Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά στο δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ "KONTRA"
Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2010
Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Δελτίο Ειδήσεων του Τ/Σ «KONTRA»
με τον Τέρενς Κουίκ
Για την αποχή στις Αυτοδιοικητικές και Περιφερειακές εκλογές:
Στη σύσκεψη που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. μας απασχόλησε πολύ το θέμα της αποχής. Εάν, εξετάσουμε την αποχή ποιοτικά θα δούμε ότι παρατηρείται κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Οι νέοι δεν πήγαν να ψηφίσουν.
Μπορεί η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες να είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά εδώ στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει σε ρεκόρ συμμετοχής των ψηφοφόρων. Στο παρελθόν έχουμε φτάσει μέχρι και 80% συμμετοχή, όταν αυτή τη στιγμή, πανελλαδικά, είμαστε μόνο στο 56%.
Επίσης, μας απασχολεί έντονα και το θέμα του άκυρου λευκού. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε κάλπη εθνικών εκλογών, όπως είναι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια σε ποσοστό 10%. Εάν, αυτό το 10% προστεθεί στην αποχή αντιλαμβάνεστε πλέον ότι οι συνθήκες του παιχνιδιού είναι εντελώς διαφορετικές.
Για παράδειγμα, το κυβερνών κόμμα έχει απόλυτη μειοψηφία, δηλαδή μόνο το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος επιδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική. Το μήνυμα, λοιπόν, που εστάλη στην κυβέρνηση είναι σαφές. Να αλλάξει πολιτική.
Η αποχή, ωφέλησε κυρίως το ΚΚΕ. Του έδωσε το δικαίωμα να έχει στον δεύτερο γύρο πολλούς υποψήφιους δημάρχους και ένα μεγάλο ποσοστό.
Η παρότρυνση μου προς το εκλογικό σώμα είναι να έρθει να ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή. Οφείλουμε όλοι μας, όλοι οι πολίτες, να κατευθυνθούμε στις κάλπες και να εκφράσουμε την προτίμηση μας. Όπως γνωρίζετε, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν τους πολίτες, εκείνους που ασκούσαν το εκλογικό του δικαίωμα και τους ιδιώτες, εκείνους που δεν είχαν το δικαίωμα τότε να ψηφίσουν. Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι οι πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό που τους δίνει δύναμη. Δύναμη, είτε ανατροπής, είτε επιβεβαίωσης.
Για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο:
Το 2009, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της δημιούργησε πρόβλημα δανεισμού. Και ενώ θα μπορούσε να δανειστεί με 134 μονάδες τον Οκτώβριο, ή ακόμα και τον Ιανουάριο που διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα, το άφησαν. Δημιούργησαν μια ανασφάλεια, η οποία οδήγησε τα spreads στις 1.000 μονάδες και επομένως η χώρα είχε πρόβλημα δανεισμού. Το πρόβλημα δανεισμού μας οδήγησε στην τρόικα και στο Μνημόνιο.
Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις προσφεύγουν σε δανεισμό στην αρχή του έτους. Βγήκαμε σε δανεισμό για 9 δισεκατομμύρια και καταλήξαμε να μας προσφέρουν 49 δισεκατομμύρια. Οι δανειακές μας ανάγκες ήταν περίπου 60 δισεκατομμύρια. Εάν τα χρήματα τα παίρναμε τότε, στις αρχές του έτους, με εκείνες τις συνθήκες δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε στη τρόικα.
Η ίδια η τρόικα, αλλά και ο Τρισέ, έχει δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε όσο θα έπρεπε τους όρους του Μνημονίου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι συσσωρευμένες οφειλές μας το 2013 και 2014 θα μπορούσαν να έχουν επιμηκυνθεί, να ήταν σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να υπάρχει μια άνεση αποπληρωμής. Αυτό δεν έγινε.
Για τη στάση της Ν.Δ. έναντι του Μνημονίου:
Εμείς, όχι μόνο δεν επικυρώσαμε το Μνημόνιο, όχι μόνο δεν το ψηφίσαμε στη Βουλή και το καταγγείλαμε, αλλά καταθέσαμε και εναλλακτική πρόταση. Καταθέσαμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής.
Στις 7 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Για εμάς η λέξη κλειδί είναι η ανάπτυξη. Δημιουργώντας ανάπτυξη, ανεβαίνει ο παρανομαστής στη σχέση ΑΕΠ/Χρέος και επομένως πέφτει το έλλειμμα. Όλοι οι παραγωγικοί φορείς αυτό επιτάσσουν.
Για την εκλογική μάχη στο Δήμο του Πειραιά:
Στον Πειραιά, η εκλογική μάχη έγινε «ντέρμπι», ενώ δημοσκοπικά δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο. Όλες οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον κ. Μίχα άνετα πρώτο. Αυτό έχει ανατραπεί. Φαντάζεστε, ότι εάν οι ψήφοι του κ. Μαντούβαλου είχαν αθροιστεί στον κ. Μιχαλολιάκο μόνο, θα είχαμε σημειώσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την πρώτη Κυριακή, της τάξης του 42%.
Από εκεί και πέρα, προσωπικά πιστεύω ότι ο Βασίλης Μιχαλολιάκος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος του Πειραιά. Η πράξη του, δε, να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ήταν γενναία και τον ωφέλησε.