Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Αθήνα 9.84"

Σημεία της συνέντευξης
του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84
 
Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2009
 
Δημοσιογράφοι: Άρης Τόλιος – Δέσποινα Τσαντέ
 
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, τον Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ:. Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε από την οικονομία. Εγώ αυτό που εισπράττω είναι μιας αλλαγή πολιτικής από τον κ. Παπαθανασίου, μια αποαλογοσκουφοποίηση, να το πω έτσι, στο υπουργείο Οικονομίας και τις ΔΕΚ. Μήπως αυτό είναι μια ομολογία ότι πέντε χρόνια κάνατε σοβαρά λάθη στην οικονομία;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Καταρχάς, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι πολιτικές Κασσάνδρες, οι οποίες προέβλεπαν ότι δεν καλυπτόντουσαν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, έπεσαν για άλλη μια φορά έξω. Αυτός δεν είναι δείκτης ότι οι ξένοι οίκοι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, όταν το ποσό καλύφθηκε επτά φορές; Επτά φορές. Δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο. Ένα το δεδομένο. Εκείνο, όμως, που έχει πραγματική σημασία για μένα, είναι το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, δηλαδή τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την μεγάλη οικονομική κρίση. Τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όπως ξέρετε, ψηφίσαμε πρόσφατα τον κρατικό προϋπολογισμό. Γνωρίζετε ότι υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Σουφλιά όσον αφορά στην αύξηση των πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις και εγώ είχα πει τότε ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Διότι, όταν υπάρχει μια δυσπραγία στον ιδιωτικό τομέα είναι λογικό να αυξάνεις τις δημόσιες επενδύσεις, για να δημιουργήσεις νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει ρευστό στην αγορά. Αυτό γίνεται τώρα. Πολλά από τα έργα των δημοσίων επενδύσεων γίνονται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με εθνικούς πόρους. Ένας μέρος, λοιπόν, των κονδυλίων θα μεταφερθεί στους εθνικούς πόρους, ώστε να έχουμε αύξηση των επενδύσεων και με αυτό τον τρόπο να αναθερμάνουμε την ελληνική οικονομία.
 
ΔΗΜ: Πάντως, κ. Τραγάκη, ουσιαστικά μας περιγράφετε ότι πέντε χρόνια κάνατε λάθος.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όπως γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό υπάρχουν αναθεωρήσεις και μεταφορές κονδυλίων. Ο νέος υπουργός Οικονομίας έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης. Και δεν είναι προσωπική του σκέψη. Είδατε, ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ιδέα να γίνει η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος, και χθες εξήγγειλε την επιτροπή για την απασχόληση και την υγεία. Αντιλαμβάνεστε, ότι το οικονομικά παιχνίδι το έχει πάρει ο Πρωθυπουργός στα χέρια του. Με στοχευμένες κινήσεις, λοιπόν, προσπαθούμε να οδηγήσουμε ένα μέρος του προϋπολογισμού σε κοινωνικές δαπάνες.
 
ΔΗΜ: Από την άλλη μεριά, όμως, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Αλμούνια, δεν είπε κάτι τέτοιο. Ανέφερε ένα αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για τις οποίες είπε ότι πιθανόν το έλλειμμα να υπερβεί το 3%, για το 2009. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρόλα αυτά, με την απόφαση των Παρισίων συμφωνήθηκε να υπάρχει μια ελαστικότητα όταν το έλλειμμα είναι λίγο πάνω από 3%. Εδώ υπάρχουν μεγάλες και  ισχυρές, οικονομικά, χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό. Αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ρυθμού ανάπτυξης, αν αναλογιστείτε ότι ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι 0,5% και στη χώρα μας είναι 2,5%. Αυτές δεν είναι δικές μας προβλέψεις.
 
ΔΗΜ: Εσείς, τώρα, σε αυτό το πλαίσιο θέλετε να γίνουν ευρύτατες αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Αυτό είναι, επίσης, μια ομολογία αποτυχίας του μεταρρυθμιστικού έργου;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καθόλου. Εδώ ανασχηματίζεται η κυβέρνηση, αλλάζουν οι υπουργοί, γιατί να μην αλλάξουν οι γενικοί γραμματείς και ορισμένες διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
Αυτό είπα εγώ. 
 
ΔΗΜ: Με τι κριτήρια να αλλάξουν κ. Τραγάκη;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ακόμα και ένας επιτυχημένος διοικητής ΔΕΚΟ, ο οποίος έμεινε στη θέση του πέντε χρόνια και ότι ήταν να δώσει το έδωσε, ότι ήταν να προσφέρει το πρόσφερε, γιατί να μην αλλάξει; Ένας καινούργιος διοικητής θα φέρει μια νέα πνοή, θα δημιουργήσεις νέες συνθήκες.
 
ΔΗΜ: Καλά τα περιγράφετε, κ Τραγάκη, αλλά έσοδα πως θα εισπράξετε; Τα ταμεία είναι άδεια.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το είχαμε καταφέρει ως ένα σημείο, αλλά το 2008 είχαμε υστέρηση εσόδων. Νομίζω, ότι με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν. Δεν είναι φοροεισπρακτική πολιτική, είναι η είσπραξη των εσόδων που προβλέπονται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Δεν σας κρύβω, βέβαια, ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, διότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει και την αύξηση των εσόδων.
 
ΔΗΜ: Να πάμε λίγο στα πολιτικά. Από ότι φαίνεται το Βατοπαίδι θα το έχουμε πάλι μπροστά μας.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν νομίζω. Δεν είδατε, χθες, ότι ήταν έβδομη είδηση στα δελτία ειδήσεων; Αυτή τη μονοθεματική αντιπολίτευση την βαρέθηκε ο κόσμος. Καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις αυτό.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρόταση για προανακριτική επιτροπή και η κυβέρνηση θα απέχει για δεύτερη φορά. Έχουμε το παράδοξο η πλειοψηφία να φεύγει από τη Βουλή.
 
 
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το ότι θα την καταθέσει πάλι τώρα, σημαίνει ότι τότε ήταν άκαιρη η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που κατέθεσε πριν από τις εργασίες της εξεταστικής. Δεν περίμεναν να γίνει καν η εξεταστική επιτροπή, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και εάν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος τότε να καταθέσουν την πρόταση για προανακριτική. Είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Για εμάς, το θέμα του Βατοπαιδίου έκλεισε με την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.
 
ΔΗΜ: Θέλουμε και ένα τελευταίο σχόλιο για το θέμα του ασύλου.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το θεωρώ σοβαρό θέμα, το οποίο σχετίζεται τόσο με την παιδεία όσο και με την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πριν από τρία χρόνια, σαν Πρόεδρος της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είχα προτείνει να περιλάβουμε στο άρθρο 16 διάταξη για τη συνταγματική κατοχύρωση του πραγματικού πανεπιστημιακού ασύλου. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε τότε από την διαδικασία και το θέμα δεν προχώρησε. Πιστεύω, όμως, τώρα ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, προς όφελος των πραγματικών φοιτητών.
Print
1165 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω