Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΡΑΔΙΟ 9"

Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
 κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9»
 
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει εναλλάξ σχεδόν σαράντα χρόνια τον τόπο και φυσικά έχετε ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Γιατί ο κόσμος να ξαναψηφίσει τους υπαίτιους της κατεδάφισης της χώρας, των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων;
 
Γ. Τραγάκης: Η αναλογία σε ότι αφορά των επιμερισμό των ευθυνών των δύο κομμάτων πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει απολογιστικά όχι μόνο ως προς τον χρόνο που κυβέρνησε το καθένα, αλλά και πως κυβέρνησε. Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το που δεν πήγαμε καλά, περιμένουμε και από το ΠΑΣΟΚ πολύ καιρό να κάνει τη δική του. Ακούμε συγγνώμες, αλλά οι συγγνώμες δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε από το 2009 και μετά. Αρκεί να αναφέρω τούτο μόνο. Το 2009 το χρέος μας ήταν στο 120% του ΑΕΠ και μετά από όλα αυτά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού και μετά από τόσα χαράτσια, ο στόχος είναι το 2020 να φέρουμε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ.
 
ΔΗΜ: Μα και ο Κώστας Καραμανλής στις τελευταίες εκλογές αποδοκιμάστηκε. Δεν τον ψήφισε ο κόσμος. Αν τα είχε κάνει όλα τόσο καλά η Ν.Δ. ο κόσμος θα το είχε εκτιμήσει και θα σας είχε ψηφίσει ξανά.
 
Γ. Τραγάκης: Έχω την άποψη ότι εάν ο χρόνος μπορούσε να γυρίσει πίσω στο 2009, με την εμπειρία της τριετίας 2009 – 2012, θα είχαμε άλλα αποτελέσματα. Τότε υπήρχαν δύο σχολές, η σχολή του «λεφτά υπάρχουν» που είδατε που μας έφερε και η σχολή του Καραμανλή ο οποίος έλεγε πάγωμα μισθών και συντάξεων, αλλά και πάγωμα τιμών. Εμείς, είχαμε δει έγκαιρα την κρίση, είχαμε φροντίσει από το 2008 να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της. Όταν τα τοξικά ομόλογα από τις Η.Π.Α. επηρέασαν όλες τις οικονομίες του κόσμου, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αποτρέψαμε τον κόσμο από το να σηκώσει τις καταθέσεις του και να τις βγάλει έξω. Σκεφτείτε ότι τότε βγήκαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ την περίοδο 2009 – 2012 έχουν πάει σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί, λοιπόν, να μας ψηφίσει ο κόσμος; Νομίζω, ότι ο τόπος χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση. Χρειάζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να πετύχουν. Κλασσικό παράδειγμα η κυβέρνηση Ζολώτα την οποία στήριζαν και τα τρία μεγάλα κόμματα τότε. Μόνο οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορούν να λύσουν προβλήματα.
 
 
 
ΔΗΜ: Ο κύριος Σαμαράς έκανε σκληρή κριτική στο πρώτο Μνημόνιο για λάθος συνταγή και στη συνέχεια έρχεστε και ψηφίζετε το δεύτερο Μνημόνιο και συγκυβερνάτε με βάση αυτό, το οποίο είναι σκληρότερο από το πρώτο. Υπάρχει μια ασυνέπεια εδώ, έτσι δεν είναι;
 
Γ. Τραγάκης: Θα διαφωνήσω με τον χαρακτηρισμό Μνημόνιο Δύο. Δεν υπάρχει Μνημόνιο Δύο, υπάρχει μια δανειακή σύμβαση. Το Μνημόνιο Ένα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια λήψη δανείου με υψηλό επιτόκιο και ορισμένους όρους για να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες τότε. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει από το τέλος του 2009, όπου τα spreads ήταν στις 140 μονάδες, να δανειστεί όσα χρήματα της προσφερόντουσαν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την κατάληξη που είχαμε. Δηλαδή, ένα πρόβλημα χρέους να γίνει πρόβλημα δανεισμού. Η καινούργια δανειακή σύμβαση έχει άλλα πράγματα μέσα. Έχει το κούρεμα του χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ. Και τι μπορεί να προσφέρει αυτό στον φορολογούμενο εργαζόμενο ή τον άνεργο στο Πέραμα, όπου εγώ πολιτεύομαι; Αποφέρουν κάθε χρόνο κέρδος πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τα τοκοχρεολύσια. Τα υπόλοιπα 137 δισεκατομμύρια που έχουμε πάρει σαν δάνειο, τα έχουμε πάρει με επιτόκιο 3,7% - όταν χώρες που μας δανείζουν δανείζονται οι ίδιες με επιτόκιο 7% - με πενταετή περίοδο χάριτος και αποπληρωμή σε 35 χρόνια.
 
ΔΗΜ: Πάντως κ. Τραγάκη, οι πολιτικοί συχνά λέτε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και ότι υπάρχει σεβασμός πάντα στο αποτέλεσμα της κάλπης, επομένως αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι θέλει να δει μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, νομίζω ότι μετά τις εκλογές ελπίζουμε να ακούσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο από όλα τα κόμματα.
 
Γ. Τραγάκης: Οι περιστάσεις είναι τόσο κρίσιμες για τον τόπο που δεν αντέχουν σε ξύλινα λόγια. Χρειάζονται έργα και έργα μπορεί να κάνει μόνο μια μονοκομματική κυβέρνηση.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστούμε πολύ.
 
Γ. Τραγάκης: Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου δώσατε.
Print
1406 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω