Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8
 
 
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Λασκαρίνα Γερασίμου
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Πάμε στα δύσκολα; Πάμε στην οικονομία;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Πάμε στην οικονομία. Είναι γνωστό ότι χθες κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός, ο οποίος έχει κάποιες αλλαγές και παρεκκλίσεις από το προσχέδιο. Αφήνεται, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του, μέσα στο έτος.
 
ΔΗΜ: Αυτό είναι κάτι που ήθελα να σας ρωτήσω. Ακούω πολλούς αναλυτές, να λένε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να μετρήσουμε το βάθος και το εύρος της κρίσης. Δηλαδή, όποιος κάνει προβλέψεις, ουσιαστικά τις κάνει στον αέρα. Με αυτή την έννοια, τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει, με δεδομένες τις δεσμεύσεις της ελληνικής οικονομίας;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό που θέλω να σημειώσω, πρώτο, είναι ότι φαίνεται η κρίση να μας χτυπάει τελευταίους. Η ελληνική οικονομία ήταν, κατά κάποιο τρόπο, θωρακισμένη. Θυμίζω ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες, μέσω του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας, που δεσμευτήκαμε πολιτικά για την εγγύηση των καταθέσεων. Θυμίζω, επίσης, ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε φέρει κάποια νομοσχέδια, φορολογικού χαρακτήρα, που βοήθησαν και θα βοηθήσουν τον προϋπολογισμό του 2009. Σημασία έχει, πόσο θα χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση την πραγματική οικονομία. Ήδη, έχει χτυπήσει την πραγματική οικονομία σε πάρα πολλές χώρες, οι οποίες είναι πολύ ισχυρότερες από εμάς, σε οικονομικά μεγέθη. Σημειώστε, ακόμα, ότι η φθινοπωρινή έκθεση Αλμούνια για το 2009, έδειξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με πολλές άλλες της ευρωζώνης. Σκεφθείτε, ότι προβλέπει μέσο όρο ανάπτυξης στην ευρωζώνη 0,5% και σε εμάς προβλέπει 2%. Η πρόβλεψη, βέβαια, του προϋπολογισμού είναι στο 2,5%, αλλά πιστεύω ότι και 2% ρυθμό ανάπτυξης να πετύχουμε, είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Σε ότι αφορά, δε, στην ανεργία, που πλήττει αυτή τη στιγμή όλες τις οικονομίες του κόσμου, σε εμάς είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Το λέω με της εξής έννοια. Εμείς, το 2004, παραλάβαμε την ανεργία στο 11,3% και την πήγαμε στο 6,7%. Η πρόβλεψη για το 2009, είναι ότι η ανεργία θα πάει στο 7,3%. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας που πιθανόν να χαθούν στην Ελλάδα είναι γύρω στις 40.000. Ας ευχηθούμε να είναι έτσι. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, εξήγγειλε ότι για το 2009 θα υπάρξουν, περίπου, 140.000 νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις, οι οποίες θα προέρχονται από άλλες πηγές. Όπως για παράδειγμα, τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας του ΟΑΕΔ, που αφορούν 40.000 ανθρώπους και χορηγούν 700 ευρώ μηνιαίως, με κοινωνική ασφάλιση και μοριοδότηση.
 
Τεράστια σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι φαίνεται μια αχτίδα φωτός ως προς την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν χρήματα στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ας ευχηθούμε, να είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης, και όχι στο τέλος της αρχής.
 
Όσον αφορά στα 28 δις ευρώ που θα πέσουν στην αγορά, τα περισσότερα είναι εγγυοδοσία και μόνο τα 5 δις είναι σε χρήμα. Με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση χτυπάει τις τράπεζες με το ίδιο νόμισμα. Δηλαδή, θα πάρει προνομιακές μετοχές και θα εισπράξει απόδοση μερίσματος 10% ετησίως. Αυτό σημαίνει, ότι από τα 5 δις, το δημόσιο θα εισπράξει 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Συνοχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
 
ΔΗΜ: Είπε ο Πρωθυπουργός, ότι έχουμε τον τρόπο να επιβάλλουμε στις τράπεζες να αναλάβουν τις κοινωνικές τους ευθύνες και αναφερόταν στο ύψος των επιτοκίων, το οποίο διατηρείται υψηλό. Αναρωτιέμαι, ποιοι είναι αυτοί οι μηχανισμοί που έχει το κράτος να επιβάλλει στις τράπεζες;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, υποχρεωτικός μηχανισμός επιβολής επιτοκίου δεν υπάρχει. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για νομοθετική ρύθμιση επιβολής επιτοκίου. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε καμία χώρα του κόσμου, υπό οποιοδήποτε καθεστώς, σοσιαλιστικό ή φιλελεύθερο, δεν έχει γίνει τέτοια πρόταση. Ο πρωθυπουργός, εννοούσε ότι υπάρχουν οι τρόποι να ρίξουν οι τράπεζες τα επιτόκια και ήδη βλέπετε ότι αρκετές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια, και για τα καταναλωτικά και για τα στεγαστικά δάνεια.
 
ΔΗΜ: Και πάλι, όμως, κ. Τραγάκη, έχουμε τεράστια διαφορά στα επιτόκια από την ευρωζώνη. Είναι σκανδαλώδες αυτό που συμβαίνει.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Πράγματι, έχουμε διαφορά. Για αυτό τον λόγο, ο Πρωθυπουργός έθεσε τις τράπεζες προ των ευθυνών τους, σε ότι αφορά το κοινωνικό τους πρόσωπο. Και έπραξε πολύ σωστά. Θα σας θυμίσω, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες ήταν στην κορυφή του ύψους της κερδοφορίας, όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Υπήρξε χρονιά, όπου η Εθνική Τράπεζα ήταν μέσα στις 10 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κόσμου. Πρέπει, λοιπόν, ορισμένοι να αντιληφθούν ότι μπορεί να υπάρχουν χρονιές με υπερκέρδη, αλλά θα υπάρχουν και δύσκολες χρονιές, όπου θα πρέπει να κοιτάξουν τους πελάτες τους. Και ποιοι είναι οι πελάτες τους; Οι κυριότεροι πελάτες των τραπεζών είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Πρέπει να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους, πρέπει να στηρίξουμε την κατανάλωση, πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά. Διότι, αν δεν γίνει αυτό θα εισέλθουμε σε στασιμότητα και θα οδηγηθούμε σε ύφεση.
Εγώ θέλω να ευχηθώ, να χαλαρώσει λίγο το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις κοινωνικές παροχές. Να μπορέσουμε έτσι, να ανακουφίσουμε τους μικρομεσαίους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους. Διότι, ξεχνάμε μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που δεν εργάζονται καν. Καλά είναι ορισμένοι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ να διεκδικούν τα περίφημα κεκτημένα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που είναι άνεργοι. Και νομίζω ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Για εμάς, η ανεργία είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
 
ΔΗΜ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Τραγάκη. Να σας ευχαριστήσω που ήσασταν μαζί μας. Καλό σαββατοκύριακο.
Print
1173 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω