Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ALPHA
Συνέντευξη του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ Alpha
12/02/2008
Δημοσιογράφος: Μ. Παπαπαναγιώτου
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη. Πως τα βλέπετε τα πράγματα την άλλη Τετάρτη στο Ολυμπιακός – Τσέλσι;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αρκετά δύσκολα. Αρκεί να συγκρίνουμε το μπάτζετ των δυο ομάδων. Βέβαια, πολλές φορές στον αγωνιστικό χώρο όλα ανατρέπονται, οπότε ας ευχηθούμε να γίνει αυτό.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Ας έρθουμε τώρα και σε κάποια δύσκολα. Νομίζω ότι και μετά την χθεσινή συνομιλία Κουκοδήμου – Τριανταφυλλόπουλου που ακούσαμε, φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι σας είπε και εσάς ψέματα ο κ. Κουκοδήμος.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ο κ. Κουκοδήμος στις δύο ερωτήσεις που του είχα κάνει – μια στην αρχή που τον ρώτησα εάν ισχύει η αρχική του δήλωση και μια μετά, αφότου έστειλε την αναλυτική του απάντηση – είπε κάποια πράγματα. Δεν ξέρω αν είπε τις μισές ή όλες τις αλήθειες. Έχω την αίσθηση ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να αντιδράσει σπασμωδικά.
ΔΗΜ: Επομένως, το θέμα θεωρείτε ότι έχει λήξει κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Για εμάς έχει λήξει εδώ και δέκα μέρες, όταν ο κ. Κουκοδήμος επέλεξε οικειοθελώς,, να θέσει τον εαυτό του εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και εκτός όλων των άλλων κομματικών οργάνων.
ΔΗΜ: Επειδή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, εγώ αναρωτιέμαι σε κάποιες κρίσιμες ψηφοφορίες – που τα πράγματα είναι οριακά – πως θα αισθάνεται μια κυβέρνηση να στηρίζεται σε μια τέτοια ψήφο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή, όταν φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο δεν απευθύνεται μόνο στους δικούς της βουλευτές αλλά σε όλο το σώμα της Βουλής. Απόδειξη αυτού που λέω, είναι ότι πάρα πολλές διατάξεις περνάνε και με τις ψήφους των άλλων κομμάτων. Υπήρξαν δε διατάξεις που πέρασαν και ομόφωνα.
ΔΗΜ: Και υπάρχουν διατάξεις στις οποίες έχουμε διαφοροποιήσεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν το έχω δει μέχρι τώρα. Χαίρομαι, όμως, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου έχουν ψηφισθεί 38 νομοσχέδια. Από αυτά τα νομοσχέδια, που περιελάμβαναν περίπου 723 άρθρα, ψηφίσθηκαν όλα ομόφωνα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όλα. Δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση ψήφου. Αντίθετα, στις λεγόμενες ονομαστικές ψηφοφορίες ενώ εμείς είμαστε πάντοτε 151, δηλαδή με τον Πρωθυπουργό 152, στα άλλα κόμματα παρουσιάζεται το φαινόμενο να είναι 123, 126, 139, το πολύ 143 βουλευτές. Αυτό τι δείχνει; Ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. λειτουργεί σαν γροθιά. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε τοποθετήσεις ορισμένων συναδέλφων βουλευτών, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι το δικό μας, ο διάλογος είναι υγιής και επιβεβλημένος. Διότι, πολλές φορές από τη διαφοροποίηση βγαίνει η σύνθεση και προκύπτει κάτι καλύτερο. Παρόλαυτα, στις ψηφοφορίες όλοι βουλευτές συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές.
ΔΗΜ: Εφόσον είναι τόσο συμπαγής και τόσο συνεπής η Κ.Ο. της Ν.Δ. τι σας αναγκάζει να ζητήσετε να υπάρξει κομματική πειθαρχία στο θέμα του Ασφαλιστικού, αλλά κυρίως σήμερα το βράδυ που έχουμε τη πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Siemens.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κανένας δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, τα Μέσα Ενημέρωσης έθεσαν θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εγώ ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σας λέω κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν πήρα κανένα βουλευτή να του θέσω θέμα υποχρεωτικής ψηφοφορίας. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές έχουν τεθεί πριν από περίπου 150 μέρες στη κρίση του ελληνικού λαού και έχουν ψηφισθεί. Διότι, εμείς κατεβήκαμε με ένα πρόγραμμα. Κάτω από αυτό το πρόγραμμα κατεβήκαμε όλοι οι βουλευτές και εκλεχτήκαμε με αυτό, δηλαδή με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτές, λοιπόν, τις δεσμεύσεις αρχίζουμε να υλοποιούμε, είτε αυτό λέγεται Ασφαλιστικό, είτε Ολυμπιακή, είτε Λιμάνια, είτε Άρθρο 16, είτε οτιδήποτε. Αυτές τις κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές, κάτω από τις οποίες στρατευτήκαμε όλοι στις προηγούμενες εκλογές, είμαστε υποχρεωμένοι να τις υπερασπιστούμε και μετεκλογικά.
ΔΗΜ: Εγώ να δεχτώ ότι αυτό που λέτε ισχύει για το ασφαλιστικό, το θέμα όμως της Siemens δεν είχε αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής συζήτησης και έχουμε τουλάχιστον 3-4 συναδέλφους σας, από όσο γνωρίζω, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής. Εκεί τι γίνεται;
«Γιάννης Τραγάκης»: Βγήκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής και ξεκαθάρισε τι θέμα. Τι είπε; Ότι από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και τότε εδώ είμαστε. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει ανοιχτό το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, αρκεί η δικαστική εξουσία να αφεθεί ανεμπόδιστα να κάνει τη δουλεία της. Εμείς, το 2003 είχαμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, αφότου έφθασε στη Βουλή η δικαστική παραγγελία του εισαγγελέα. Το ΠΑΣΟΚ τότε αρνήθηκε. Το 2006 ξαναζητήθηκε εξεταστική επιτροπή και το ΠΑΣΟΚ πάλι το αρνήθηκε, για να υπάρχει παραγραφή των στελεχών του. Και τώρα έρχεται και την ζητάει το ίδιο. Δεν σας προξενεί εντύπωση όλο αυτό; Για εμάς προέχει η δικαστική διερεύνηση του θέματος και μάλιστα οι δύο εισαγγελείς που έχουν πάει στη Γερμανία κάνουν εξαιρετική δουλειά.
ΔΗΜ: Τι σας εμποδίζει να υπάρχει παράλληλα και εξεταστική επιτροπή η οποία θα διερευνά τις πολιτικές ευθύνες;
«Γιάννης Τραγάκης»: Διότι, όπως γνωρίζετε από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αν υπάρξει προανακριτική επιτροπή για πολιτικά πρόσωπα σταματάει κάθε δικαστική διερεύνηση για αυτά τα πρόσωπα.
ΔΗΜ: Δηλαδή τι λέμε εν προκειμένω; Ότι ο εισαγγελέας είναι πιο αποτελεσματικός;
«Γιάννης Τραγάκης»: Προσωπικά, έχοντας την εμπειρία ως Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σας λέω ότι ο εισαγγελέας μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Επαναλαμβάνω, όμως, για μια ακόμα φορά. Αν ο εισαγγελέας στείλει την υπόθεση στη Βουλή και γίνει προανακριτική επιτροπή τότε παύει ο ίδιος να ασχολείται με τα πολιτικά πρόσωπα. Άρα, η Βουλή να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τι;
ΔΗΜ: Να υποθέσω, για να κλείσουμε τη συζήτηση μας, ότι αν σήμερα το βράδυ κάποιος βουλευτής της Ν.Δ. ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής θα υπάρξουν κυρώσεις;
«Γιάννης Τραγάκης»: Υποθετικό το ερώτημα σας, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει.
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη. Σας ευχαριστώ.