Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

 
Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008
 
 
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Δημοσιογράφος: Θ. Σιαφάκας
 
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη. Τι κάνετε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλή σας μέρα, μια χαρά.
 
ΔΗΜ: Θέλω να ξεκινήσουμε με το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί μια βάση για διαπραγμάτευση, το είπε με τον πιο επίσημο τρόπο η κ. Μπακογιάννη. Φαντάζομαι, όμως, ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε αφετηρία την πρόταση Νίμιτς αλλά ένα ενιαίο σύνθετο όνομα. Αν κάνω λάθος θα ήθελα να μου το πείτε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, την πρόταση Νίμιτς την αποδέχτηκαν και τα Σκόπια σαν αφετηρία, όχι μόνο η κυβέρνηση. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή., την έχει εκφράσει επανειλημμένα τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής όσο και η Υπουργός Εξωτερικών. Μια ονομασία έναντι όλων. Από εκεί και πέρα, το σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα το θέμα είναι το κρισιμότερο από το 1992. Γι’ αυτό απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις. Άλλωστε και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Θα πρέπει εντός δυο εβδομάδων οι δύο κυβερνήσεις να έχουν απαντήσει στις προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή.
 
ΔΗΜ: Ικανοποιεί, και σε ποιο βαθμό, το γεγονός της σύνθετης – διπλής ονομασίας; Το γεγονός δηλαδή ότι τα Σκόπια θα λέγονται με ένα σύνθετο όνομα σε διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς αποστολές, αθλητικές εκδηλώσεις, σε διαβατήρια , σε έγγραφα κλπ. Από την άλλη, στο εσωτερικό τους τα Σκόπια θα ονομάζονται με το συνταγματικό τους όνομα. Είναι μια θετική εξέλιξη αυτή κατά τη γνώμη σας;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, η αφετηρία από την οποία παραλάβαμε εμείς το θέμα, πριν από τέσσερα πέντε χρόνια, ήταν τελείως αρνητική. Θα σας θυμίσω ότι μέχρι τώρα πάνω από 110 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία. Αυτό είναι ένα σημαντικό εις βάρος μας γεγονός και νομίζω ότι είναι το βασικό διαπραγματευτικό όπλο των Σκοπίων. Έχω την αίσθηση, ότι η παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών πριν από λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη και η απ’ ευθείας επαφή της με την Κοντολίζα Ράϊς έφερε ορισμένα αποτελέσματα, τα οποία θα φανούν πιθανόν τώρα στις διαπραγματεύσεις. Αποτελέσματα που μπορεί να μας κάνουν λίγο πιο αισιόδοξους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το θέμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην εκφράζουμε ούτε απόψεις, ούτε θέσεις. Ο ι θέσεις μας, είναι αυτές που εκφράζει η επίσημη ελληνική κυβέρνηση.
 
ΔΗΜ: Κρατάω αυτό που είπατε περί αισιοδοξίας και θεωρώ ότι το λέτε βάσει κάποιων δεδομένων και στοιχείων που γνωρίζετε και εμείς δεν γνωρίζουμε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, τα στοιχεία που γνωρίζουμε όλοι είναι αυτά που έχει δημοσιοποιήσει η Υπουργός Εξωτερικών. Η αισιοδοξία έγκειται στο γεγονός ότι μετά την ανυποχώρητη θέση των προτάσεων Νίμιτς της προηγούμενης περιόδου – τις οποίες, θυμάστε, ότι απορρίψαμε αμέσως - αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι ένα κάποιο βήμα.
 
ΔΗΜ: Εγώ θα ήθελα να επιμείνω και να σας ρωτήσω την προσωπική σας άποψη, εάν ικανοποιεί το γεγονός ότι τα Σκόπια θα ονομάζονται με ένα σύνθετο όνομα στα διεθνή φόρα και στο εσωτερικό τους θα ονομάζονται με το συνταγματικό τους όνομα. Είναι θετική εξέλιξη αυτή;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα την δούμε στη πορεία. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν το περιθώριο των δυο εβδομάδων να μελετήσουν καλά τις προτάσεις Νίμιτς και όταν συναντηθούν ο κ. Βασιλάκης με τον κ. Ντιμιτροφ στη Νέα Υόρκη, στο δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες και εκεί θα δούμε που βρισκόμαστε. Δεν σας κρύβω, ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στα Σκόπια την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης των προτάσεων Νίμιτς, δημιουργούν μια εικόνα ότι πιέζονται. Όπως γνωρίζετε, εκεί υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ του Πρωθυπουργού, του κ. Γιουρέφσκι, και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ότι αφορά τον τρόπο που θα πάρουν την απόφαση τα Σκόπια, με δημοψήφισμα ή επικύρωση από τη Βουλή. Στην Ελλάδα, μετά τον πρώτο γύρω επαφών που έκανε η κ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, είδατε ότι και οι τέσσερις αρχηγοί τοποθετήθηκαν. Όλα αυτά ζυγίζονται. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω έντονα είναι ότι στη χώρα μας δεν πρέπει να υπάρξει εσωτερική διαμάχη στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να εμφανιστούμε ενωμένοι απέναντι στη διαπραγμάτευση, ώστε να δείξουμε ότι, παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας, την κρίσιμη ώρα στηρίζουμε όλοι την ελληνική κυβέρνηση.
 
ΔΗΜ: Αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από μια συνεννόηση, μέσα από μια σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν έχει αποκλειστεί ούτε αυτό από την κυβέρνηση, θα το δούμε.
 
ΔΗΜ: Οι τρίτες χώρες πως πιστεύετε ότι θα ονομάζουν τα Σκόπια; Διότι εδώ, σύμφωνα με το κείμενο Νίμιτς, δεν υπάρχει δέσμευση, υπάρχει σύσταση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι στους διεθνείς οργανισμούς, και παντού, θα έχουν την σύνθετη ονομασία. Το πώς θα ονομάζονται από τις άλλες χώρες δεν νομίζω ότι μπορείς να το επιβάλλεις. Έχουμε πολλά παραδείγματα. Ποιος γνωρίζει, λόγου χάρη, ότι η Λιβύη είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Τζαμαχιρίας. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι όταν όλα τα διεθνή τους έγγραφα, όλες οι διεθνείς τους παρουσίες είναι με το σύνθετο όνομα, δεν βλέπω για ποιο λόγο οι χώρες, οι οποίες έχουν κάνει διακρατικές συμφωνίες με τα Σκόπια, να μην κρατήσουν την σύνθετη ονομασία.
 
ΔΗΜ: Θα ήθελα να μου πείτε, και επιμένω λίγο σε αυτό, εάν ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει κάτι πιο συγκεκριμένο από την πλευρά του κ. Νίμιτς.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι εκτός από την ονοματολογία, η διαπραγμάτευση έχει και άλλα θέματα που είναι τα πιο σοβαρά. Αφού, βεβαίως, λυθεί το θέμα του ονόματος που είναι το μείζων. Για παράδειγμα, η θέση μια ονομασία έναντι όλων είναι πολύ σημαντική.
 
ΔΗΜ: Θα υπάρξει διευκρίνηση από την πλευρά του κ. Νίμιτς, θα υπάρξει τέτοια απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς θα υπάρξουν διευκρινήσεις.
 
ΔΗΜ: Πάμε στο θέμα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την εξέλιξη της διπλής ονομασίας, υποστηρίζει ότι εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο βέτο. Θα ήθελα την άποψη σας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, σας θυμίζω ότι ο πρώτος που έθεσε δημόσια το θέμα του βέτο ήταν ο Πρωθυπουργός. Εάν ασκηθεί το βέτο, με καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας – διότι το βέτο πρέπει να ασκηθεί μετά από καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας - η θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βοηθάει τη σημερινή διαπραγμάτευση.
 
ΔΗΜ: Είπατε κάτι πολύ σημαντικό. Απαιτείται, λοιπόν, για να ασκηθεί βέτο καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, διότι έχουμε συμφωνήσει να βοηθήσουμε τα Σκόπια να ενταχθούν ως FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι το βέτο, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πρέπει να ασκηθεί με πολύ προσοχή. Διότι δεν είναι μόνο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είναι και το θέμα τι συμβαίνει με τα βόρεια σύνορα μας. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και δεν ξέρω που μπορεί να σταματήσει. Υπάρχουν θέματα και στη Μιτρόβιτσα και στο Τέτοβο και φοβάμαι μήπως άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.
 
ΔΗΜ: Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι είναι μεμονωμένη περίπτωση, suigeneris.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Μπορεί να είναι μεμονωμένη περίπτωση αλλά ξέρετε τι κακό προηγούμενο δημιουργεί; Εάν οι εθνότητες γίνονται κράτη τότε θα αλλάξει πλήρως ο χάρτης της Ευρώπης.
 
ΔΗΜ: Θέλω να κλείσουμε και να μου πείτε αν σας ενοχλεί η παράγραφος στο κείμενο του κ. Νίμιτς, ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα έχει αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία. Θα μπορούσε αυτό να υιοθετηθεί από την ελληνική πλευρά; Δηλαδή, για παράδειγμα, το όνομα του Υπ. Μακεδονίας – Θράκης θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε με τους Σκοπιανούς;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι δεν υπάρχει τέτοια διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι το σημείο 2 της παραγράφου 7 αφορά στο ότι δεν μπορεί να γίνεται αποκλειστική χρήση του όρου στο σκέτο Μακεδονία. Θα διευκρινιστεί, όμως, το σημείο αυτό γατί σηκώνει πολύ παρερμηνεία. Πάντως, τέτοια διαπραγμάτευση δεν υπάρχει.
 
ΔΗΜ: Μια και είστε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα για τους βουλευτές της Ν.Δ.. εάν θα συναινέσουν…
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Στηρίζουν όλοι τις επιλογές της κυβέρνησης. Και οφείλουν να το κάνουν διότι έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή, την οποία πήραμε συντασσόμενοι κάτω από ορισμένες θέσεις. Είμαστε όλοι συντεταγμένοι με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
 
ΔΗΜ: Κατά συνέπεια, μου λέτε ότι δεν θα υπάρχουν παραφωνίες ή κακοφωνίες στην υπόθεση αυτή.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ακριβώς. Προβληματισμοί μπορεί να υπάρχουν αλλά όλοι θα είμαστε συντεταγμένοι πίσω από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, πραγματικά σας ευχαριστώ για τη σημερινή μας επικοινωνία.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά.
Print
1257 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω