Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΝΕΤ 105,8"
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2010
Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
Βουλευτή Β’ Πειραιά της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Γ. Τραγάκης: “Το Είπα – Ξείπα είναι το εθνικό Σπορ του ΠΑΣΟΚ»
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσιας
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε από τα δημοτικά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να ξεκινήσω από μια παρατήρηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι το πιο σημαντικό θέμα της ημέρας, καθώς από σήμερα αρχίζει η διακίνηση του. Θέλω να θυμίσω την περυσινή τιμή του πετρελαίου και τη φετινή. Πέρυσι, ήταν 0,57 ευρώ το λίτρο και φέτος περίπου 0,70, δηλαδή μια αύξηση 24%. Αντιλαμβάνεστε, ότι οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις στο πετρέλαιο είναι εκείνα που οδήγησαν στη φετινή τιμή του. Ανέτρεξα στα περσινά φύλλα των εφημερίδων και τις ανακοινώσεις όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης και είδα τους μύδρους που εξαπέλυε το ΠΑΣΟΚ όταν η τιμή από 0,54 ευρώ πήγε 0,57. Τι έχουν να που τώρα που από 0,57 ευρώ πήγε 0,70;
ΔΗΜ: Εντάξει, εάν ανατρέξουμε στο τι έλεγε το κάθε κόμμα προεκλογικά και τι λέει μετεκλογικά δεν βγάζεις άκρη. Και για την Ακρόπολη το ίδιο μπορεί να έχει πει το ΠΑΣΟΚ. Να έλεγε διάφορα όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση και το αντίστροφο.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το «είπα, ξείπα» είναι το εθνικό σπορ του ΠΑΣΟΚ. Για να μην ανατρέξουμε πάλι, στο τι έλεγε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών πριν από τις εκλογές και τι λένε τώρα. Επ’ ευκαιρία, όμως, που θίξατε το θέμα της Ακρόπολης, να σας πω ότι εμείς καταδικάζουμε την οποιαδήποτε ενέργεια που δεν επιτρέπει στους επισκέπτες του Ιερού Βράχου να ανέρχονται. Από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχει το πρόβλημα με τους συμβασιούχους του υπουργείου πολιτισμού οι οποίοι είναι απλήρωτοι. Άλλοι είκοσι μήνες, άλλοι δώδεκα μήνες. Επομένως, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, εργάστηκαν για αυτά τα χρήματα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν επιτρέπεται να προβαίνουν στον αποκλεισμό του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως. Αυτό το καταδικάζω.
ΔΗΜ: Πάντως, υπάρχει ένα θέμα. Υπάρχουν συμβασιούχοι, οι οποίοι παραμένουν συμβασιούχοι πάρα πολλά χρόνια. Γιατί, δεν λύνεται αυτή η εκκρεμότητα; Εδώ δεν έχετε ευθύνη και εσείς, ως κόμμα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε αυτό το θέμα, πρέπει να ξεχωρίσουμε τους συμβασιούχους από τους εποχικούς. Στην προκειμένη περίπτωση, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εποχικοί, οι οποίοι διορίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, την αποψίλωση αρχαιολογικών χώρων. Όχι μόνο της Ακρόπολης, αλλά και όλων των άλλων αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας, οι οποίοι χρειάζονται συντήρηση. Αυτές οι εργασίες και τα κενά που δημιουργούνται καλύπτονται από εποχικούς συμβασιούχους υπαλλήλους. Τώρα, βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι διαφορετική. Αφορά δύο με τρεις εκατοντάδες ανθρώπων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί κατά καιρούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανανεωνόμενες. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όμως, λόγω του προβλήματος των συμβάσεων δεν επιτρέπει την πληρωμή τους. Εδω, λοιπόν, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσει η κυβέρνηση νομοθετικά τώρα. Παρόλο, που έπρεπε να έχει λυθεί προτού γίνουν τα χθεσινά επεισόδια στο βράχο, που μας διέσυραν διεθνώς. Έστω και τώρα, όμως, πρέπει να λυθεί το θέμα.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Χθες, ο κ. Σαμαράς έθιξε το θέμα της αποχής από τις εκλογές. Πιστεύετε, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Ν.Δ. είναι η αποχή;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όπως είδατε, και στις προηγούμενες εκλογές το θέμα της αποχής έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Θεωρώ, ότι η αποχή δεν είναι ένδειξη διαμαρτυρίας. Θα πρέπει ο κάθε έλληνας να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, είτε αφορά εθνικές εκλογές, είτε ευρωεκλογές, είτε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ελπίζω, αυτή τη φορά να μην έχουμε μεγάλη αποχή, διότι παρατηρήθηκε ότι στις περυσινές ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές η αποχή έθιξε τη Ν.Δ. Εμείς, σε αυτή την εκλογική διαδικασία έχουμε αναγάγει ως μείζων πολιτικό θέμα το μνημόνιο. Το μνημόνιο επέφερε αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Μέσα από το μνημόνιο, μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010 και έχουμε δει ένα προσχέδιο, λείπει η έννοια της ανάπτυξης. Και επειδή μας ρωτάει το ΠΑΣΟΚ τι σημαίνει ανάπτυξη, τους παραπέμπω στη παρουσίαση του Ζαππείου, τον Ιούνιο που μας πέρασε, όπου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε ένα πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας. Με σημαντικές και εφαρμόσιμες διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς υψηλό κόστος.
ΔΗΜ: Και μέσα σε όλα αυτό το κλίμα και ενώ βρισκόμαστε τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές, έρχεται ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης, και πετάει «καρφιά» προς τον κ. Σαμαρά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν θα επανέλθω στο θέμα. Το έχει κλείσει, ήδη, η ανακοίνωση τύπου της Ρηγίλλης και το έκλεισε επιτυχώς. Όλα όσα αναφέρονται και έχουν σχέση με τα εσωκομματικά μας έκλεισαν με την ανακοίνωση αυτή, η οποία με καλύπτει πλήρως.
ΔΗΜ: Να το ρωτήσω αλλιώς τότε. Αυτή η συζήτηση για την κεντροδεξιά, πρέπει να ανοίξει κατά τη γνώμη σας;
«Γιάννης Τραγάκης»: Υπάρχει κεντροδεξιό κόμμα στη χώρα μας και αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία. Από την αρχή της ύπαρξης της, ο ιδρυτής της Ν.Δ., ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, πριν από τριάντα έξι χρόνια έθεσε τις αρχές και τους στόχους της παράταξης, οι οποίες είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρες. Το κεντροδεξιό κόμμα στην χώρα μας είναι η Ν.Δ.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Να είστε καλά κ. Τραγάκη, σας ευχαριστώ.