Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο"

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή
«MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»
με τους Ι. Χασαπόπουλο – Μ. Αναγνωστάκη
 
 
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2009
 
 
 Για την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία:
 
Στο εσωτερικό όλων των κομμάτων υπάρχουν κάποιες προστριβές, οι οποίες ξεκινούν απο τους πολιτευόμενους στις ίδιες περιφέρειες και συνεχίζουν και για άλλα γενικότερα θέματα. Οι 151 βουλευτές είναι μια οριακή πλειοψηφία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να παίξουν «προσωπικά παιχνίδια».
 
Παρόλα αυτά, θέλω να υπογραμμίσω ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει, περίπου, 204 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή που αφορούσαν σε νομοσχέδια και άλλες πολλές περισσότερες που αφορούσαν σε άρθρα. Σε καμία ψηφοφορία, μα σε καμία, δεν υπήρξε διαρροή κυβερνητικού βουλευτή ως προς την ψήφο του.
 
 
Για τις ευρωεκλογές:
 
Στόχος της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές είναι να βγει πρώτο κόμμα. Στις ευρωεκλογές υπάρχει μια χαλαρότητα στην ψήφο. Το εκλογικό σώμα διαχέει την ψήφο του σε πολλά κόμματα, για αυτό και τα μικρά κόμματα ενισχύονται.
 
Οι ευρωεκλογές είναι εκλογές και επομένως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Πιστεύω, ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τις χάσει με μεγάλη διαφορά.
 
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Καραμανλής ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός της Ν.Δ.
 
 
 
 
Για τις δημοσκοπήσεις:
 
Πιστεύω στο εργαλείο των δημοσκοπήσεων και ασχολούμαι με αυτές από το 1985. Τις παρακολουθούμε και αναλύουμε τις καθημερινές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που αφορούν, κυρίως, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό που προκύπτει είναι ότι υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο εκλογικό σώμα, σε καθημερινό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, οι προθέσεις του εκλογικού σώματος, όσον αφορά στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, θυμίζουν κινούμενη άμμο.
 
Υπάρχουν δύο δημοσκοπικά στοιχεία τα οποία μπορούν να δώσουν άλλη τροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Πρώτον, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 16% αδιευκρίνιστης ψήφου – είναι οι άνθρωποι του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» - το 52% της οποίας προέρχεται απο την Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια σημαντική δεξαμενή ψήφων, την οποία με στοχευμένες δράσεις μπορούμε να κερδίσουμε.
 
Το δεύτερο, και ίσως το σημαντικότερο, δημοσκοπικό στοιχείο είναι ότι το 57% της αδιευκρίνιστης ψήφου πιστεύει ότι ο Καραμανλής όχι μόνο είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, αλλά διαθέτει και καλύτερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά προκύπτουν απο μια ευρεία γκάμα ποιοτικών στοιχείων και αξιολογήσεων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
 
Υπογραμμίζω, ότι οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται σε εκλογικές νίκες. Θυμίζω, ότι το 1999 το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη έχασε τις ευρωεκλογές με 3,5 μονάδες διαφορά και το 2000 κέρδισε τις εθνικές εκλογές.
 
 
Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:
 
Το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που κατατέθηκε στη Βουλή, ήταν όλο 20 φύλλα. Ο κ. Παπανδρέου εξαγγέλει συνεχώς μέτρα και παροχές, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μας εξηγεί που θα βρεί αυτά τα χρήματα, από πού θα τα αντλήσει.
Print
1096 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω