Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής της Δεοντολογίας και βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 13Μαΐου 2010
 
Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
και βουλευτή Β’ Πειραιά της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσιας – Τ. Σαράντης
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε στη τηλεφωνική μας γραμμή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. και πρώην Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Πολύ κουβέντα ξεκίνησε χθες, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, σαν Πρόεδρος και μάλιστα του ΣΕΒ, έχει το δικαίωμα να ασκήσει κριτική. Αρκεί η κριτική του να είναι μέσα σε ορισμένα πλαίσια, να είναι εποικοδομητική και να μην προσπαθεί να υποκαταστήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Εγώ μπορεί να διαφωνώ με πολλά από αυτά που είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, θα υπερασπιστώ όμως μετά μανίας το δικαίωμα του να τα λέει.
 
ΔΗΜ: Αυτό είναι μια γενική αρχή.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ας πάμε στα ειδικότερα θέματα. Ο κ. Δασκαλόπουλος έθιξε, καταρχήν, το ζήτημα της συνεννόησης του πολιτικού κόσμου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η συνεννόηση. Εμείς, σαν Ν.Δ., έχουμε συναινέσει στα περισσότερα νομοσχέδια που έχουν έρθει, μέχρι στιγμής, στη Βουλή και έχουμε συναινέσει σε αρκετές διατάξεις του τελευταίου νομοσχεδίου που αφορούσε τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Είπαμε ότι ναι, τη θέλουμε τη βοήθεια, ναι, εγγυόμαστε την αποπληρωμή εάν γίνουμε κυβέρνηση, αλλά βεβαίως διαφωνούμε σε πάρα πολλές ρυθμίσεις. Διαφωνούμε με τον τρόπο που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτά που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφωνούμε, γιατί έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Η δική μας φιλοσοφία, βρίσκεται στα 23 μέτρα για την ανάπτυξη που έχει θέσει ο Πρόεδρος μας, ο κ. Σαμαράς. Ξέρετε, ο κυριότερος δείκτης για την οικονομία μας δεν είναι ούτε το έλλειμμα, το οποίο μπορούμε να τιθασεύσουμε, ούτε το χρέος, το οποίο είναι πράγματι υπέρογκο, αλλά δεν είναι το μοναδικό στην Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερο χρέος από το δικό μας. Και αυτό μπορούμε να το τιθασεύσουμε. Το κυριότερο σημείο για την οικονομία μας είναι η ύφεση. Η μείωση της ανάπτυξης δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που έχουν αντίκρισμα και στο χρέος και στην ανεργία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση -0,3% για το 2010 – που καθορίστηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Ιανουάριο - όχι απλώς πέφτει έξω, αλλά πέφτει έξω παταγωδώς. Η ύφεση θα φτάσει, περίπου, -4,5 μονάδες.
Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν περίπου 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από την ανεργία. Και παρόλα αυτά, δεν έχω δει ακόμα μέτρα ανάπτυξης από την κυβέρνηση.
 
ΔΗΜ: Χθες, έγινε ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχουν περάσει, ήδη, οκτώ μήνες. Με ευχολόγια δεν λύνονται αυτά τα πράγματα. Τα μέτρα που προτείναμε εμείς ήταν συγκεκριμένα και μάλιστα χωρίς να έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Προτείναμε για παράδειγμα, την εκμετάλλευση όλων των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας. Ή την εκμετάλλευση των ακινήτων της ΚΕΔ. Ο Πρόεδρος μας, έδωσε την πληροφορία ότι τα ακίνητα που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου φτάνουν τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Και εμείς δεν λέμε να τα ξεπουλήσουμε. Λέμε να τα αξιοποιήσουμε. Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα. Διότι, εάν συνεχιστεί η ύφεση θα πέσουμε σε στασιμοπληθωρισμό και θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό του δανεισμού. Το οποίο πρόβλημα του δανεισμού δημιουργήθηκε το τελευταίο επτάμηνο. Η χώρα δεν είχε πρόβλημα δανεισμού. Εάν ήθελε να δανειστεί, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο θα δανειζόταν με spread 134, ενώ τώρα έφτασε τις 1.000 μονάδες. Εν κατακλείδι. Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Πρέπει να ανακάμψουμε οικονομικά, αλλά και ηθικά. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γενική απαξίωση που αγγίζει όλους τους πολιτικούς. Και χαίρομαι που οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε αυτό και προχωράμε στη λήψη μέτρων.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με την κ. Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα, θα συζητήσει και αυτά τα θέματα;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς. Αλίμονο εάν δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων αυτά τα θέματα. Βεβαίως, θα συζητήσουν και για τα οικονομικά μέτρα.
 
ΔΗΜ: Για ποιο λόγο πήρε αυτή την πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Από τη στιγμή που οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της αριστεράς αρνήθηκαν να προσέλθουν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε να τους δει κατ’ ιδίαν για να ακούσει τις απόψεις τους. Είμαι σίγουρος, ότι αυτές οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα αποδώσουν.
 
ΔΗΜ: Να ρωτήσω κάτι εσωκομματικό. Έτσι όπως είναι το κλίμα τώρα, έχω την αίσθηση ότι έρχεται και πιο κοντά να κλείσει ο κύκλος της Ν.Δ. με τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχετε και εσείς αυτή την άποψη;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την άποψη ότι από τη στιγμή που έχουν συσταθεί εξεταστικές επιτροπές που διερευνούν όλα τα θέματα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα θέματα μέσω των εξεταστικών επιτροπών. Δεν πρέπει να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Εάν υπάρχουν αποδείξεις, για οποιονδήποτε, να βγουν στον αέρα και να τιμωρηθεί. Από όπου και εάν προέρχεται. Αρκεί να υπάρχει καλή πίστη και συναίνεση. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να ζητάει το ΠΑΣΟΚ εξεταστική επιτροπή για την οικονομία που θα ξεκινάει το 2007 και θα τελειώνει το 2009. Αυτό είναι υποκρισία. Δεν θα αποφύγουν, όμως, να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία για την οικονομία. Και παλαιότερα, αλλά και για το τελευταίο επτάμηνο.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη. Να είστε καλά.
Print
1364 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω