Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1
Σημεία της συνέντευξης του
Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1»
22 Φεβρουαρίου 2008.
Δημοσιογράφοι: Λιαρέλης - Παναγόπουλος
ΔΗΜ: Πάμε να δούμε τι γίνεται στη Ν.Δ., πως είναι τα πράγματα με τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων, υπάρχουν και διαφορετικές φωνές βουλευτών της Ν.Δ.. Ο αρμοδιότερος όλων να μας διαφωτίσει είναι στο τηλέφωνο, ο κ. Γιάννης Τραγάκης. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Τι θα γίνει κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο σε αυτά που είπατε. Επειδή έχω μιλήσει με το σύνολο, σχεδόν, των βουλευτών της Ν.Δ. μπορώ να σας διαβεβαιώσω ρητά, κατηγορηματικά και υπεύθυνα ότι η Ν.Δ. θα είναι συντεταγμένη πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτό να το θεωρήσετε δεδομένο. Άλλωστε το έχει αποδείξει επανειλημμένως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ..
ΔΗΜ: Ναι, αλλά εγώ είδα χθες δηλώσεις βουλευτών Μακεδόνων, όπως για παράδειγμα ο κ. Γκιουλέκας ή ο κ. Ορφανός, οι οποίοι είπαν ότι δεν τους αρέσει η διπλή ονομασία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης που έχει ένα βαρύ παρελθόν, 17 χρόνια αδιέξοδου υπάρχει, μια διαπραγμάτευση δύσκολη και σύνθετη. Σε αυτό, λοιπόν, το στάδιο της διαπραγμάτευσης υπάρχει περίπτωση ορισμένες φωνές να βοηθάνε. Νομίζω ότι γενικά πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί με αυτά που λέμε, διότι αυτή την περίοδο διακυβεύονται πολλά σε ένα θέμα που τόσα χρόνια είχε τελματώσει.
ΔΗΜ: Πάντως για αυτό που λέτε με τις διάφορες φωνές που μπορεί να βοηθάνε, αν δεν είναι σχεδιασμένο να συμβαίνει έτσι και απλά βγαίνουν δέκα βουλευτές όπου τυχαίνει να βοηθάνε οι δηλώσεις τους, αυτό δεν είναι σοβαρό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Πάντως, από τις μέχρι τώρα δηλώσεις που έχω ακούσει εισπράττω δύο στοιχεία. Πρώτον, το θέμα του βέτο το έθεσε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο. Δεύτερον, η θέση του Πρωθυπουργού ήταν και είναι πάντα: ένα όνομα έναντι όλων. Αυτές είναι και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν σχεδιασθεί σε βάθος χρόνου. Σήμερα, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, είπε μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Με άλλα λόγια, αν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση απ’ όλους μας, τότε αυτό σημαίνει μη πρόσκληση σε ότι αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
ΔΗΜ: Εσείς πιστεύετε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την διπλή ονομασία;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν μπορώ να κάνω δήλωση σε αυτό το θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μέχρι το 2004, 98 χώρες είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και μέχρι σήμερα 118, προστέθηκαν δηλαδή άλλες 20 χώρες. Αυτό καταδεικνύει τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης και πόσο προσοχή πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι σε αυτά που λέμε.
ΔΗΜ: Η αίσθηση σας είναι ότι η αντίπερα όχθη θα διευκολύνει ή όχι, διότι η διαπραγμάτευση επί της ουσίας τώρα αρχίζει.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, παραλάβαμε το κείμενο του κ. Νίμιτς και θα γίνει ενδελεχής μελέτη του μέσα σε κλειστές ημερομηνίες. Στις αρχές Μαρτίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, θα τεθείγια πρώτη φορά το θέμα και επομένως εκεί θα δούμε τις προτάσεις και που βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Επίσης, στις αρχές Απριλίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί είναι η οριστική ημερομηνία. Αν μέχρι τότε δεν έχει επέλθει λύση, τότε θα επαναλάβω ότι αυτό σημαίνει μη πρόσκληση.
ΔΗΜ: Τι θα πει μη λύση μη πρόσκληση; Μη λύση μπορεί και να σημαίνει αναβολή της πρόσκλησης για ένα χρόνο για παράδειγμα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Η Υπουργός Εξωτερικών στην ενημέρωση που έκανε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής είπε ότι οι γείτονες μας πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται από την πλευρά τους να κάνουν υποχωρήσεις, να διανύσουν την απόσταση που τους αναλογεί. Αναφερόμενη στις προτάσεις Νίμιτς, είπε ότι ορισμένες από αυτές δεν γίνονται καθόλου αποδεκτές, άλλες μπορεί να γίνουν αποδεκτές υπό προϋποθέσεις και άλλες χρειάζονται αποσαφήνιση. Αυτό σημαίνει, ότι εμείς στην εξωτερική μας πολιτική έχουμε χαράξει τις κόκκινες γραμμές μας, πέρα από τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση.
ΔΗΜ: Ποιο είναι αυτό το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπαναχωρούμε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Της αμοιβαία αποδεκτής λύσης, μιας λύσης στο όνομα που να αποδεχόμαστε και εμείς.
ΔΗΜ: Από τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς, τα τέσσερα οδηγούν στο σκέτο Μακεδονία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Μελετώντας κανείς προσεχτικά τις προτάσεις Νίμιτς τόσο την πρώτη στο παρελθόν όσο και την δεύτερη τώρα, θα δει ότι είναι οι σημερινές είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις αρχικές, προς όφελος των ελληνικών θέσεων..
ΔΗΜ: Αν από το μείον εκατό πάμε στο μείον πενήντα, αυτό δεν σημαίνει βελτίωση.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, είμαστε στη φάση μια διαπραγμάτευσης, θετικά και αρνητικά πρόσημα στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν. Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν θέσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι ανυποχώρητες, το γνωρίζουν όλοι αυτό, και υπάρχουν κάποιες θέσεις τις οποίες συζητάμε. Διότι, μια διαπραγμάτευση σημαίνει συζήτηση. Εμείς καταθέσαμε, ήδη, τις προτάσεις μας και αυτό δείχνει ότι ήμασταν έτοιμοι από καιρό, με καλά σχεδιασμένη και επεξεργασμένη στρατηγική.
ΔΗΜ: Αν η γειτονική χώρα, είτε σε αυτή την φάση είτε στην τελική, πει όχι δεν δεχόμαστε τη λύση που προτείνεται, εμείς θα πρέπει να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια θα πληρώσουν τίποτα για αυτή την στάση;
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά τα λόγια του Πρωθυπουργού, ότι η μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση, δηλαδή βέτο. Τα Σκόπια δεν θα είναι μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας και αυτομάτως δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάξτε, και η εξέλιξη στο θέμα του Κοσσόβου ασκεί μια πίεση στα Σκόπια. Πιστεύω και ελπίζω να αντιληφθούν το συμφέρον τους, να προχωρήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και να συμφωνήσουν με την Ελλάδα που, ως το παλαιότερο μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, είναι ο σταθεροποιητικός παράγων.
ΔΗΜ: Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να είμαστε πιο σθεναροί τώρα που πιέζονται τα Σκόπια με το θέμα του Κοσσόβου;
«Γιάννης Τραγάκης»: Είμαστε πιο σθεναροί, να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και αυτή την αποφασιστικότητα την έχει μεταφέρει εκεί που πρέπει, και αναφέρομαι στην επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στην Νέα Υόρκη και τη συνάντηση της με την κ. Κοντολίζα Ράϊς. Να ευχηθούμε, λοιπόν, να πάνε όλα καλά.
ΔΗΜ: Για να δούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ και εγώ.