Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"

Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή»
με τους Δ. Οικονόμου – Β. Λυριτζή
                                                                                        
 
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2008
 
 
Για την κρίση και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση:
 
Καταρχάς, όταν ξέσπασε η κρίση αφορούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μέτρα τα οποία θα είχαν ως, πρώτιστο, στόχο την σταθεροποίηση του κλίματος.
 
Νομίζω ότι το ελληνικό σχέδιο των 28 δις, ήταν μια πρόταση που ελήφθη σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία αποσκοπούσε, σε πρώτη φάση, να μην υπάρξει πανικός. Θα σας θυμίσω, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι μικροκαταθέτες απέσυραν τα χρήματα τους από τις τράπεζες. Αυτό το αποφύγαμε στην Ελλάδα και ήταν πολύ σημαντικό. Πρώτη, η ελληνική κυβέρνηση βγήκε και εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών.
 
Για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην πραγματική οικονομία:
 
Εγώ στέκομαι, στην κοινή δήλωση – συνέντευξη που έδωσαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, αναφορικά με την οικονομική κρίση.
Το πρώτο που σημειώνω, είναι ότι χαρακτηρίζουν την κρίση ως την χειρότερη που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η ανθρωπότητα τα τελευταία 70 χρόνια.
Το δεύτερο που κρατάω από τις δηλώσεις τους, είναι ότι το πρώτο μέλημα αφορά στην σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Και το τρίτο, είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η έκκληση τους, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε πολλές χώρες να κατευθύνουν τα χρήματα που θα προκύψουν, όπου εκείνες νομίζουν.
 
Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι όσα χρήματα προκύψουν από την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – διάβασα, σήμερα, ότι ζητούν από εμάς χαλάρωση 0,5% του ΑΕΠ - θα κατευθυνθούν στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ανέργους. 
 
 
Για το πρόγραμμα των 28 δις:
 
Από το πρόγραμμα των 28 δις ευρώ, τα 23 δις είναι εγγυοδοσία και τα 5 δις είναι ρευστό. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν, ήδη, προσχωρήσει σ ε αυτό το σχέδιο και από ότι φαίνεται θα προσχωρήσουν όλες στο τέλος.
 
Τι σημαίνει αυτό το πρόγραμμα, όπως προκύπτει και από το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή;
 
Πρώτον, ότι θα υπάρχει «επίτροπος» του κράτους μέσα στη διοίκηση των τραπεζών και θα ελέγχει όλες τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων.
 
Δεύτερον, με τα 5 δις ρευστό η κυβέρνηση πληρώνει τις τράπεζες με το ίδιο νόμισμα. Δηλαδή, το κράτος θα πάρει προνομιακές μετοχές που θα έχουν ετήσια απόδοση 10%. Ετήσια απόδοση 10%, σημαίνει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό, τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης.
 
Για την παρέμβαση του Γκόρντον Μπράουν, μείωσης του Φ.Π.Α.:
 
Όπως, γνωρίζετε η Αγγλία είναι εκτός της ευρωζώνης και επομένως δεν την δεσμεύει κανείς. Εμάς, μας δεσμεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν το συζητήσει και το αποφασίσει η Ε.Ε., είναι θέμα χαλαρότητας.
 
Υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες - όχι προϊόντα - στις οποίες μπορεί να υπάρξει ελαστικότητα του Φ.Π.Α., όπως για παράδειγμα οι τουριστικές υπηρεσίες. Έχω την αίσθηση, ότι μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να αποφασιστεί κεντρικά από την Ε.Ε. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η Αγγλία είναι εκτός ευρωζώνης και η οικονομία της υφίσταται τις επιδράσεις, λόγω αυτού του γεγονότος.
 
Για τον εάν κερδίζει πολιτικά η κυβέρνηση από την κρίση:
 
Η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικά από την κρίση. Εάν δείτε τις δημοσκοπήσεις, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ο Πρωθυπουργός προηγείται κατά πολύ. Αυτό σημαίνει, ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται περισσότερο τον Καραμανλή να αντιμετωπίσει την κρίση και επομένως, κατά κάποιο τρόπο, επιβραβεύει τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.
 
Για το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων:
 
Είναι γεγονός, ότι δύσκολα θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Άρα, πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις δημόσιες επενδύσεις. Οι δημόσιες επενδύσεις στην χώρας μας αυξάνονται. Από 7,3 δις ευρώ, του φετινού προϋπολογισμού, θα πάνε 8,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2009, χωρίς τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου –Ιδιωτικού Τομέα). Με τα ΣΔΙΤ, οι δημόσιες επενδύσεις θα αγγίξουν τα 11,5 δις ευρώ.
 
 
 
 
Για την διάρκεια της κρίσης:
 
Εγώ πιστεύω, ότι δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής αυτής της κρίσης. Θα πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Είναι πολύ θετικό, ότι οι μεγάλες οικονομίες, όπως είναι οι Η.Π.Α., αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνουν τέτοια μέτρα, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση.
 
Για την επίτευξη συναίνεσης:
 
Στη ζωή δεν υπάρχει μόνο μαύρο και άσπρο, υπάρχει και το γκρίζο. Σε αυτή την τεράστια οικονομική κρίση, που μαστίζει όλες τις οικονομίες του κόσμου, θα πρέπει κάπου να συνυπάρξουμε. Πρώτη η κυβέρνηση έθεσε ζήτημα συναίνεσης. Για παράδειγμα, στο θέμα των δανειοληπτών, φέραμε το σχέδιο στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ δεν το ψήφισε.
 
Για τη συμφωνία με την Κίνα, για τα λιμάνια:
 
Ακόμα και για αυτή τη συμφωνία δεν συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, όταν το 100% των χωρών του κόσμου προσκαλούν τον Πρόεδρο της Κίνας και στην Ελλάδα δεν ήρθε μόνο για επίσκεψη, αλλά ήρθε να κάνει επενδύσεις.
 
Αυτή τη στιγμή, στο ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά έχουμε ετησίως 1.100.000 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία διακινούνται. Με την επένδυση της COSCO  τα εμπορευματοκιβώτια θα φτάσουν τα 11 εκατομμύρια. Ήταν μια από τις καλύτερες επενδυτικές συμφωνίες που θα μπορούσε να κάνουμε.
 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κίνας, κ. Ζιντάο, διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε τριμερείς συναλλαγές. Και στο θέμα του τουρισμού και στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη ναυτιλία. Η διακίνηση των κινεζικών προϊόντων θα γίνεται με ελληνικά πλοία. 
Print
1141 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω