Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"

Σημεία Συνέντευξης
 του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή του MEGA
«Κοινωνία ‘Ωρα MEGA»
με τους Γ. Οικονομέα – Δ. Καμπουράκη
 
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2009
 
Για τις δηλώσεις περί απουσίας εθνικού σχεδίου για την οικονομία:
 
Ο Αβραμόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την οικονομία, διότι – όπως διευκρίνισε ο ίδιος – δεν συναινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει εθνικό σχέδιο, αλλιώς θα έλεγε κυβερνητικό σχέδιο.
 
Στο ότι δεν υπάρχει συναίνεση συμφωνώ απόλυτα. Έχω ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής από το 1996 και μετά. Η Ν.Δ., από το 1996 έως το 2004, έχει συναινέσει σε δεκάδες νόμους που έφερε το ΠΑΣΟΚ, όπως συναίνεσε και στην αναθεώρηση 81 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Παρόλα αυτά, από το 2004 και μετά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συναινέσει πουθενά.
 
 
Για τις προσωπικές πολιτικές:
 
Έχω καταδικάσει πολλές φορές τις προσωπικές πολιτικές, δεν υπάρχουν προσωπικές πολιτικές σε ένα κόμμα εξουσίας. Σε ένα κόμμα εξουσίας η πολιτική είναι μία. Αυτή που χαράσσει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Καμία άλλη.
 
 
Για την οικονομική κρίση στη χώρα μας:
 
Η ελληνική οικονομία, όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την οικονομική κρίση, θα πρέπει να συγκρίνεται με τις οικονομίες των άλλων χωρών. Εννέα από τις δεκαέξι χώρες της ευρωζώνης έχουν αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Η Μ. Βρετανία προέβλεπε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και τώρα ο Γκόρντον Μπράουν αναθεωρεί τις προβλέψεις αυτές και κάνει λόγο για, σχεδόν, μείον 4% ανάπτυξη.
 
Για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής:
 
Όταν η πρωτοφανής οικονομική κρίση άγγιξε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε, τον Δεκέμβριο στη συνάντηση κορυφής, να υπάρξει μια ελαστικότητα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων. Με βάση αυτή την απόφαση η κυβέρνηση έκανε μια ανακατανομή των δαπανών της.
 
 
Για την αλλαγή του Γ. Αλογοσκούφη:
 
Η αλλαγή του Γ. Αλογοσκουφή δεν σημαίνει αποδοκιμασία. Δηλαδή, όποιος υπουργός αλλάζει, αφού έχει θητεύσει 4 – 5 χρόνια στην κυβέρνηση, σημαίνει ότι αποδοκιμάζεται; Εμείς, είχαμε τον μακροβιότερο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, όταν όλοι όσοι χρημάτισαν υπουργοί οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ είχαν διετή θητεία.
 
 
Για την εκλογολογία και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο:
 
Έχω την αίσθηση ότι η εκλογολογία βολεύει και τα δύο κόμματα, γιατί συσπειρώνουν τις κομματικές τους βάσεις.
 
Η αναφορά στον εκλογικό νόμο δεν είναι εκλογολογία. Μια έντιμη κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο στις αρχές της τετραετίας της και εμείς αυτό πράξαμε. Και το 1990 και το 2007, η Ν.Δ. άλλαξε τον εκλογικό νόμο στην αρχή της θητείας της, όταν το ΠΑΣΟΚ και το 1989 και το 2004 έφερε αλλαγή του εκλογικού νόμου δύο μήνες προ των εκλογών και αφού είχε διαμορφωθεί το αποτέλεσμα.
 
Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα βγει πρώτο κόμμα, γιατί δεν δέχεται την πρόταση να ισχύσει από τώρα ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου, να λάβει δέκα περισσότερες έδρες και να μην οδηγείται ο τόπος σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις;
 
 
Για την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές:
 
Την πρόταση του κ. Παπανδρέου την αποδοκιμάζει το 63% των ελλήνων. Ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί εκλογές. Σημειώστε, ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση στοιχίζει στον ελληνικό λαό 300 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, την πρόταση του Κ. Καραμανλή για συναίνεση την επιδοκιμάζει το 51%.
 
 
 
 
 
Για τις δημοσκοπήσεις:
 
Οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται πάντα σε εκλογικές νίκες. Το 1999 η Ν.Δ. κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και ενώ ήταν με έξι μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις και το 2000 έχασε τις εθνικές εκλογές.
 
Όταν η Ν.Δ. έχει συσπείρωση 67% και το ΠΑΣΟΚ έχει πιάσει οροφή, όταν έχουμε δέκα μονάδες διαφορά στην συσπείρωση, σημαίνει ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια να ανατρέψουμε τα ποσοστά. Είναι σίγουρο ότι ο σκληρός πυρήνας της Ν.Δ. θα συσπειρωθεί. Ακόμα και στην χειρότερη για εμάς εκλογική αναμέτρηση, το 1981, η Ν.Δ. είχε συσπείρωση 80%.
 
Υπάρχει, επίσης, μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων για την Ν.Δ., η αδιευκρίνιστη ψήφος. Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι 52% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από την Ν.Δ. και το 57% θεωρεί ως καταλληλότερο για Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι έλληνες, εκτός από κόμματα, ψηφίζουν και εκείνον που θα τους κυβερνήσει και είναι σαφές ότι ο Κ. Καραμανλής προηγείται του Γ. Παπανδρέου.
 
 
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά:
 
Η κάθοδος των αγροτών από την Κήτη στο Πειραιά ήταν κομματικά υποκινούμενες.
 
Όσον αφορά στη ρίψη χημικών την ώρα της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, ο κ. Καστανίδης παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ειδοποιήσει τις αρχές ότι θα κατέβει στον Πειραιά ο κ. Παπανδρέου. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλή, αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν πάντα στις αρχές την πορεία των μετακινήσεων τους, για λόγους ασφαλείας.
Print
1229 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω