Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"

Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή»
με τους Δ. Οικονόμου – Β. Λυριτζή
                                                                                        
 
Αθήνα,  20 Φεβρουαρίου 2009
 
 
 
Για τις αναθεωρήσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας:
 
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εσωτερικό. Υπάρχει μια πρωτοφανής διεθνής οικονομική κρίση. Είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η υφήλιος, μεγαλύτερη και από αυτή του 1929.
 
Η ένταση αυτής της κρίσης είναι που επιτείνει την ρευστότητα των αποφάσεων. Θα σας θυμίσω, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε άλλες προβλέψεις τον Νοέμβριο, άλλες τον Δεκέμβριο και άλλες τον Φεβρουάριο. Ακόμα, οι προβλέψεις της θυμίζουν κινούμενη άμμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δικές μας προβλέψεις και είναι λογικό. Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.
 
Είναι λογικό να υπάρχουν αλλαγές στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, διότι υπήρξαν ορισμένες υποδείξεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω την αίσθηση, ότι και στο Συμβούλιο Υπουργών του Ecofin θα υπάρχουν πάλι υποδείξεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες.
 
Για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας:
 
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται σε δύο βασικούς πόλους. Ο πρώτος, είναι τα δημόσια έσοδα. Είναι γεγονός, ότι τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν μια υστέρηση, αλλά είναι λογικό να συμβαίνει αυτό λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το ανασφαλές περιβάλλον δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες και από την άλλη υπάρχει μια εγκράτεια ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει καμία ελληνική κυβέρνηση.
 
Επίσης, ένα 40% της ελληνικής οικονομίας είναι παραοικονομία, η οποία τελικά σε αυτή την κρίση βοήθησε. Αν εμείς και η Ιταλία βρεθήκαμε σε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση, σε σχέση με τις άλλες χώρες, αυτό οφείλεται στην παραοικονομία.
 
 
Για την έκθεση Προβόπουλου:
 
Η έκθεση του κ. Προβόπουλου, ήταν πιο σκληρή από την έκθεση Αλμούνια, ο οποίος υπογράμμισε ότι είμαστε σε καλύτερη οικονομική θέση από αρκετές χώρες της ευρωζώνης. Αναλογιστείτε, μόνο, ότι από τις 16 χώρες της ευρωζώνης οι εννιά έχουν αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης. Εμείς είμαστε η μόνη με θετικό πρόσημο.
 
 
Για τα κοινωνικές δράσεις της κυβέρνηση και το πρόγραμμα των 28 δισ:
 
Πιστεύω, ότι οι στοχευμένες δράσεις που εξήγγειλε και ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση - για τους μικρομεσαίους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή τις τάξεις που μαστίζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση – είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Όσον αφορά στο πρόγραμμα των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ένας και μοναδικός. Τα 5 δισεκατομμύρια της ρευστότητας – τρία εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί προς τις τράπεζες – οδηγούνται σίγουρα στην αγορά, στις επιχειρήσεις. 6,150 επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί από αυτό το πακέτο.
 
Τα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου και τα 15 δισεκατομμύρια, είναι εγγυοδοσίες. Στο θέμα της εγγυοδοσίας, είναι λογικό οι τράπεζες να δημιουργήσουν δυσκολίες, κάποια στιγμή. Για αυτό η κυβέρνηση είχε προβλέψει, εξαρχής, ότι όποιος κάνει χρήση του πρώτου πακέτου, να κάνει χρήση υποχρεωτικά και των τριών πακέτων. Αυτή είναι η υποχρέωση των τραπεζών. Όπως, και το να μην δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους, αλλά ομόλογα.
 
Με το πακέτο των 5 δισκεταμμυρίων ευρώ, σε μετρητά, η κυβέρνηση τοποθετεί επίτροπο στις τράπεζες, ο οποίος δεν θα ελέγχει μόνο την διαχείριση αυτών των χρημάτων, αλλά παράλληλα θα ελέγχει όλες τις πράξεις των διοικητικών συμβουλίων και τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών.
 
 
Για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας:
 
Θυμίζω ότι όταν τέθηκε το θέμα, πριν ενάμιση μήνα, να αντληθούν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την εσωτερική αγορά, καλύφθηκε η ανάγκη επτά φορές.
 
Επίσης, όταν ο Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Παπαθανασίου, έθεσε το ζήτημα προς τα μεγάλα funds του εξωτερικού για την έκδοση κρατικών ομολόγων, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, η προσφορά ήταν τριπλάσια. Είχε, δηλαδή, τη δυνατότητα να αντλήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Για τις δημόσιες επενδύσεις:
 
Τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα ΣΔΙΤ, που διατίθενται φέτος για δημόσιες επενδύσεις, είναι το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ, στην ιστορία του ελληνικού κράτους, για δημόσιες επενδύσεις.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στην κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ισχνές, οι δημόσιες επενδύσεις είναι η ατμομηχανή που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία έξω από την κρίση.
 
 
Για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, προσφυγής σε εκλογές:
 
Το ΠΑΣΟΚ, μιλάει για εκλογές από τον Αύγουστο του 2005. Επομένως, το να ζητάει εκλογές το ΠΑΣΟΚ ή και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι κοινότυπο, δεν σημαίνει τίποτα. Δεν μπορούν να επιβάλλουν εκλογές.
 
 
 
Για τις δημοσκοπήσεις:
 
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα την οικονομική κρίση, κυβέρνηση της Ν.Δ. με Καραμανλή ή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου, η Ν.Δ. προηγείται με δύο μονάδες διαφορά. Αυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο κόμματα, ψηφίζουν και ποιος θα τους κυβερνήσει.
 
 
Για την «κοινωνική εργασία» που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ:
 
Το ΠΑΣΟΚ δεν απαντάει στο αμείλικτο ερώτημα: Τι σημαίνει κοινωνική εργασία; Είναι αμειβόμενη; Είναι εθελοντική; Είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης; Είναι ασφαλισμένη; Είναι ανασφάλιστη; Δεν δίνουν απαντήσεις. Πετάνε διάφορες νεφελώδεις λέξεις, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
 
 
Για το θέμα της τρομοκρατίας:
 
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έξαρση της βίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές κοινωνικό φαινόμενο. Είναι μια επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή. Είναι περισσότερο επικίνδυνοι από την αλήστου μνήμης 17 Νοέμβρη. Έχει αποδειχθεί, ότι όλα τα χτυπήματα που έχουν κάνει είναι τυφλά, δεν πρόκειται για «στοχευμένες» επιθετικές ενέργειες. Είναι τυφλά χτυπήματα που δεν υπολογίζουν το αίμα.
 
Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία, η οποία έχει και το σχέδιο και το προσωπικό, αλλά και τα μέσα, για να κάνει σωστά την δουλειά της.
Print
1154 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω