Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1
Σημεία της συνέντευξης του
Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1»
17 Μαρτίου 2008.
Δημοσιογράφοι: Λιαρέλης - Παναγόπουλος
ΔΗΜ: Γειά σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι.
ΔΗΜ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, έξι στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRBπου δημοσιεύεται σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο διαφωνούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Επίσης, ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. διαφωνεί με αυτές τις ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Είτε εσείς εξηγήσατε, άρα δεν κάνατε διάλογο, είτε έχουν πειστεί οι πολίτες ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν είναι για το καλό του.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, έχω την αίσθηση ότι λίγοι από τους πολίτες είναι καλά ενημερωμένοι για το ασφαλιστικό και ο λόγος δεν είναι ότι δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε. Οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα λεπτομερειακό νομοσχέδιο, είναι ίσως το πιο λεπτομερειακό νομοσχέδιο που έχω δει. Χρειάζονται ελάχιστες υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα για να εφαρμοσθεί. Είναι ένα νομοσχέδιο άμεσα εφαρμόσιμο. Όσον αφορά στο θέμα του διαλόγου, τονίζω ότι το θέμα του ασφαλιστικού το έχουμε ανοίξει εδώ και δυο χρόνια. Έχουμε καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να έρθουν σε διάλογο. Έχει γίνει διάλογος, σε όποιο μέτρο και μέγεθος έχει γίνει αυτός. Σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. παρέστησαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΒΕΕ, και άλλοι. Και μην ξεχνάτε ότι εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές με αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων το ασφαλιστικό.
ΔΗΜ: Μην το λέτε αυτό, διότι κατεβήκατε στις εκλογές λέγοντας ότι δεν θα αλλάξετε τα όρια ηλικίας και τα αλλάζετε για 1.500.000 εκατομμύριο κόσμο.
«Γιάννης Τραγάκης»: Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Για τα ειδικά όρια ηλικίας η αρχή θα γίνει από το 2013. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι δεν μπορούσαν να υφίστανται χίλιοι νόμοι, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για την απονομή σύνταξης. Μόνο το ΙΚΑ έχει 650 διατάξεις για να απονέμει συντάξεις. Δεν έπρεπε, λοιπόν, να γίνει ενοποίηση; Σε ότι αφορά τις γυναίκες, η χρήση του δικαιώματος του 50ου έτους με μειωμένη σύνταξη γινόταν από πολύ λίγες γυναίκες σε σχέση με το σύνολο.
ΔΗΜ: Πάμε σε κάτι άλλο. Την Πέμπτη θα υπάρχουν 152 βουλευτές ή θα τρέχουμε;
«Γιάννης Τραγάκης»: 151 σίγουρα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μείζονος σημασίας επιλογή της κυβέρνησης.
.
ΔΗΜ: Τι τροπολογίες θα κατεβάσουν οι βουλευτές της Ν.Δ.;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, στην Επιτροπή αρκετές από τις προτάσεις που υπεβλήθηκαν έγιναν δεκτές από την Υπουργό Απασχόλησης. Θα σας θυμίσω τις διευκρινήσεις που έγιναν για τη ΔΕΗ. Εγώ πιστεύω ότι η ΔΕΗ είναι από τις περιπτώσεις που ευνοούνται από το σύστημα. Μπορεί ο κλάδος υγείας τους να μπήκε στο ΙΚΑ αλλά μπήκε ως αυτοτελής. Ο κλάδος επικούρησης υγείας και πρόνοιας της ΔΕΗ είναι αυτοτελής τομείς. Οι άλλοι εργαζόμενοι μπαίνουν στο ΙΚΑ και ενσωματώνονται, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα είναι αυτοτελής τομέας.
ΔΗΜ: Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ μπαίνουν στον κλάδο υγείας της ΔΕΗ, ναι ή όχι;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια. Η μόνη ΔΕΚΟ που έχει αυτοτελή περιφερειακά κέντρα υγείας ήταν η ΔΕΗ και τα οποία παραμένουν.
ΔΗΜ: Δηλαδή στα κέντρα υγείας της ΔΕΗ θα πηγαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως. Το λέει σαφώς η διάταξη, ότι δεν εντάσσεται ο κλάδος υγείας του ΟΑΠ ΔΕΗ στο ΙΚΑ.
ΔΗΜ: Όντως, σωστά το λέτε. Στο κλάδο υγείας, όμως, της ΔΕΗ εντάσσονται άλλοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αφού αυτοί εντάσσονται στο κλάδο υγείας του ΙΚΑ. Θέλω, όμως, να μου επιτρέψετε να σημειώσω κάτι. Οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως, ξέρετε θα αρχίσουν από το 2013. Σκεφτείτε, ότι αν παρέμενε το σύστημα ως έχει, θα βρισκόταν σε κρίση το 2018. Η κυβέρνηση αυτή, δέκα χρόνια πριν, με υπευθυνότητα και διορατικότητα παίρνει μέτρα που αφορούν στο μέλλον. Και έχουμε καλό παρελθόν σε αυτό τον τομέα. Θυμίζω ότι αν δεν υπήρχε ο νόμος Σιούφα δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο πρώην Υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Θέλω, επίσης, να τονίσω μια ρύθμιση του νομοσχεδίου που περνάει απαρατήρητη. Είναι το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ταμείο που θα είναι κλειδωμένο μέχρι το 2019. Αυτός ο μεγάλος κουμπαράς θα παίρνει το 4% του ΦΠΑ, ΤΟ 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και το 10% από όλα τα ταμεία που έχουν κοινωνικούς πόρους. Διότι πολλοί λένε ότι το νομοσχέδιο βάζει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων. Το νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με τα αποθεματικά των ταμείων. Τα αποθεματικά πάνε αυτοτελώς στο νέο φορέα στον οποίο εντάσσονται.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστούμε πολύ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Και εγώ ευχαριστώ.