Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"

Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή»
με τους Δ. Οικονόμου – Β. Λυριτζή
                                                                                        
 
Αθήνα,  3 Νοεμβρίου 2008
 
 
 
Για την διεθνή οικονομική κρίση:
 
Όλες οι χώρες της ευρωζώνης περιμένουν την απόφαση του Ecofin και της Συνόδου Κορυφής των 27, για να αποφασίσουν εάν θα χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
 
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, οι οικονομίες της ευρωζώνης, των 16, είναι σχετικά σε καλή κατάσταση. Αναλογιστείτε, σε τι κατάσταση βρίσκονται χώρες όπως η Ιρλανδία, με 7% έλλειμμα, η Ισλανδία και η Ουγγαρία, οι οποίες χρεοκόπησαν, ή οι γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
 
Η διεθνής κρίση θα περάσει στην πραγματική οικονομία και θα πλήξει περισσότερο τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι, εφόσον χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, να προχωρήσει σε κοινωνικές παροχές. Κοινωνικές παροχές δεν σημαίνει παροχή επιδομάτων. Η επιδοματική πολιτική, αυτή την στιγμή, δεν προσφέρει τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης.
 
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα, όπου η κρίση πλήττει τις πραγματικές οικονομίες, μια λέξη χρειάζεται: Συναίνεση.
 
 
Για το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος:
 
Από τα 28 δις ευρώ ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, που ούτε ένα ευρώ δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 5 δις θα πάνε σε προνομιακές μετοχές που θα πάρει το δημόσιο και οι οποίες θα έχουν μέρισμα 10%. Δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν στο Ταμείο Συνοχής. Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος πληρώνει τις τράπεζες με το ίδιο νόμισμα.
 
Τα υπόλοιπα 8 δις, τα οποία είναι έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και τα οποία μπορούν να ρευστοποιήσουν οι τράπεζες, θα δοθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων.
 
Η αγορά προνομιούχων μετοχών από το ελληνικό δημόσιο, δίνει το δικαίωμα ασκήσεως βέτο, με την τοποθέτηση επιτρόπου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις που παίρνουν οι τράπεζες, άρα και στη ρύθμιση των επιτοκίων. Διότι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα του πρέποντος επιτόκια.
 
 
Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας:
 
Το δημόσιο χρέος, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ήταν 104% του ΑΕΠ και τώρα είναι στο 95%, Το έλλειμμα ήταν περίπου στο 7,4% και τώρα βρίσκεται κάτω του 3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις Η.Π.Α. είναι στο 0,1% και στις χώρες της ευρωζώνης είναι στο 0,2%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει, φέτος, για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 2%. Αυτά είναι δεδομένα στοιχεία, δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.
 
 
Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης:
 
Ο προϋπολογισμός προβλέπει, για φέτος, 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στον τόπο μας.
 
Ο Σουφλιάς τι είπε; Ότι από τη στιγμή που θα μειωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, λόγω της κρίσης, θα πρέπει να αυξηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Από την άλλη μεριά, ο Αλογοσκούφης είπε το εξής. Να περιμένουμε τη συνεδρίαση του Ecofin να δούμε εάν το Σύμφωνο Σταθερότητας θα χαλαρώσει ως προς τις δημόσιες επενδύσεις. Και η πρόθεση των 16 είναι να χαλαρώσει το πρόγραμμα, τόσο ως προς τις επενδύσεις, όσο και ως προς τις κοινωνικές παροχές.
 
 
Για τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου:
 
Οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου, για κρατικοποίηση των τραπεζών, του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής κλπ, μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.
 
Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να πέφτουν στις πλάτες του ελληνικού λαού 2,6 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, εξαιτίας της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ. Είναι πολύ βαρύ για τον έλληνα φορολογούμενο.
 
Ο ΟΤΕ έπρεπε να εκσυγχρονιστεί, όταν όλοι σήμερα μιλούν για τις οπτικές ίνες. Πως θα γινόταν αυτό, μόνο, με τα κρατικά κεφάλαια; Ο ΟΤΕ έπρεπε ν εκσυγχρονιστεί, διότι με μαθηματική ακρίβεια πήγαινε να εξελιχθεί μια νέα Ολυμπιακή.
Print
1183 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω