Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στο Ρ/Σ "REAL FM"
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «REALFM»
με τον δημοσιογράφο κ. Σ. Κοτρώτσο
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. και υποψήφιο Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα TOR-M1. Καλησπέρα σας κ. Τραγάκη.
Γ. Τραγάκης: Καλησπέρα σας, Χριστός Ανέστη.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, η απλοϊκή ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι γιατί μια Εξεταστική Επιτροπή η οποία είχε όλες τις δυνατότητες στα χέρια της, μπορούσε να κάνει σχεδόν τα πάντα, επί δύο μήνες δεν κατόρθωσε να αποδώσει ούτε μια ποινική ευθύνη στον Άκη Τσοχατζόπουλο και στα άλλα μέλη εκείνης της παρέας και έρχονται οκτώ χρόνια μετά οι εισαγγελείς και οι ανακριτές να κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να έχετε κάνει εσείς τότε.
Γ. Τραγάκης: Ας θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Πρέπει να ξέρετε ότι το πόρισμα των εισαγγελέων δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιγραφή του πορίσματος της τότε Εξεταστικής Επιτροπής. Η Εξεταστικής μας Επιτροπή δεν έκλεισε την υπόθεση, όπως κακώς αναφέρεται. Η Εξεταστική Επιτροπή άφησε ανοικτή την υπόθεση, λέγοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω με το άνοιγμα των γνωστών λογαριασμών, οι οποίοι άνοιξαν το 2009 παρακαλώ μετά από συνεχείς οχλήσεις δικές μας προς τις Ελβετικές αρχές. Αρκεί να σας πω ότι στείλαμε στις ελβετικές αρχές επτά έγγραφα, παρά το γεγονός ότι είχε λήξει η επιτροπή. Είχε δημιουργηθεί από την κυρία Μπενάκη μια άτυπη επιτροπή από ένα εκπρόσωπο κάθε κόμματος, η οποία συνέχισε τις εργασίες της μέχρι που άνοιξαν τελείως οι λογαριασμοί. Καταφέραμε και ανοίξαμε λογαριασμούς στη Λευκωσία, στις Η.Π.Α – που δεν ανοίγουν σχεδόν ποτέ – και καταφέραμε τελικά μετά από τιτάνιο αγώνα να ανοίξουμε λογαριασμούς στην Ελβετία, τα νούμερα των οποίων χρησιμοποιούν τώρα οι εισαγγελείς για την ποινική δίωξη. Όλα τα ποσά που αναφέρονται στην ποινική δίωξη οι εισαγγελείς είναι τα ποσά που είχαν βγει τότε. Είχαν μπλοκάρει τόσο πολύ το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία - τα δικηγορικά γραφεία στα οποία είχαν αναθέσει την υπόθεση – που υπάρχει απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελβετίας το 2007 η οποία αναφέρει επί λέξη «οι διάδικοι κατέθεσαν μια έκτακτη αίτηση για να εμποδίσουν το άνοιγμα των λογαριασμών λόγω της Ελβετικής Δημόσιας Τάξης».
ΔΗΜ: Αυτοί οι δικηγόροι είχαν προσληφθεί από ποιόν; Από τον Άκη Τσοχατζόπουλο;
Γ. Τραγάκης: Και τον Βλάσση Καμπούργλου, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος κλειδί. Ήταν ο ιδιοκτήτης των τριών εταιρειών, της Drumillan Hellas, της Drumillan International της Κύπρου και η Drumillan Offset με έδρα τις Παρθένους Νήσους.
Όλη η διακίνηση του χρήματος για τα Αντισταθμιστικά Οφέλη προήλθε από εκεί. Τα Αντισταθμιστικά Οφέλη ήταν 250.810.800 δολάρια και η μίζα ήταν ακριβώς το 10%, δηλαδή 25.081.757 δολάρια. Φαινόταν καθαρά ότι ήταν διακίνηση χρημάτων παρανόμων ενεργειών. Εμείς τότε βρήκαμε αυτά τα στοιχεία, δεν κλείσαμε την υπόθεση, συνερχόμασταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα υπό την προεδρία μου, στέλναμε έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έστελνε έγγραφα στην Ελβετία. Και οι Ελβετοί μας απαντούσαν μονίμως ότι δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμοί. Τελικά, μετά την επιμονή μας άνοιξαν λογαριασμοί στην Ελβετία, για πρώτη φορά χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου. Εμείς από τότε στη Εξεταστική Επιτροπή είχαμε καταθέσει αυτούς τους λογαριασμούς. Τα ποσά κινήθηκαν από τη Μόσχα στη Λευκωσία, από τη Λευκωσία στη Νέα Υόρκη και από τη Νέα Υόρκη στην Ελβετία.
ΔΗΜ: Πάντως, κύριε Τραγάκη εσείς μπορεί να κάνατε σωστά τη δουλειά σας, πιθανώς όμως να μην είχατε τις βοήθειες και τις συνδρομές που θα έπρεπε να έχετε. Και από την κυβέρνηση Καραμανλή και μετά το 2009.
Γ. Τραγάκης: Είχαμε τις συνδρομές. Να σας πω όμως κάτι σημαντικό. Όπως γνωρίζετε, ο νόμος για το βρώμικο χρήμα άλλαξε το 2006, μετά από δική μας εισήγηση. Όταν σκοντάψαμε σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς είπαμε ότι πρέπει να μείνει ένα αδίκημα το οποίο δεν θα παραγράφεται. Έγινε μια αλλαγή του νόμου το 2006, έγινε μια αλλαγή επί το πολύ δυσμενέστερο για τους κατηγορούμενους το 2010 και για αυτό το λόγο το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τη μη παραγραφή για τη υπόθεση Μαντέλη και το ίδιο κάνει τώρα με τον κ. Τσοχατζόπουλο.
ΔΗΜ: Με τη γνώση που έχετε από την υπόθεση των TOR M1 εκτιμάτε ότι είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος που έβαλε το δάχτυλο στο μέλι ή υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ ή και ενδεχομένως και από τη Ν.Δ.;
Γ. Τραγάκης: Η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Η υπόθεση των TOR –M1 είχε κλείσει από το 2002. Στην τότε εξέταση του ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε πει ότι η απόφαση δεν ήταν μόνο δική του, αλλά ήταν απόφαση ομόφωνη του ΚΥΣΕΑ. Ξέρουμε ποιοί συμμετέχουν στο ΚΥΣΕΑ, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης. Πράγματι, είχα πάρει τότε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και ήταν ομόφωνη για τους TOR-M1. Ωστόσο, πριν πάει στο ΚΥΣΕΑ η απόφαση είχε πάει στο ΣΑΜ, στο Συμβούλιο Άμυνας. Εκεί, η εισήγηση της στρατιωτικής επιτροπής ήταν αρνητική για τους συγκεκριμένους πύραυλους, παρόλα αυτά ο κ. Τσοχατζόπουλος διέγραψε την εισήγηση και πέρασε την δική του άποψη. Για αυτό κει εμείς στο πόρισμα μας λέμε «είναι φανερό ότι ο χαρακτήρας της σύμβασης είναι βλαπτικός για το ελληνικό δημόσιο» και στην τελευταία παράγραφο των συμπερασμάτων μας γράφουμε «η επιτροπή μας κρίνει κατά πλειοψηφία (διότι διαφωνούσε το ΠΑΣΟΚ)...ότι προέκυψαν ενδείξεις σοβαρών ευθυνών για τους διατελέσαντες Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλος και Γιάννο Παπαντωνίου». Αυτό ήταν το συμπέρασμα μας.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ πολύ.