Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Θέλω να σας ρωτήσω για αυτό που διαβάζω στα πρωτοσέλιδα σήμερα. Δύο απόψεις, για την κρίση, στην κορυφή της κυβέρνησης…Βαβέλ η κυβέρνηση, αλαλούμ στην κυβέρνηση κλπ. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλά, αυτά που γράφονται περί Βαβέλ δεν ισχύουν. Υπάρχουν δύο προτάσεις στο τραπέζι και θα σας έλεγα ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Και θα εξηγήσω γιατί. Καταρχάς, αυτή τη στιγμή, της μεγάλης διεθνούς κρίσης, η οποία είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε όλα τα κράτη επικρατεί η πρόταση ότι πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Διότι, από τη στιγμή που δεν θα εισρέουν ιδιωτικά κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις, πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια για τις δημόσιες επενδύσεις. Για φέτος, οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ και έχω την αίσθηση ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε αύξηση του ποσού αυτού. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όμως, περιμένει να δει τι θα γίνει αυτή τη βδομάδα με το Ecofin και με τη συνάντηση κορυφής. Διότι, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που μας δεσμεύει όλους και εύχομαι να χαλαρώσει λίγο.
 
ΔΗΜ: Δεν είναι και ευαγγέλιο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ασφαλώς, θα πρέπει να το προσεγγίζουμε με σοβαρότητα αλλά όχι και με δέος.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όμως, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι εκείνα που μας προφύλαξαν από τα χειρότερα, που βλέπουμε να συμβαίνουν σε γειτονικές μας χώρες.
 
 
 
 
ΔΗΜ: Να πείτε και κανένα καλό λόγο στον κ. Σημίτη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Το είπα και χθες, ότι η ΟΝΕ ήταν μια από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης Σημίτη. Όπως, επίσης είπα χθες, ότι ήταν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή που έφερε την οικονομία στην πραγματική σύγκλιση. Δηλαδή, να είναι η πραγματική οικονομία εναρμονισμένη με την ΟΝΕ.
 
ΔΗΜ: Πάντως, προσεγγίσατε τις δύο απόψεις πολύ έξυπνα. Λέτε ναι στις δημόσιες επενδύσεις, αλλά να δούμε και τι θα γίνει με την Ε.Ε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να κάνω, όμως, και τη δική μου πρόταση. Εγώ πιστεύω, ότι πρέπει δώσουμε τη μάχη ώστε να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσον αφορά στις κοινωνικές παροχές. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει όλοι να στρέψουμε το βλέμμα στους μικρομεσαίους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, διότι αυτούς θα πλήξει περισσότερο η διεθνής οικονομική κρίση.
 
ΔΗΜ: Πριν από μερικές μέρες υπήρξαν διαρροές για μέτρα στην κατεύθυνση που είπατε, ενίσχυσης των ασθενέστερων. Βλέπουμε, όμως, τώρα ότι αυτό μαζεύεται, ότι ουσιαστικά δεν μπαίνει θέμα επιδοματικών πολιτικών. Θέλω την άποψη σας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, να σας πω για το μέτρο εκείνο που έχει ληφθεί, για τα περίφημα 28 δις ευρώ. Εσείς, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα βγει από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να δοθεί στις τράπεζες. Μετά την έκδοση των προνομιακών μετοχών για τα πρώτα 5 δις, τις οποίες θα αποκτήσει το δημόσιο, θα δικαιούται ετήσιο μέρισμα 10%. Πληρώνει, δηλαδή, τις τράπεζες που είχαν υπερκέρδη με το ίδιο νόμισμα. Τα 15 δισεκατομμύρια και τα 8 δισεκατομμύρια είναι οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και δεν καταγράφονται στο έλλειμμα αλλά στο Γενικό Δημόσιο χρέος. Το νομοσχέδιο, όμως, λέει με σαφήνεια το εξής. Ότι οι εγγυήσεις που παρέχονται, για να πάρουν ρευστό οι τράπεζες, θα δοθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διότι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Θα δοθούν, επίσης, και για στεγαστικά δάνεια, ώστε να εξασφαλισθεί ρευστότητα για την οικοδομή.
 
ΔΗΜ: Ασκείται κριτική, ότι χθες, συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή και τελικά δεν αποφασίστηκε τίποτα.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ενόψει, του Ecofin και της συνάντησης των 16 ευρωπαίων ηγετών, αυτή τη βδομάδα, και των 27 την επόμενη μέρα, αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεχτική. Ας περιμένουμε, όμως, αύριο τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, την οποία προκάλεσε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, για να δούμε τι θα ανακοινωθεί.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε, ότι οι υπερβάσεις του ορίου του 3%, για τη χώρα μας, θα είναι μεγάλες;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για αυτό. Πρόβλεψη έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου μας τοποθετεί γύρω στο 2,8% και βέβαια αυτή η πρόβλεψη έγινε μετά την εκδήλωση της κρίσης. Θα συμφωνήσω, όμως, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Τήνιο, που είχατε προηγουμένως, ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και όχι ενδογενής. Είναι εισαγόμενη, από τις γειτονικές μας χώρες που καταρρέουν και κανείς δεν λέει τίποτα. Ότι η ουγγρική οικονομία κατέρρευσε, η Σερβική και Ρουμανική είναι προ των πυλών, στην Τουρκία έγινε υποτίμηση του νομίσματος κατά 40%.Ότι στις χώρες της ευρωζώνης, φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 0,5%, ενώ για την ελληνική οικονομία προβλέπεται περίπου στο 2%.
 
ΔΗΜ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Παγιώνεται η διαφορά; Βλέπω, πάλι προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 2,5% διαφορά, σε νέα δημοσκόπηση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το έχω πει πολλές φορές. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής και είναι σαν το ποτήρι με το νερό. Άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Θα σας έλεγα, ότι, αφενός, είναι μισοάδειο γιατί παγιώνεται μια διαφορά, αλλά αφετέρου, είναι μισογεμάτο διότι το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, που είναι ο Κώστας Καραμανλής, εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα πρωθυπουργίας. Επιπλέον, εάν κάνουμε μια ποιοτική ανάλυση του 19% της αδιευκρίνιστης ψήφου, θα δούμε ότι το 57% αυτής προέρχεται από την Ν.Δ. και ότι στο πλαίσιο αυτής της αδιευκρίνιστης ψήφου, ο Πρωθυπουργός προηγείται κατά πολύ στα ηγετικά προσόντα. Αυτό σημαίνει, ότι εμείς έχουμε μια παρακαταθήκη ψηφοφόρων, τους οποίους μπορούμε να πλησιάσουμε και να τους φέρουμε κοντά μας.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1154 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω