Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλυτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ FLASH

Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ FLASH
 
 
Αθήνα, 19Ιανουαρίου 2009
 
 
 
Δημοσιογράφος: Πολυδώρου
 
 
ΔΗΜ: Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Τι θα κάνετε το απόγευμα, στη συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι η υπόθεση του Βατοπαιδίου είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Για εμάς, με την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, το θέμα του Βατοπαιδίου έκλεισε οριστικά. Η Ν.Δ. δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση, γιατί την θεωρεί εκ του περισσού. Δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση. Όταν μετά από εξέταση 122 μαρτύρων – αριθμός ρεκόρ για όλες τις εξεταστικές που έχουν γίνει στη Βουλή – 400 ώρες ακροάσεων και είκοσι χιλιάδες σελίδες πρακτικών, όπου δεν προέκυψε καμία υποψία για ποινική ευθύνη οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει νόημα να επαναφέρουν ένα θέμα που έχει κλείσει. Εγώ μάλιστα πρότεινα, εάν νομίζουν ότι υπάρχει θέμα, να στείλουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλο το αποδεικτικό υλικό και εάν ο εισαγγελέας δει ότι υπάρχουν υποψίες για ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, να ξαναέρθει το θέμα στη Βουλή. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ με το ίδιο αιτιολογικό που κατέθεσε τώρα το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπή, είχε καταθέσει και την προηγούμενη πρόταση του, πριν καν γίνει η εξεταστική επιτροπή. Δηλαδή, από την εξεταστική δεν κατάλαβαν τίποτα;
 
ΔΗΜ: Ξέρετε, όμως, και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι υπάρχει αντικείμενο διερεύνησης ποινικής ευθύνης.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ναι, αλλά υπάρχουν διαφορές. Θα σας πω, για παράδειγμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να εξαιρέσει τους δικούς του υπουργούς, της δική του περιόδου. Υπάρχουν, λοιπόν, διαφορετικές προσεγγίσεις.
 
ΔΗΜ: Εντάξει, αυτό μπορείτε να το επικαλεστείτε και εσείς.
 
 
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εμείς γιατί να επικαλεστούμε αυτό το αιτιολογικό; Δεν ισχύει για εμάς. Εμείς, αποδώσαμε τις ευθύνες, ως έπρεπε και ως οφείλαμε, μέσω της εξεταστικής επιτροπής και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες. Σκεφτείτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβε, καν, τις πολιτικές ευθύνες για την δική του περίοδο. Για εμάς, το θέμα έκλεισε με την κατάθεση του πορίσματος, το οποίο, σε τελική ανάλυση, είναι ένα. Τα άλλα, είναι απόψεις των μειοψηφιών, οι οποίες καταγράφονται όπως προβλέπει ο κανονισμός και το Σύνταγμα.
 
ΔΗΜ: Δεν σας ωφελεί πολιτικά, να πάτε σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή να καταψηφίσετε και να φανεί ότι η Ν.Δ. είναι ενωμένη; Διότι, διαβάζετε και εσείς τα δημοσιεύματα που λένε ότι η Ν.Δ. φοβάται τις διαρροές.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Από πού προκύπτει η διαρροή; Και πότε προέκυψε διαρροή για την Ν.Δ.; Θυμίζω, ότι όλο αυτό το 18μηνο, που όλοι μιλούσαν για διαρροές, έχουν γίνει 134 ψηφοφορίες και δεν υπήρξε καμία, μα καμία, διαρροή για τη Ν.Δ. Είτε ήμασταν 152, είτε ήμασταν 151. Δηλαδή, πότε θα καταλάβουν ότι όλα αυτά, που λέγονται περί διαρροών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
 
ΔΗΜ: Πάμε στην οικονομία. Άλλο ένα μηδενικό μας βάζει ο επίτροπος, ο κ. Αλμούνια. Μηδέν στην ανάπτυξη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Επειδή ακούω πολλές Κασσάνδρες, εγώ θα αναφέρω τα πραγματικά περιστατικά. Πριν μια βδομάδα, όταν όλοι προέβλεπαν ότι τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου δεν θα καλυφθούν καθόλου, τα έντοκα γραμμάτια καλύφθηκαν επτά φορές επάνω. Και μάλιστα, το ενδιαφέρον ήταν από μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει, ακόμα, εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτά ως προς την ρευστότητα.
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά τη ρευστότητα αυτή πρέπει να τη δούμε να μεταφέρετε και στην αγορά. Διότι, μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δει κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Επειδή μερικά πράγματα τα σκεφτόμαστε διαφορετικά, όταν περάσει ο καιρός, να θυμίσω το εξής. Πρώτοι εμείς, πρώτη η Ελλάδα, εγγυήθηκε τις καταθέσεις. Σας θυμίζω ότι τότε, με τον πανικό, σε άλλες χώρες έγιναν τεράστιες αναλήψεις ιδιωτικών καταθέσεων, που τους δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Από αυτό το θέμα κατέρρευσαν ολόκληρα κράτη. Σε εμάς, δεν υπήρχε καμία επίπτωση. Πάμε, τώρα, στο πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων που, μέσω των τραπεζών, δόθηκε στον ελληνικό λαό. Από τα 28 δισεκατομμύρια, τα 15 δισ είναι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, τα 8 δισ είναι ομόλογα του δημοσίου που θα προμηθευτούν οι τράπεζες και τα 5 δισ είναι ρευστό. Έχουν, ήδη, αρχίσει οι τράπεζες να μπαίνουν στο πρόγραμμα και από σήμερα, Δευτέρα, μπήκαν οι επίτροποι του Υπουργείου Οικονομικών στις τράπεζες του δημοσίου. Επίτροποι, οι οποίοι θα ελέγχουν εάν τα χρήματα που δίνει το δημόσιο οδηγούνται, πρώτον, σε δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, δεύτερον, σε δανειοδότηση των πολιτών.
 
ΔΗΜ: Προσέξτε, όμως, κάτι. Το Δεκέμβριο είχαμε αύξηση των ακάλυπτων επιταγών 175%, για να δείτε πόσο καθυστερήσαμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα που εξαγγείλαμε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Και πέρυσι τον Δεκέμβριο είχαμε το ίδιο και κάθε Δεκέμβριο τα ίδια έχουμε, διότι ξέρετε ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας για την κάλυψη ακάλυπτων επιταγών.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ κ. Τραγάκη.
Print
1180 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω