Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Τ/Σ Kontra Channel
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ KontraChannel
με τον Τέρενς Κουίκ
Για τα γεγονότα στην Αίγυπτο:
Όλα όσα συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες μας αγγίζουν. Εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης ελευθεριών, το οποίο υπήρχε, υπάρχουν και πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Βλέπω, ότι αυτή η επανάσταση των «γιασεμιών» που ξεκίνησε από την Τυνησία επεκτείνεται σε όλες, σχεδόν, τις χώρες του αραβικού κόσμου και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Για το ευρωομόλογο:
Για εμένα προσωπικά και για το κόμμα μου το ευρωομόλογο είναι η μοναδική λύση και ο Πρόεδρος μας, ο Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει πολύ σοβαρά το θέμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στον κ. Μαρτένς, αλλά και στον Ζάν Κλώντ Τρισέ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση συζητάει την πρόταση της γερμανικής πλευράς, η οποία έγινε δεκτή και από τη γαλλική πλευρά, για δανεισμό ακόμα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για αγορά μέρους του χρέους. Δηλαδή, για να σώσουμε τους πιστωτές μας να αγοράσουμε ένα μέρος τους χρέους μας, έστω και με 75% της αξίας του και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε σε πρόωρες εκλογές:
Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης Καραμανλή μεταξύ 2007 – 2009 και το οποίο εγώ έζησα στο πετσί μου, σαν Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήταν ο μαγικός αριθμός 151. Απεδείχθη, ότι στη χώρα μας με 151 βουλευτές δεν έχεις τη δυνατότητα να κυβερνήσεις. Θα σας φέρω ένα κλασσικό παράδειγμα για να αντιληφθείτε αυτό που λέω. Όταν ο Αλογοσκούφης έφερε το νομοσχέδιο, ώστε το αφορολόγητο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες από 10.500 ευρώ να γίνει 12.000 ευρώ, το ίδιο βράδυ πήγε να πέσει η κυβέρνηση και το απέσυρε. Φανταστείτε, ότι τώρα με πολύ μεγάλη ευκολία το αφορολόγητο πήγε στις 25.000 ευρώ και κανένας δεν μιλάει.
Για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος:
Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν αφορά μόνο τον δικομματισμό, αλλά ο δικομματισμός βάλλεται περισσότερο γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα κυβέρνησαν. Έχω την αίσθηση, ότι ζούμε μια μεγάλη αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα, με την έννοια ότι ο κόσμος αποσύρεται από την πολιτική.
Για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος:
Πηγαίνοντας, αυτές τις ημέρες, στην περιφέρεια μου σε ορισμένες εκδηλώσεις που γίνονται στα ΚΑΠΗ πραγματικά θλίβομαι γιατί βλέπω τους γέροντες να πένονται. Υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Και είδα με μεγάλη θλίψη στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της περασμένης Κυριακής να μιλάει για περικοπή των επιδομάτων ανεργίας. Όταν η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία είναι η ανεργία.
Για το ποιός παίρνει τις αποφάσεις στην κυβέρνηση:
Δεν υπάρχουν έλληνες υπουργοί τώρα. Όλοι οι υπουργοί επικαλούνται την τρόικα, ότι όλα τα επιβάλλει η τρόικα. Αυτό είπαν σε ότι αφορά το νομοσχέδιο των κλειστών επαγγελμάτων, αυτό είπαν σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς, αυτό λένε και τώρα για τα νέα μέτρα που πρόκειται να πάρουν. Διότι, μεταξύ 2012 – 2014 πρέπει να εισπράξουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν βλέπω από μπορούν να τα αντλήσουν.
Για τις προτάσεις της Ν.Δ:
Δεν κάνουμε μόνο κριτική, αλλά καταθέτουμε και προτάσεις. Θυμίζω ότι στις 7 Ιουλίου στο Ζάππειο παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που στην αρχή λοιδορήθηκε και στη συνέχεια η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει ορισμένες από τις προτάσεις μας, όπως για παράδειγμα την πρόταση μας για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Ακόμα, βέβαια, δεν έχουν κάνει τίποτα.
Για το εάν η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει:
Εάν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, ασφαλώς ήμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, με ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Πολιτική ανάπτυξης.
Για τη δήλωση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει μια κυβέρνηση Ν.Δ. σε περίπτωση που η Ν.Δ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές:
Αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας, διότι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής η Δημοκρατική Συμμαχία δεν μπαίνει στη Βουλή. Επομένως, δεν μπορεί να παίξει κανένα τέτοιο ρόλο, όπως αυτόν που υπαινίσσεται ο κ. Οικονόμου.