Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ALPHA
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ Alpha
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2009
Δημοσιογράφος: Δ. Βερύκιος – Δ. Σταυρόπουλος
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας.
ΔΗΜ: Είσαστε αυτός ο οποίος ζητήσατε δομικό ανασχηματισμό όχι μόνο των υπουργών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, σε επίπεδο διοικητών, υποδιοικητών, συμβούλων. Γιατί το ζητάτε τώρα, πέντε χρόνια μετά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όταν υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, όπως είναι αυτή τώρα, που κάνει ένα νέο ξεκίνημα, είναι λογικό και επιβεβλημένο να υπάρξουν αντικαταστάσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κάποιες θέσεις αρκετά χρόνια και έχουν προσφέρει ό,τι ήταν να προσφέρουν. Είτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων, είτε σε επίπεδο διοικητών ΔΕΚΟ ή άλλων οργανισμών. Είναι λογικό. Έχει γίνει πολλές φορές και νομίζω ότι θα γίνει και τώρα. Ήδη ξεκίνησε, διότι θα είδατε από χθες τις αλλαγές των γενικών γραμματέων στο υπουργείο Μεταφορών, στο υπουργείο Παιδείας κλπ. Άρα, αυτό ήταν επιβεβλημένο να γίνει και θα γίνει.
ΔΗΜ: Ναι, αλλά πως θα γίνουν όλα αυτά όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει σε εκλογές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ποιος το λέει αυτό; Όχι, εγώ δεν βλέπω εκλογές. Η κυβέρνηση προχωράει με ορίζοντα τετραετίας. Από εκεί και πέρα, να σας υπενθυμίσω ότι αυτή η χρονιά είναι, ούτως ή άλλως, εκλογική, διότι έχουμε τις ευρωεκλογές. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, αυτή χρονιά έχει μια ιδιαιτερότητα.
ΔΗΜ: Θα ήταν ολέθριο σφάλμα για τη χώρα να γίνουν εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ολέθρια σφάλματα δεν υπάρχουν. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να κάνει εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές. Και δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει. Για ποιο λόγο να τις κάνει; Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, έχει περάσει μόλις ενάμιση χρόνος από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
ΔΗΜ: Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών που, με πολύ φωτιά, πόνο, δάκρυ, δακρυγόνο και φασαρία, σας έστειλε η ελληνική κοινωνία τα πήρατε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και πήραμε το μήνυμα του Δεκέμβρη. Ήταν ένα ξεχωριστό μήνυμα. Ένα διττό μήνυμα. Από τη μία πλευρά, ήταν το μήνυμα που έστειλε μια νεολαία η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, μια νεολαία που αγωνιά για το μέλλον της. Και από την άλλη, ήταν το μήνυμα που έστειλε μια πολύ ισχνή μειοψηφία, η οποία ήθελε να αιματοκυλήσει το κέντρο της Αθήνας και να καταστρέψει περιουσίες. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜ: Δώστε μου τις λύσεις και στα δύο αυτά προβλήματα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε ότι αφορά το πρώτο, στους νέους, θα ξεκινήσει ένας διάλογος, από ότι άκουσα από τον υπουργό Παιδείας, από μηδενική βάση για τα προβλήματα της παιδείας. Εκεί θα τεθούν όλα επί τάπητος.
ΔΗΜ: Θα καταργήσετε τις πανελλήνιες εξετάσεις;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι άλλο θέμα. Είναι μια από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, η οποία δεν ξέρω εάν θα υλοποιηθεί. Να σας υπενθυμίσω, μόνο, ότι τα τρία τέταρτα των υποψηφίων φοιτητών μπαίνουν σε ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΔΗΜ: Ο νέος, κ. Τραγάκη, θέλει δύο πράγματα. Πρώτον, θέση εργασίας και δεύτερον, ισονομία. Θα του τα δώσετε αυτά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το θέσατε. Πράγματι, το θέμα της εργασίας πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το θέμα της εκπαίδευσης. Είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο υπουργός Παιδείας. Το δεύτερο, η ισονομία, είναι υπόθεση όλων μας. Στο θέμα της ισονομίας είμαστε όλοι συμμέτοχοι, εμπλέκονται όλοι. Η κεντρική εξουσία, η δικαιοσύνη, η αστυνομία και γενικά αφορά όλους τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να κάνω δύο γενικότερες παρατηρήσεις. Θέλω να παρακαλέσω όλους μας, εννοώ τους πολιτικούς κυρίως, να έχουμε μια φειδώ και μια αυτοσυγκράτηση στα λεγόμενα μας. Μέχρι χθες, οι Κασσάνδρες έλεγαν ότι δεν θα καλυφθεί το δάνειο των εντόκων γραμματίων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είδατε ότι καλύφθηκε επτά φορές. Αυτό αποδεικνύει, ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα σοβαρές αντοχές. Δεύτερον, όσον αφορά στο θέμα της επικαιρότητας που μας απασχολεί, το θέμα της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Παναγόπουλου, παρατήρησα ότι γίνεται μια σπέκουλα. Ότι είναι ένα φαινόμενο, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια. Θέλω, απλώς, να υπενθυμίσω ότι τα προηγούμενα δέκα χρόνια έγιναν 11 απαγωγές και την τελευταία πενταετία μόλις τρεις. Εμείς, λοιπόν, δεν πρόκειται να κάνουμε σπέκουλα για ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας. Θα πρέπει, άλλωστε, να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη και το ζήτημα της λεγόμενης εισαγόμενης εγκληματικότητας.
ΔΗΜ: Τι κάνετε για αυτό; Ενάμιση εκατομμύριο λαθρομετανάστες, τι κάνετε για αυτό;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως η χώρα με τα περισσότερα προβλήματα εισόδου λαθρομεταναστών, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα ακτές. Σε καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Καταφέραμε, λοιπόν, και ορίσαμε τα σύνορα της Ελλάδος ως σύνορα της Ευρώπης. Πέρασε συνθήκη, βάση της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα αναλάβουν την φύλαξη των συνόρων, από την είσοδο λαθρομεταναστών.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.