Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1
Σημεία της συνέντευξης του
Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1»
29 Φεβρουαρίου 2008.
Δημοσιογράφοι: Λιαρέλης - Παναγόπουλος
ΔΗΜ: Γειά σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Γεια και σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Εσείς είστε του ΚΥΣΕΑ; Σας έχουν ονομάσει και επιλοχία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι χαμηλός ο βαθμός για ΚΥΣΕΑ. Σημασία, όμως, έχει ότι εμείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν λειτουργούμε έτσι. Αυτά μπορεί να λέγονται και να γράφονται, αλλά δεν είναι έτσι. Ο κάθε βουλευτής έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης το οποίο δεν μπορεί να του το στερήσει ούτε η κομματική του ιδιότητα. Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι στο Σκοπιανό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Πρωθυπουργός απάντησε σήμερα, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση και ήταν όχι μόνο κατατοπιστικός, αλλά έθεσε και την κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στις διαπραγματεύσεις μας στην Νέα Υόρκη.
ΔΗΜ: Ποια είναι αυτή; Τι καταλάβατε εσείς;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι από τις ονομασίες που έχουν προταθεί δεν μπορεί να γίνουν δεκτές όσες χαρακτηρίζουν το πολίτευμα της γειτονικής χώρας, τη δημοκρατία. Που σημαίνει ότι από τις πέντε, μια πρόταση έμεινε μόνο.
ΔΗΜ: Το Άνω Μακεδονία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό ή και κάποιο άλλο, διότι δεν είναι δεσμευτική η πρόταση Νίμιτς. Μπορεί να πέσουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι. Ας ευχηθούμε να πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις που ξεκινάνε σε λίγη ώρα στην Νέα Υόρκη. Νομίζω ότι το χειριζόμαστε καλά εκμεταλλευόμενοι και τα συμβαίνοντα στην περιοχή. Διότι, οι γείτονες μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν αρμονικές σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία είναι επί 55 χρόνια πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και επί 25 χρόνια πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όταν επιπλέον υπάρχουν προβλήματα αποσταθεροποίησης στη περιοχή, όπως για παράδειγμα στο Τέτοβο ή και όσα συμβαίνουν στη Μιτρόβιτσα. Αντιλαμβάνεστε, ότι το κράτος των Σκοπίων θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα. Θέλω, όμως, να τονίσω αυτό που και ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα, ότι κανείς δεν μπορεί να πλειοδοτήσει σε πατριωτισμό, όλοι είμαστε εξίσου πατριώτες και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Από εκεί και πέρα, όποιοι προσπαθούν να επενδύσουν, με μικροκομματικά κριτήρια, στο εθνικό μας ζήτημα κάνουν λάθος.
.
ΔΗΜ: Να ρωτήσω το εξής, είναι κόκκινη γραμμή μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή, ένα όνομα για όλους. Αυτό τα λέει όλα.
ΔΗΜ: Είναι κόκκινη γραμμή;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτή είναι η θέση μας, η διαπραγματευτική μας γραμμή. Η δήλωση του Πρωθυπουργού, σήμερα, μας κάλυψε όλους και πιθανόν να ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς τη γειτονική χώρα. Ένα όνομα για όλους.
ΔΗΜ: Σας έδωσε επιχειρήματα τώρα, να μην δικαιούται κανένας να πάει στα συλλαλητήρια.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δικαιολογεί το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών σήμερα όταν αναφέρθηκε στο θέμα των Σκοπίων. Έχω παρακολουθήσει πολλές φορές την ’Ώρα του Πρωθυπουργού, από τότε που άρχισε να λειτουργεί, και πιστεύω ότι ίσως ήταν το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα που έχει πάρει Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.
ΔΗΜ: Να ρωτήσω για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο συλλαλητήριο που κάνει ο Καρατζαφέρης δεν μπορούν να πάνε, στο συλλαλητήριο που κάνουν τα Μακεδονικά σωματεία μπορούν να πάνε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι ούτε εκεί θα παραστεί βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜ: Εσείς κάνατε πολλούς κύκλους επαφών με τους βουλευτές, τους είπατε να μην πάνε σε κανένα συλλαλητήριο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν λειτουργούμε έτσι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συζητήσεις κάνουμε, ανταλλάσουμε απόψεις και αυτό είναι επιβεβλημένο. Εμένα με κάλυψαν πλήρως οι δηλώσεις βουλευτών της Θεσσαλονίκης οι οποίοι δήλωσαν ότι τα συλλαλητήρια δεν προσφέρουν τίποτα. Όπως με κάλυψε και η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική είναι θέμα της κυβέρνησης και ότι έχει εμπιστοσύνη στη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.
ΔΗΜ: Εγώ θα ξαναρωτήσω κ. Τραγάκη. Εάν εγώ είμαι βουλευτής και πάω στην εκδήλωση που κάνει η εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, έχω πρόβλημα με το κόμμα μου; Είμαι έξω από το μαντρί;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι δεν θα παραστεί βουλευτής.
ΔΗΜ: Τα συλλαλητήρια είναι την Τετάρτη. Μέχρι την Τετάρτη όλο και κάτι θα έχουμε μάθει, μπορεί και να έχει τελειώσει το θέμα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι δεν θα έχει τελειώσει. Προσωπική μου πρόβλεψη είναι ότι το θέμα θα κριθεί στις αρχές Απριλίου, 2 – 6 Απριλίου, τότε που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
ΔΗΜ: Έχετε ακούσει κανέναν από αυτούς που μας λένε εύκολα να μην βάλουμε βέτο, να λένε στους Σκοπιανούς να υποχωρήσουν και αυτοί; Διότι τους βλέπω λαλίστατους μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό συμβαίνει γιατί παρακολουθούμε τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι Σκοπιανές εφημερίδες, και προχθές είχαν πολλά δημοσιεύματα τέτοιου τύπου, προέτρεπαν τους πολιτικούς αρχηγούς τους να μην υποκύψουν στις πιέσεις που δέχονται για το όνομα, με αντάλλαγμα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜ: Κάτι τελευταίο. Δεν μου φάνηκε ότι απάντησε ο κ. Καραμανλής στον κ. Αλαβάνο σήμερα για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Τον ρώτησε τι έκανε ως Υπουργός Πολιτισμού και δεν είπε λέξη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό το θέμα έχει κλείσει. Έχει κλείσει, όπως ξέρετε, και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όσον αφορά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Και δεν έκλεισε με τη γνώμη των βουλευτών της Ν.Δ., Έκλεισε με τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο καταρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές της νομικής οι οποίοι ομόφωνα απεφάνθησαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε ασκήσει καθήκοντα ως Υπουργός Πολιτισμού και είχε εκχωρήσεις τις αρμοδιότητες στην αναπληρώτρια Υπουργό και στους υφυπουργούς με ΦΕΚ.
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ και εγώ.