Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 7 Μαρτίου 2008
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: θάνος Σιαφάκας
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»:.Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Ο Πρωθυπουργός προχθές δήλωσε ότι δεν θέλει να είναι αρεστός αλλά χρήσιμος. Δεν σας προβληματίζει, όμως, το πολιτικό κόστος;
«Γιάννης Τραγάκης»: Εμείς οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή, μόλις πριν από έξι μήνες, όπου είχαμε δημοσιοποιήσει τις θέσεις μας στον ελληνικό λαό για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
ΔΗΜ: Λεπτομέρειες δεν ήξερε πάντως για το ασφαλιστικό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές, οι οποίες είχαν επισημανθεί και πριν από τις εκλογές. Η πρώτη παραδοχή είναι η στρέβλωση που υπήρχε σε ότι αφορά τα ταμεία και η οποία ήταν απαράδεκτη. Είχαμε 155 ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, παγκόσμια πρωτοτυπία. Εμείς προτείναμε την μείωση των ταμείων σε πέντε, διότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο. Δεύτερο. Είναι γεγονός, ότι μόνο για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ υπάρχουν 650 προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κυκεώνα. Χίλιοι νόμοι ασχολούνται με το ασφαλιστικό. Έπρεπε, λοιπόν, και εδώ να μπει μια τάξη. Τρίτο και κυριότερο. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τα τρία δεν, ισχύουν στο νομοσχέδιο. Αν διαβάσετε προσεκτικά τον νόμο θα δείτε ότι δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.
ΔΗΜ: Τα τρία δεν είναι μια δέσμευση σε γενικές γραμμές, διότι πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται. Τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες επίσης αυξάνονται. Χαμηλώσατε το ύψος των επικουρικών συντάξεων, βάζετε αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση…άρα πως ισχύουν τα τρία δεν;
«Γιάννης Τραγάκης»: Θέσατε πολύ ωραία θέματα, να τα δούμε ένα ένα. Θέσατε το θέμα των γυναικών. Γνωρίζαμε ότι οι μητέρες ανήλικων τέκνων μπορούσαν να πάρουν σύνταξη στα 50 χρόνια αλλά με μειωμένη σύνταξη, επαναλαμβάνω μειωμένη σύνταξη. Το 50 χρόνια μειωμένη σύνταξη παραμένει διότι συνοδεύεται από το δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης. Εάν, όμως, η ανηλικότητα του παιδιού ισχύει από το 50 έως το 55, το 55ο μπορεί να πάρει την πλήρη σύνταξη, το αντιλαμβάνεστε αυτό; Η άποψη μου είναι ότι αυτή η ρύθμιση είναι υπέρ των γυναικών. Είπατε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας. Η αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 65ου, που είναι το γενικό όριο ηλικίας, έχει κίνητρο, είναι προαιρετικό.
.
ΔΗΜ: Από τα 58 δεν πάμε στα 60;
«Γιάννης Τραγάκης»: Μιλάτε για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
ΔΗΜ: Αυτό δεν αποτελεί αύξηση των ορίων ηλικίας;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, και θα σας εξηγήσω γιατί. Υπήρχε η προϋπόθεση στο ΙΚΑ με 37 χρόνια ασφάλισης να μπορείς να πάρεις σύνταξη ανεξαρτήτου ηλικίας και τώρα μπαίνει το όριο 58. Μα το όριο 58 είναι το πραγματικό όριο ηλικίας. Γιατί; Διότι ένας ασφαλισμένος ασφαλίζεται στα δεκαεννιά του χρόνια, έχει και τα δύο χρόνια της στρατιωτικής του θητείας, πάει στα 21, συν 37 χρόνια ασφάλισης πάει στα 58.
ΔΗΜ: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές και τροποποιήσεις εάν τα κόμματα και οι φορείς προτείνουν κάτι; Θα αξιολογηθεί θετικά από την κυβέρνηση;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ωραίο ερώτημα. Είναι δυνατόν να εισάγεται ένα νομοσχέδιο στη βάσανο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και να μην δέχεται κρίση ή αλλαγές; Ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε εντολή η διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής να είναι απεριόριστη και θα γίνει πολύ εκτεταμένη συζήτηση. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα και στα κόμματα να τοποθετηθούν αλλά να ακουστούν και οι φορείς. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.
ΔΗΜ: Πότε το βλέπετε να γίνεται νόμος του κράτους;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, την Τρίτη ξεκινάμε τη πρώτη συνεδρίαση, οι συνεδριάσεις είναι τέσσερις και εάν χρειαστεί μπορεί να κάνουμε και Πέμπτη. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή νομίζω ότι από την μεθεπόμενη Τρίτη θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΔΗΜ: Θέλω να βάλω στη συζήτηση την επιχειρηματολογία των εργαζομένων που κάνουν λόγο για ανατροπές και απορρύθμιση της ζωής τους. Όλα αυτά φαντάζομαι δεν τα λένε από χόμπι οι άνθρωποι.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και δεν τα λένε από χόμπι. Θα πρέπει, όμως, να καταλάβουμε όλοι ότι υπήρχαν πάρα πολλές στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Σας θυμίζω ότι το 1989 στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναγκαστήκαμε, προκειμένου να δώσουμε μισθούς και συντάξεις τα Χριστούγεννα, να κάνουμε ένα υπέρογκο δανεισμό που μας ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι αν δεν υπήρχε ο νόμος Σιούφα το 1992, με την περίφημη λευκή τρύπα, τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν καταρρεύσει σε 5-6 χρόνια από τότε και ευτυχώς το σύστημα κρατήθηκε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Θέλω ακόμα να υπογραμμίσω ότι οι ρυθμίσει του νομοσχεδίου θα αρχίσουν σταδιακά από το 2013 για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που θα παρουσιαζόταν στο ασφαλιστικό σύστημα το 2018. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτή η κυβέρνηση, δέκα χρόνια νωρίτερα, αναλαμβάνει υπεύθυνα και έγκαιρα να προωθήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να μην δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα όπως στο παρελθόν.
ΔΗΜ: Θέλω να μου πείτε κάτι πρακτικό. Μαθαίνω, ότι 100 ταμεία θα μπουν στο ΙΚΑ. Πως μπορούν να γίνουν οι συγχωνεύσεις και μάλιστα σε μικρό διάστημα; Είναι εφικτό αυτό στην πράξη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, θα είδατε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πολλά προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Που σημαίνει ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένο για την άμεση εφαρμογή του. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι τα ενοποιημένα ταμεία δεν χάνουν την αυτοτέλεια τους, σε ότι αφορά τους πόρους, σε ότι αφορά τα αποθεματικά τους, σε ότι αφορά τους υπαλλήλους και την εξέλιξη τους σε διευθυντικές θέσεις ή οπουδήποτε αλλού. Δεν χάνουν την αυτοτέλεια, απλώς ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα μια ενιαίας διοίκησης.
ΔΗΜ: Να το ρωτήσω απλά; Αυτός που θα ενταχθεί στο ΙΚΑ θα έχει σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ ή από το ταμείο του που είναι ενταγμένο στο ΙΚΑ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ορισμένα από τα ταμεία υγείας παραμένουν. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ έχει περιφερειακά ιατρεία και τα οποία παραμένουν ως έχουν, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ είναι ένας οργανισμός ανεπτυγμένος που έχει ιατρεία σε όλη την Ελλάδα. Σας το αναφέρω αυτό, γιατί ήταν και ένα από τα θέματα των εργαζομένων.
ΔΗΜ: Θέλω να μου πείτε για την εισφοροδιαφυγή. Λέγεται ότι αν είχε λυθεί αυτό το θέμα ίσως τα πράγματα να μην ήταν τόσο δύσκολα σήμερα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Η εισφοροδιαφυγή ευτυχώς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το μόνο στοιχείο που έχω να σας δώσω αριθμητικά είναι ότι το 2007 θα δοθούν 23.8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 12, 6% του ΑΕΠ, για τις δαπάνες του συστήματος υγείας και τα επόμενα χρόνια – εάν δεν άλλαζε κάτι – θα φτάναμε στο 25% του ΑΕΠ. Πιστεύω, όμως, ότι και σε αυτό το θέμα το νομοσχέδιο κάνει μια σημαντική τομή με την καθιέρωση, για πρώτη φορά, του ενιαίου αριθμού μητρώου ασφαλισμένου. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρόβλεψη θα μειώσει την εισφοροδιαφυγή.
ΔΗΜ: Κάποιοι λένε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό και μάλιστα σύντομα. Ότι αυτή η προσπάθεια που κάνετε στο ασφαλιστικό έχει το χαρακτήρα του μπαλώματος.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν έχω αυτή την άποψη. Η κυβέρνηση εξέταζε το ασφαλιστικό ζήτημα δύο χρόνια, με πολύ λεπτομέρεια. Νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό θα λύσει σε βάθος χρόνου το ασφαλιστικό και θα το λύσει για τις επόμενες γενεές. Επαναλαμβάνω, αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να ασχοληθεί με ένα θέμα που θα απασχολούσε την ελληνική κοινωνία το 2018.
ΔΗΜ: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν κραδασμοί σε επίπεδο κυβερνητικών βουλευτών; Ακούγεται μάλιστα ότι ο Τραγάκης έχει ένα τέτοιο ρόλο, να περιορίσει δηλαδή τους κραδασμούς.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια, ο Τραγάκης δεν έχει τέτοιο ρόλο, ο Τραγάκης έχει καθημερινή επαφή με τους περισσότερους από τους συνάδελφους του και ανταλλάσει απόψεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Για δε το ασφαλιστικό, η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συστρατευμένη πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης και θα τη στηρίξει με σθένος και αποφασιστικότητα.
ΔΗΜ: Ακόμα και εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι είχαν τη δική τους άποψη και τους είχαμε συνηθίσει να κραδαίνουν το χαρτί της παραίτησης;
«Γιάννης Τραγάκης»: Επειδή αναφέρεστε σε συγκεκριμένο βουλευτή, οποίος γνωρίζει ίσως καλύτερα από όλους μας το ασφαλιστικό, θέλω να τονίσω ότι έκανε πολλές προτάσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές και από την Υπουργό και από την κυβέρνηση. Επομένως δεν βλέπω κανένα λόγο να αντιδράσει σε αυτό το νομοσχέδιο.
ΔΗΜ: Θέλω να κλείσουμε με το θέμα της ΔΕΗ, βλέπετε τι γίνεται. Τίθεται θέμα Αθανασόπουλου αυτή τη στιγμή για την ΔΕΗ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν ξέρω εάν τίθεται αλλά έχω την αίσθηση πως όχι. Επιτρέψτε, όμως, να κάνω μια παρατήρηση για τη ΔΕΗ. Όταν από τα 19 εργοστάσια που είναι εκτός λειτουργίας μόνο τα 3 είναι λόγω συντήρησης και τα άλλα 16 είναι λόγω άρνησης των εργαζομένων, αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί με τη διαχείριση του ρεύματος. Επειδή η διακίνηση του ρεύματος είναι ένα κοινωνικό αγαθό, θα ήθελα να παρακαλέσω τους εργαζόμενους να αντιληφθούν όχι μόνο τα δικαιώματα τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
ΔΗΜ: Αυτή είναι έκκληση κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι έκκληση προσωπική.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.