Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Β. Αδαμόπουλος
 
 
ΔΗΜ: Γεια σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, θα ήθελα τη γνώμη σας για όσα έγιναν χθες στην εξεταστική επιτροπή, με τις αλληλοκατηγορίες στις καταθέσεις των υπουργών, και τα οποία αποτυπώνονται πολύ χαρακτηριστικά σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όπως αυτό της Ελευθεροτυπίας.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτή η εξεταστική επιτροπή έχει εξετάσει πάνω από 110 μάρτυρες, αριθμός ρεκόρ για εξεταστική επιτροπή. Έχουν καταγραφεί 12 χιλιάδες σελίδες πρακτικών και έχουν αναλωθεί 240 ώρες ακρόασης μαρτύρων. Έχει γίνει πολύ σπουδαίο έργο. Επομένως, όλοι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το πόρισμα της επιτροπής. Μην ξεχνάμε, ότι το πόρισμα είναι ένα. Απλώς εκεί καταγράφονται οι απόψεις των μειοψηφιών. 
 
ΔΗΜ: Θεωρείται, πια, αυτονόητο ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις…
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, φαίνεται και από την όλη διαδικασία αυτό. Όποιος έχει διαβάσει προσεχτικά όλα τα πρακτικά, και είμαι από εκείνους που το έχουν κάνει, θα διαπιστώσει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει τίποτα. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις των μαρτύρων, το 90% των οποίων τους έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν προκύπτει ποινική ευθύνη υπουργών. Αυτό είναι και μια απάντηση στο σχόλιο σας για το νέο κατάλογο μαρτύρων που ζήτησαν χθες από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι σχεδόν άσχετοι με την ιστορία. Για παράδειγμα, καλείται ο πρόεδρος των ελλήνων αρχαιολόγων να αποφανθεί για την Ουρανούπολη, όταν έχουν μιλήσει και οι δύο εφορείες αρχαιοτήτων. Ζητούν να κληθούν οι διευθυντές της Marfin και της Εμπορικής τράπεζας για τα δάνεια που έδωσαν στη μονή. Αντιλαμβάνεστε, ότι όλα αυτά μικρή σχέση έχουν με την υπόθεση που αναζητούμε. Διότι, μην ξεχνάτε ότι η εξεταστική επιτροπή εξετάζει ευθύνες υπουργών. Δηλαδή, έχει αναλωθεί πολύς χρόνος, στην επιτροπή, όχι για τις ευθύνες των υπουργών αλλά για ευθύνες άλλων, τρίτων, όπως για παράδειγμα των μοναχών. Αυτό, όμως, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Όλο το υλικό της εισαγγελικής εξέτασης έχει έρθει στην εξεταστική επιτροπή και έχει αξιολογηθεί και αυτό. Ας περιμένουμε, λοιπόν, το πόρισμα της επιτροπής.
 
ΔΗΜ: Θεωρώ, όμως, ότι δεν έλαβα απάντηση στη βασική πτυχή του ερωτήματος μου για τους υπουργούς που κατέθεσαν χθες.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, διαβάζοντας τα πρακτικά, εγώ δεν διέγνωσα αυτό που λέτε. Βεβαίως, αν απομονώσεις από μια κατάθεση 200 – 300 σελίδων δύο φράσεις, μπορείς να πεις τα ίδια πράγματα. Για το συγκεκριμένο θέμα της Ουρανούπολης, στο οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως, θα πω το εξής. Στην περιοχή της Ουρανούπολης υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος. Η περιοχή αυτή είναι μια τεράστια έκταση, 80.000 στρέμματα, από τα οποία έχουν δοθεί πάρα πολλά κατά καιρούς, επί προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς να τεθεί θέμα εάν σε ένα μικρό σημείο της Ουρανούπολης υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Το ερώτημα που τέθηκε, λοιπόν, τότε προς την αρχαιολογική υπηρεσία είναι εάν μπορεί αυτό το κομμάτι να μεταβιβαστεί. Ο έφορος είπε ότι δεν μπορεί, το θέμα πήγε στον διευθυντή αρχαιοτήτων και εκείνος αποφάνθηκε ότι μπορεί να ανταλλαχθεί. Να τονίσω, όμως, κάτι ακόμα. Στην παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας, που έγινε οριστικά το 2003, υπήρχαν και εκεί δυο αρχαιολογικοί χώροι. Μάλιστα, το 2003 ο Συνασπισμός με τον κ. Δραγασάκη, είχε απευθύνει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού, γιατί με την παραχώρηση της λίμνης παραχωρήθηκαν και δύο αρχαιολογικοί χώροι.
 
ΔΗΜ: Το ένα λάθος, όμως νομιμοποιεί το άλλο;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν το θεωρώ λάθος. Να σας πω γιατί. Όταν υπάρχει μια έκταση 80.000 στρεμμάτων και υπάρχει και ένας πύργος, ο πύργος της Γερμανίδας, αντιλαμβάνεστε ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του χώρου μπορεί να παραχωρηθεί και να ανταλλαχθεί.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, εδώ είχαμε ένα τρελό χορό εκατομμυρίων και η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν πολιτική απόφαση του δημοσίου..
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η εξεταστική επιτροπή, αναζητά ευθύνες πολιτικών προσώπων. Εμείς δεν ελέγχουμε τι έκανε ο Εφραίμ, ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης και υπάρχει η εισαγγελική έρευνα που θα τα αναδείξει όλα αυτά.
 
ΔΗΜ: Εδώ υπήρξε, όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις, ένα απίστευτο σούρτα φέρτα των μοναχών σε υπουργικά γραφεία προκειμένου να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις στο θέμα της μονής. Εσείς, θεωρείτε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη μέσα από όλα αυτά;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη; Ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στον Κανονισμό της Βουλής αναφέρεται πουθενά η πολιτική ευθύνη. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που εγώ εκλέγομαι βουλευτής έχω πολιτική ευθύνη. Από τη στιγμή, που κάποιος ορκίζεται υπουργός, έχει πολιτική ευθύνη. Όλοι μας έχουμε πολιτικές ευθύνες. Εγώ τώρα που σας μιλάω, έχω πολιτική ευθύνη. Το ερώτημα είναι, εάν ένας αστυνομικός στην Αλεξανδρούπολη χαστουκίσει ένα φοιτητή, έχει πολιτική ευθύνη ο υπουργός Δημοσίας Τάξης; Αντιλαμβάνεστε, ότι είναι μια διαχυμένη έννοια ο όρος πολιτική ευθύνη.
 
ΔΗΜ: Δυο ερωτήματα κ. Τραγάκη. Πρώτον, μου έλεγαν, χθες, μέλη της επιτροπής, ότι με τον νέο κατάλογο μαρτύρων που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να εξαναγκάσει τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Ν.Δ. να αποχωρήσουν. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Και το δεύτερο ερώτημα, είναι εάν θα αποχωρήσει πάλι η Ν.Δ. σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ζητήσει προανακριτική επιτροπή;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να απαντήσω στο πρώτο. Νομίζω ότι η κωλυσιεργία, την οποία επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ με την κλήτευση νέων μαρτύρων, πιθανόν να δώσει το κίνητρο στο ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει εάν δεν κλητευθούν. Διότι, πιθανόν να μην τους βγαίνει το πόρισμα. Και επιπλέον, υπάρχουν πολλές φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες είναι αντίθετες με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Διότι, η προανακριτική επιτροπή είναι στα πρόθυρα του ειδικού δικαστηρίου. Άρα, αναζητά στοιχειώδης αποδείξεις για ποινικές ευθύνες υπουργών, οι οποίες δεν προκύπτουν. Σε καμιά περίπτωση, ουδέποτε και ουδείς μάρτυρας, από τους 120 που έχουν κληθεί μέχρι τώρα, έχει πει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες.  
 
ΔΗΜ: Δώσατε, εμμέσως, και την απάντηση για την προανακριτική επιτροπή.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Θα περιμένουμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Θα το αξιολογήσουμε, θα αξιολογήσουμε τις απόψεις των μειοψηφιών και από εκεί και πέρα αποφασίσουμε.
 
ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι το Βατοπαίδι, συνιστά μια μαύρη τρύπα που μέσα του χάνονται όποιες πρωτοβουλίες προσπαθεί να αναλάβει η κυβέρνηση για τα υπόλοιπα μείζονα θέματα που αφορά την κοινωνία; Και το λέω αυτό, διότι εδώ και δυο μέρες συζητιέται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και δεν ασχολείται κανείς.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε παλαιότερες εποχές, όταν συζητείτο ο προϋπολογισμός, ήταν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για τη Βουλή. Μην ξεχνάτε, ότι η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είναι και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εν μέσω, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία θα πιστεύω ότι θα πλήξει την πραγματική ελληνική οικονομία, αν δεν το έχει ήδη κάνει, εμείς ασχολούμαστε με το Βατοπαίδι. Παρατράβηξε αυτή η ιστορία.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Τραγάκη.   
Print
1187 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω