Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Ράδιο Θεσσαλονίκη"
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Είμαστε στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης, αλλά λένε πολλοί ότι υπάρχει και πολιτική αστάθεια, αβεβαιότητα, εκλογολογία και οι αντίπαλοι σας όλο αυτό το φορτώνουν στην Ν.Δ. Τι λέτε εσείς για αυτό;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, εδώ και ένα οκτάμηνο όλη η ανθρωπότητα μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στην δική μας οικονομία. Θέλω, απλά, να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες, μέσα στην Ε.Ε., η οποία εγγυήθηκε τις καταθέσεις, όταν σε άλλες χώρες υπήρξε πανικός ανάληψης των καταθέσεων από τις τράπεζες. Η πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού απέτρεψε αυτό το φαινόμενο στην χώρα μας. Θυμίζω, επίσης, το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναθερμανθεί η οικονομία. Ήδη, άκουσα με ευχαρίστηση τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να δηλώνει ότι με αυτό το πακέτο οι δανειοδοτήσεις, το 2009, θα είναι 10% – 15% περισσότερες από το 2008. Άκουσα τον διοικητή της Εθνικής τράπεζας, τον κ. Αράπογλου, να δηλώνει ότι έριξε τα επιτόκια κατά μια μονάδα, που σημαίνει ότι η πτώση των επιτοκίων και στο euribor θα είναι σημαντική για τους δανειολήπτες. Επιπλέον, από την πρώτη του έτους παίρνουμε μια δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των ανέργων. Επομένως, η κυβέρνηση έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με ρωτάτε εάν επηρεάζεται το πολιτικό κλίμα. Είναι γεγονός, ότι όταν υπάρχει οικονομική αστάθεια, υπάρχει αστάθεια και στο πολιτικό σύστημα διότι ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των πολιτών. Πιστεύω, ότι η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία και αποτελεί ανάσχεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.
ΔΗΜ: Τότε γιατί δεν βγαίνει ευθέως ο Πρωθυπουργός να πει ότι η κυβέρνηση είναι εδώ, διοικεί και ξεχάστε τις εκλογές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός, από την προηγούμενη βδομάδα, στην Βουλή την ώρα του Πρωθυπουργού, έκλεισε σαφώς το θέμα των εκλογών.
Θα σας θυμίσω ότι και την περίοδο 2005 – 2007, ο κ. Παπανδρέου ζητούσε σε κάθε ευκαιρία εκλογές. Είναι δυνατόν να απαντάμε κάθε φορά που η αντιπολίτευση μιλά για εκλογές;
ΔΗΜ: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Διότι, έτσι το πακέτο ανακούφισης και η προσπάθεια της κυβέρνησης εκλαμβάνεται περισσότερο ως προεκλογική και επιτείνει την αβεβαιότητα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εάν δεν λαμβάναμε μέτρα θα μας κατηγορούσαν για κοινωνική αναλγησία. Λαμβάνουμε μέτρα, τα οποία ανακουφίζουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, πάλι μας κατηγορούν ότι δίνουμε προεκλογικές παροχές. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν την πολιτική που ακολουθούμε.
ΔΗΜ: Πάντως, υπάρχει ένα ζήτημα, με τις διάφορες δηλώσεις στελεχών, το οποίο επιβαρύνει την αβεβαιότητα της οικονομικής κρίσης και τη μετατρέπει σε πολιτική.
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση, ότι όλοι μας πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση απερίσπαστη να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση, όπως το κάνει μέχρι σήμερα. Βλέπετε, ότι γύρω μας καταρρέουν οικονομίες. Από τις 16 χώρες της ευρωζώνης οι εννέα έχουν αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη, ενώ η δική μας διαμορφώνει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, εμείς θέλουμε να δούμε εάν μπορείτε να διοικήσετε. Με 151 βουλευτές και έχοντας κάθε βουλευτή να απειλεί από τη Μυτιλήνη, την Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού, ότι δεν θα ψηφίσει νομοσχέδια, φοβόμαστε ότι αυτή η κρίση θα μας σπρώξει σε εκλογές.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, όσον αφορά στους 151 βουλευτές, μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη, που το ΠΑΣΟΚ έφερε δύο μήνες προ των εκλογών του 2004. Επιτρέψτε μου, να θυμίσω την διαχρονική συμπεριφορά των δύο κομμάτων σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το 1989, το ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν τις εκλογές άλλαξε τον εκλογικό νόμο, όταν εμείς, το 1990, φροντίσαμε από την αρχή της θητείας μας να φέρουμε τον σχετικό νόμο. Τώρα, πάλι στις αρχές της τετραετίας, ως οφείλει ένα σοβαρό κόμμα, φέραμε τον νόμο Παυλόπουλου, που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Η πρόταση μας, λοιπόν, προς το ΠΑΣΟΚ είναι απλή. Γιατί δεν αποδέχονται την εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου τώρα, ώστε οποιοδήποτε κόμμα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα; Διότι, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, του κ. Σκανδαλίδη, φαίνεται ότι κανένας δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία.
ΔΗΜ: Πάντως, ασυρμάτους στη Ν.Δ. δεν έχουμε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, σε ένα δημοκρατικό κόμμα οι διαφορετικές φωνές προσφέρουν. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι από το 2007 και μετά έχουμε κάνει 134 ψηφοφορίες και σε καμία, μα καμία, η Ν.Δ. δεν είχε απώλεια. Είμαστε, πάντα, σύσσωμοι και συστρατευμένοι στις κυβερνητικές επιλογές.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ πολύ.