Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 98.4
Σημεία της συνέντευξης
του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ Αθήνα 98.4
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2008
Δημοσιογράφοι: Άγγελος Μόσχοβας – Βασίλης Παϊκος
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας
ΔΗΜ: Σας ασκείται κριτική ότι αργήσατε για την εξεταστική. Ότι εάν ο Πρωθυπουργός είχε κάνει την κίνηση, που έκανε χθες, νωρίτερα θα είχατε γλυτώσει πάρα πολλά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εμείς δεν θέλαμε να γλυτώσουμε, θέλαμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
ΔΗΜ: Και τι άλλαξε από τότε που υποστηρίζατε, για παράδειγμα στην υπόθεση Siemens, ότι η εξεταστική επιτροπή συμβάλει στην συγκάλυψη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Η θέση μας ήταν πάγια. Από τη στιγμή που μια υπόθεση ερευνάται από τη δικαιοσύνη δεν ωφελεί στο να προχωρήσουμε σε εξεταστική επιτροπή. Και σας το λέω αυτό, από την εμπειρία που είχα ως πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά. Μόλις, ο εισαγγελέας έστειλε την παραγγελία στη Βουλή και συστήσαμε την επιτροπή, κατέβασε αμέσως το μολύβι και δεν έκανε καμία άλλη έρευνα. Τώρα, όμως, καταθέσαμε το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά είπαμε η δικαιοσύνη να συνεχίσει το δικό της έργο. Και η δικαιοσύνη θα συνεχίσει κανονικά. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω ένα σχόλιο για το αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Όπως ξέρετε, για να συσταθεί προανακριτική πρέπει να έχουμε προσκρούσει σε ποινικές ευθύνες υπουργών. Εγώ προσωπικά, διαβάζοντας προσεχτικά την αίτηση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής, δεν βρήκα κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο.
ΔΗΜ: Βρήκαν, όμως, οι δυο εισαγγελείς.
«Γιάννης Τραγάκης»: Οι εισαγγελείς μίλησαν για λειτουργία υφυπουργών. Εάν είχαν προσκρούσει σε ποινικές ευθύνες υπουργών, θα το έλεγαν σαφώς. Και τότε ασφαλώς, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε προανακριτική επιτροπή. Διότι, «η ενεργοποίηση των διαδικασιών της ποινικής ευθύνης μελών της κυβέρνησης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ασφαλή αποδεικτική βάση και συνείδηση. Πρέπει να επιχειρείται στα όρια του αναγκαίου». Αυτά, ακριβώς, έχει γράψει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κ. Λοβέρδος, ο οποίος υπογράφει και τη πρόταση.
ΔΗΜ: Εξ’ όσων γνωρίζω, δεν είναι στη δικαιοδοτική αρμοδιότητα των εισαγγελέων να σχολιάζουν αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ή τεκμηριωμένα στοιχεία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Μα τι λέτε. Είναι υποχρέωση τους. Να σας θυμίσω, ότι στην υπόθεση της ΔΕΚΑ ο τότε προϊστάμενος εισαγγελίας είχε αποφασίσει να μην στείλει το φάκελο στη Βουλή, παρά την εισήγηση των ανακριτών.
ΔΗΜ: Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. φοβάται, ενδεχομένως, τη μυστική ψηφοφορία της προανακριτικής επιτροπής;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αστειεύεστε; Αυτή είναι μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι θα βρεθεί βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος σε μυστική ψηφοφορία να ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Κρατείστε την ημερομηνία και την ώρα που το είπαμε.
ΔΗΜ: Επομένως, θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας επ’ αυτού;
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι δυνατόν να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε μυστική ψηφοφορία; Πως θα το ελέγξεις δηλαδή; Σας θυμίζω, όμως, τη δήλωση του κ. Αλαβάνου για τους λόγους που είναι υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Διότι, υπενθύμισε στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το άρθρο 155 παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής, η υπόθεση δεν μπορεί να επανέλθει σε προανακριτική επιτροπή. Άρα, τα σωστά βήματα είναι αυτά που προτείνει η κυβέρνηση. Εξεταστική επιτροπή και αν αποδειχθεί, από την λειτουργία της, ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών να προχωρήσουμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτή είναι η σωστή σειρά.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.