Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ALPHA 9.89

Για το κλίμα που υπήρχε στις γειτονιές της Β’ Πειραιά:

 

Έβλεπα τα υπόγεια ρεύματα που λειτουργούν στην κοινωνία και που συνήθως δεν τα βλέπουν οι ηγεσίες, διότι βασίζονται σε δημοσκοπικά δεδομένα που καμιά φορά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Εμείς οι πολιτικοί της παλιάς γενιάς, οι οποίοι γυρνάμε στους δρόμους, αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα. Η καθημερινή επαφή σου δίνει το δικαίωμα να μπορείς να δεις αυτές τις μετακινήσεις και εγώ έβλεπα σαφώς ότι υπήρχε μια έντονη δυσαρέσκεια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και το έβλεπα στις λαϊκές συνοικίες, στη περιοχή μου, στη Κοκκινιά, στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό που πήγαμε πολύ καλά και πήραμε τον Δήμο για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

 

Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων:

 

Επειδή συμμετέχω στο Πολιτικό Συμβούλιο είχα κάνει την ανάλυση μου για τις δημοτικές εκλογές, σε ό,τι αφορά την περιφέρεια μου, και έπεσα μέσα σε όλες τις προβλέψεις.

 

Για τις ευρωεκλογές, η αίσθηση που είχα είναι ότι υπάρχει μια σαφής μετατόπιση προς τη Ν.Δ., δεν περίμενα όμως, ειλικρινά, το αποτέλεσμα που ήρθε. Το αποτέλεσμα ίσως ήταν απόρροια των χειρισμών που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικές περιόδου.

 

Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης, άρα αυτομάτως έφερε το πεδίο σε επίπεδο εθνικών εκλογών όπου και έχασε. Επίσης, έκανε το λάθος να προσωποποιήσει τον προεκλογικό αγώνα, μεταξύ εκείνου και του κ. Μητσοτάκη, και το έκανε όχι με ενωτικό πνεύμα αλλά με διχασμό και πόλωση. Στη Βουλή, μάλιστα, έκπληκτος τον έβλεπα να απευθύνεται στον ενικό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μου έκανε τρομακτική εντύπωση και το είπα στον κ. Μητσοτάκη, του είπα «έχει καταλάβει ότι κάνει λάθος;». Και σε αυτό έχασε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, από την άλλη, είπε ότι εγώ στις περιφερειακές εκλογές δίνω πολιτικό χαρακτήρα και κέρδισε κατά κράτος, πήραμε τις 12 από τις 13 περιφέρειες. Απέδωσε η πολιτική των ήπιων τόνων και όπως θα είδατε το χθεσινό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ενωτικό, χωρίς αιχμές.

 

 

 

 

Για το εάν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι ξεχωριστές:

 

Η θεωρία μου είναι ότι στην επόμενη κάλπη η μόνη ψήφος που πέφτει είναι η δική μου, από εκεί και πέρα οι άλλες όλες μαζεύονται. Το ίδιο θα συμβεί και για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πάμε με ησυχία, με ηρεμία, να έρθουμε κοντά στον κόσμο, να του αναπτύξουμε το πρόγραμμα μας, να του δώσουμε τη δυνατότητα να σκεφθεί και να συγκρίνει. Δηλαδή, πάμε με την αλήθεια, με σχέδιο και επιχειρήματα.

 

Για το εάν τα «μπάνια του λαού» θα είναι πρόβλημα:

 

Είναι ένα θέμα, το διαπίστωσα και χθες με την αποχή. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές τον Ιούλιο, πριν από 120 χρόνια είχαν ξαναγίνει εκλογές αυτό το μήνα. Ο Πρωθυπουργός σύρθηκε σε αυτές τις εκλογές, αν μπορούσε να παραμείνει και να τις κάνει τον Οκτώβριο θα το έκανε.

 

Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν πάει σε εκλογές 30 Ιουνίου:

 

Δεν νομίζω ότι μπορεί να πετύχει κάτι. Δύο νομοσχέδια θέλει να φέρει στη Βουλή αυτή τη βδομάδα, που μπορεί να είναι και ένα, αυτό του Ποινικού Κώδικα που έχει μπει σε διαβούλευση εδώ και καιρό.

 

Αυτό που με φοβίζει είναι οι τροπολογίες που θα έρθουν, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι σε άσχετα νομοσχέδια έρχονται δεκάδες τροπολογίες και μάλιστα βουλευτικές, που δεν χρειάζονται Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να περάσει το οτιδήποτε. Εμείς θα αντισταθούμε σθεναρά και θα τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να κάνει κάτι τέτοιο.

 

Για την αλλαγή ηγεσίας στο δικαστικό σώμα:

 

Όπως γνωρίζετε συμμετέχω στη Διάσκεψη των Προέδρων, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, έφερε το θέμα ότι η κυβέρνηση θα πάει σε αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη εγώ διαμαρτυρήθηκα εντονότατα εκ μέρους της Ν.Δ.. Είπα ότι είναι αδιανόητο, ενόψει εκλογών, μια κυβέρνηση σε αποδρομή, η οποία δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, να φέρνει αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δεν εισακούστηκα. 

 

Προχωράνε στην αλλαγή αυτή, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμου του πολιτικού αλλά και επιστημονικού κόσμου της χώρας, και μεταφέρουν πλέον το πρόβλημα στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος που τηρεί κατά γράμμα το Σύνταγμα, όχι μόνο εκ της θέσεως του, αλλά και σαν έγκριτος συνταγματολόγος. Αντιλαμβάνεστε, ότι και σε αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας έχει έρθει σε δύσκολη θέση.

 

Για το ότι ίδιος είναι συμπαθής σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου:

 

Βλέπω και αντιμετωπίζω όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, σαν συναδέλφους στους οποίους μπορώ να δώσω μια μεγάλη η μικρή συμβουλή. Σκεφθείτε ότι έρχονται εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και με συμβουλεύονται πως να το χειρισθούν και τους δίνω μια καθαρή συμβουλή.

 

 

 

 

 

Για το περιβάλλον της Β’ Πειραιά:

 

Είμαι σε μια περιφέρεια πολύ δύσκολη, σε μια περιφέρεια που όπως λέω λαϊκά «οι ψήφοι δεν μαζεύονται με φτυάρια, μαζεύονται με τσιμπιδάκια», από γωνιά σε γωνιά, από καφενείο σε καφενείο και αυτό μου έχει δώσει την εμπειρία να βλέπω τα πράγματα καθαρότερα.

 

Για τα συμβαίνοντα στο ΚΙΝΑΛ:

 

Δε θέλω να μπω στα εσωτερικά άλλου κόμματος, το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι στη πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η κα Γεννηματά, θέλησε να φέρει ένα σοκ στο κόμμα της, θα κριθεί από το αποτέλεσμα αν είναι πετυχημένο ή όχι. Πάντως, είναι μια κίνηση υψηλότατου πολιτικού ρίσκου.

 

Για το τι πρέπει να κάνει στη προεκλογική περίοδο η Ν.Δ. για να πιάσει αυτοδυναμία:

 

Εμείς πρέπει να κινηθούμε με σταθερό βηματισμό, χωρίς ακρότητες, πιστοί στο πρόγραμμα μας, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι όλες τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε προεκλογικά θα είναι δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις.

 

Για πρώτη φορά, κόμμα της αντιπολίτευσης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, αλλά και κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Επί ενάμιση χρόνο, το πρόγραμμα μας δουλεύτηκε με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο, τον Κωστή Χατζιδάκη και τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, επιστημόνων, ανθρώπων της πιάτσας, της αγοράς, επιχειρηματιών, εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, αγροτών. Τις πέντε αυτές εβδομάδες, που απομένουν μέχρι τις εκλογές, πρέπει να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να του μεταφέρουμε το πρόγραμμα μας. Πλέον, οι μεγάλες συγκεντρώσεις έχουν ξεπερασθεί, δεν λένε τίποτα, εκείνο που μετράει είναι η χειραψία. Διότι, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις την αναγνωρισιμότητα δημοφιλία, η δημοφιλία επιτυγχάνεται όταν έχεις την επαφή με τον κόσμο, δηλαδή τη χειραψία.

 

Για το τεράστιο ποσοστό του Κώστα Μπακογιάννη:

 

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση χθες ο Κώστας Μπακογιάννης. Παρότι έχω μιλήσει πολλές φορές μαζί του και έχω αντιληφθεί ότι είναι άμεσος και επικοινωνιακός, δηλαδή είναι ανθρώπινος, μου έκανε εντύπωση χθες η συμπεριφορά του, το ότι ήρθε πεζός, ανάμεσα στο πλήθος και ανέβηκε στο βάθρο για να απευθυνθεί στο πλήθος. Είναι μεγάλο προσόν για κάθε πολιτικό να μπορεί να πιάνει πάντα τον παλμό του κόσμου.

 

Για τον θρίαμβο του Γιώργου Πατούλη:

 

Ο Γιώργος Πατούλης δούλεψε πάρα πολύ, ειλικρινά σας μιλάω εδώ τον έχανα εκεί τον έβρισκα. Ό Γιώργος πήγε παντού, υπολογίζω ότι έκανε πάνω από 300 συγκεντρώσεις και ομιλίες την προεκλογική περίοδο. Αυτό δείχνει εργατικότητα, αποφασιστικότητα και σθένος. Πιστεύω και ελπίζω το ίδιο κουράγιο να δείξει και όταν αναλάβει τα καθήκοντα του και θα κληθεί να διαχειρισθεί τον μισό πληθυσμό της χώρας. Διότι, ασπάζομαι το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης για συνεργασία με όλους τους περιφερειάρχες και όλους του δημάρχους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Για εμάς, από σήμερα οι σημαίες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών έφυγαν, δεν υπάρχουν.

Print
1694 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω