενικού χρέους , άλλος μιλάει για «κούρεμα» του χρέους, άλλος για καταβολές με δόσεις κλπ. Γεγονός, όμως, είναι ότι και μόνο η αναφορά σε αναδιάρθρωση κάνει ζημιά στην οικονομία και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρούν οι αγορές, τόσο η πρωτογενής όσο και η δευτερογενής, όπου τα spreads έχουν ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα που είναι απαγορευτική οποιαδήποτε συναλλαγή όσον αφορά το χρέος και τα κρατικά ομόλογα.
 
Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους είναι σε ελληνικά χέρια. Δηλαδή, είναι σε ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες και αυτό πρέπει κανείς να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη όταν μιλάει για αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα:
 
Θα περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές όταν τα μέτρα της κυβέρνησης συγκεκριμενοποιηθούν. Διότι, για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε μια έκθεση ιδεών την περασμένη Παρασκευή. Ήταν οι τρείς άξονες της οικονομίας, τους οποίους ακούμε εδώ και 18 μήνες, δεν ελέχθη τίποτα πιο ουσιαστικό. Από εκεί και πέρα, τι αξιοπιστία να έχουμε προς το εξωτερικό. Το χειρότερο κακό που έχει συμβεί είναι ότι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά για ότι λέμε. Έχουν πέσει έξω όλες οι προβλέψεις του Μνημονίου. Αυτή η ανυποληψία που έχουμε δημιουργήσει είναι το χειρότερο χαρτί μας σε ότι αφορά τα οικονομικά μας.
 
Για το Μνημόνιο:
 
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει τα χρήματα που της δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 - 49 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα spreads στις 200 μονάδες - για να καλύψει όλες τις δανειακές ανάγκες του 2010. Δεν το έκανε, μπήκε στο Μνημόνιο, αλλά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που μπήκε ήταν ένα λάθος.
 
 
 
 
Δεν έχουμε υλοποιήσει ακόμα ούτε αυτά τα οποία δεσμευτήκαμε στο αναθεωρημένο για τέταρτη φορά μνημόνιο. Τώρα, μιλάνε για νέο σχέδιο, μιλάνε για 26 δις που πρέπει να πάρουμε μέχρι το 2015. Τα δημόσια έσοδα, όμως, έχουν πέσει παταγωδώς έξω το πρώτο τρίμηνο του 2011. Και πώς να γίνει αλλιώς. Πώς να εισπράξεις από μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθειά ύφεση; Αυτή τη στιγμή αγορά έχει πέσει σε τέλμα. Κάθε μέρα που περνάει θλίβομαι και περισσότερο γιατί αυξάνονται τα μαγαζιά που έχουν κλείσει.
 
Για την κτηματαγορά:
 
Αυτή τη στιγμή, η κτηματαγορά μαστίζεται. Οι οικοδομές είναι σε μαρασμό. Τα στοιχεία που έχω πάρει από τις πολεοδομίες δείχνουν ότι είμαστε στο χειρότερο σημείο από τη δεκαετία του 60 και μετά. Ο μοναδικός τρόπος να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο είναι να ανασταλεί το πόθεν έσχες σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας για πέντε χρόνια. Τουλάχιστον, να πάρει μπροστά η αγορά και η κατασκευή ακινήτων, όταν γνωρίζουμε ότι 150 επαγγέλματα εξαρτώνται από την οικοδομή. Είναι ένα σημαντικό μέτρο και θα δείτε ότι θα συμπεριληφθεί στις προτάσεις της Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ.
 
Για την υπόθεση των υποβρυχίων:
 
Η «μητέρα» των μιζών είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και μάλιστα θα το εντοπίσω στο θέμα των αντισταθμιστικών οφελημάτων, τα οποία είναι μια φάμπρικά που εφεύρε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να διοχετεύεται το μαύρο χρήμα που εξυπηρετούσε αυτές τις συναλλαγές.
 
Σε ότι αφορά τα υποβρύχια, θα έλεγα ότι είναι και αυτά μια μαύρη σελίδα στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Νομίζω, ότι θα αποδοθούν ευθύνες τώρα. Θα πάμε απευθείας στη ειδική επιτροπή διενέργειας προανακριτικής εξέτασης, στην οποία αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο η Βουλή. Είναι σίγουρο ότι θα σταλεί ο φάκελος στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο από εκεί και πέρα θα αποφανθεί. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
Print
1382 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω