Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΒΗΜΑ FM"
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»
με τον δημοσιογράφο κ. Δ. Τάκη
Για το εάν πήγε κάτι λάθος στην Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς:
Δεν πήγε κάτι λάθος στην υπόθεση, από τότε υπήρχαν τα στοιχεία αυτά. Σκεφτείτε, ότι το πόρισμα που έβγαλαν οι δικαστικοί λειτουργοί, δηλαδή οι δύο ανακριτές και ο εισαγγελέας, είναι κατά κυριολεξία αντιγραφή του πορίσματος που είχε συντάξει η εξεταστική μας επιτροπή. Τι απέμενε τότε; Απέμενε το άνοιγμα των λογαριασμών.
Όσοι ισχυρίζονται ότι καθυστερήσαμε να ανοίξουμε τους λογαριασμούς, σας λέω ότι η εξεταστική επιτροπή δεν έκλεισε τότε τις εργασίες της, αλλά με απόφαση της Προέδρου της Βουλής της κ. Μπενάκη έγινε μια άτυπη επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο κάθε κόμματος οι οποίοι θα περίμεναν το άνοιγμα των λογαριασμών.
Εμείς, είχαμε ζητήσει το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών, με συγκεκριμένα χρήματα, σε συγκεκριμένες τράπεζες. Τότε, ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι αυτοί είναι αριθμοί τηλεφώνου. Αποδείχθηκε, όμως, εκ των υστέρων ότι μόνο αριθμοί τηλεφώνου δεν ήταν.
Ανοίξαμε λογαριασμούς σε Μόσχα, Λευκωσία, Νέα Υόρκη και Ελβετία. Οι τρείς πρώτοι πήγαν καλά. Στη Μόσχα άνοιξαν αμέσως, στη Λευκωσία μετά από μερικές ημέρες και στην Νέα Υόρκη μετά από περίπου έναν χρόνο. Στην Ελβετία χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να ανοίξουν. Ο λόγος ήταν ότι οι διάδικοι, οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία. Τελικά, οι λογαριασμοί άνοιξαν και είναι οι μοναδικοί λογαριασμού που έχουν ανοίξει στην Ελβετία χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου.
Για το πώς θα πρέπει γίνονται από εδώ και πέρα οι εξεταστικές επιτροπές που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα:
Καταρχήν, θα πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση της Ν.Δ., από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2007, να αρθεί το άρθρο για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών. Οι υπουργοί και οι βουλευτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Ελπίζω και εύχομαι στη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος να συναινέσουν τα περισσότερα κόμματα ώστε να απαλειφθεί αυτή η διάταξη.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, παραπέμπεται τώρα με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το λεγόμενο βρώμικο χρήμα. Διότι, με την πρόταση της επιτροπής μας έγινε μια αλλαγή στη νομοθεσία το 2006, το 2010 έγινε αυστηρότερη αλλαγή στη νομοθεσία και εκεί στηρίχθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία παρέπεμψε και τον κ. Μαντέλη και τον κ. Τσοχατζόπουλο με την ίδια κατηγορία.
Για το κλίμα που επικρατεί στη Β’ Πειραιά για τη Ν.Δ. και τον κατακερματισμό των δυνάμεων:
Όπως γνωρίζετε, πολιτεύομαι στην πιο δύσκολη περιφέρεια στην Ελλάδα για τη Ν.Δ., την Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Στους δρόμους που γυρίζω όλοι μου εκφράζουν τον σεβασμό τους, ωστόσο υπάρχει έντονη αντίδραση και επιθυμία τιμωρίας των πολιτικών κομμάτων. Ο κόσμος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια μου, έχει υποστεί τεράστιες επιπτώσεις. Είμαστε η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την ανεργία, την οποία θεωρώ τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.
Ως προς τον κατακερματισμό των δυνάμεων, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η λεγόμενη συσπείρωση κάλπης. Την ημέρα των εκλογών ο λαός θα σκεφτεί ότι εκτός του να τιμωρήσει θα πρέπει και να κυβερνηθεί. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στις εκλογές του 2009. Οι ψηφοφόροι έδωσαν εμπιστοσύνη στο προπορευόμενο τότε κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήθελαν να κυβερνηθούν. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και τώρα.
Η συσπείρωση κάλπης έχει λειτουργήσει και στις δεκατρείς εκλογές που έχουν γίνει και λειτουργεί πάντα υπέρ του πρώτου κόμματος. Αυτό θα βοηθήσει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, διότι εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Βέλγιο, ούτε Ιταλία. Η ακυβερνησία θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές.