Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 5Ιανουαρίου 2009
Δημοσιογράφος: Πηνελόπη Γαβρά
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Θα ξεκινήσω από το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και θα το δικαιολογήσω λέγοντας ότι, καθημερινά, κορυφαία στελέχη και βουλευτές παίρνουν θέση υπέρ ή εναντίον της πρότασης του κ. Παυλόπουλου για τον εκλογικό νόμο, αλλά και ασκώντας κριτική για τους χειρισμούς με τους αγρότες της Κρήτης. Αίσθηση, επίσης, προκαλεί η χθεσινή δήλωση του Υπ. Υγείας, κ. Αβραμόπουλου, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πως θα επιτευχθεί η ανάκαμψη της κυβέρνησης με όλα αυτά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ας τα πάρουμε ένα ένα τα θέματα. Καταρχάς, για τον εκλογικό νόμο, έχω την αίσθηση ότι τελικά στη χώρα μας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το αυτονόητο. Σε ανύποπτο χρόνο, προ των εκλογών, έρχεται η κυβέρνηση και προτείνει το εξής. Από τη στιγμή που, κατά πάσα πιθανότητα όπως λένε οι προβλέψεις, κανένα κόμμα δεν θα αποκτήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, να συναινέσουμε τα δύο μεγάλα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας, ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου που, λογικά, δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Τι πιο λογικό, σε ανύποπτο χρόνο προ των εκλογών; Αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει κακό παρελθόν σε αυτό το θέμα. Σας θυμίζω τον νόμο Κουτσόγιωργα δύο μήνες πριν τις εκλογές του ΄89, που οδήγησε τον τόπο σε μια περιπέτεια τριών αλλεπάλληλων εκλογών. Θυμίζω, επίσης, τον νόμο Σκανδαλίδη πάλι δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2004. Βέβαια, παρά το κακό του παρελθόν, είναι δικαίωμα του να μην συναινέσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αν πιστεύουν ότι είναι πρώτο κόμμα και ότι θα κερδίσουν τις εκλογές, γιατί δεν συναινούν στον νόμο Παυλόπουλου ώστε να τις κερδίσουν με ισχυρότερη πλειοψηφία;
ΔΗΜ: Ναι, αλλά το αυτονόητο κ. Τραγάκη, φαίνεται ότι δεν γίνεται κατανοητό και από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Τον κ. Μεϊμαράκη, τον κ. Αβραμόπουλο…
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι έτσι, αυτό το θέμα που θέτετε αφορά στον εάν η εκλογολογία βοηθάει τον τόπο ή όχι.
Είναι, πράγματι, γεγονός ότι η εκλογολογία μπορεί να συσπειρώνει τις κομματικές βάσεις, δεν ευνοεί όμως καθόλου τον τόπο στην ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαστε στη μέση μιας πρωτοφανούς, για τα παγκόσμια δεδομένα, διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία έχει πλήξει όλες τις οικονομίες του κόσμου. Το να μιλάμε για εκλογές τώρα είναι, λοιπόν, άκαιρο. Παρόλα αυτά, θέλω να υπογραμμίσω ότι η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι εκλογολογία.
ΔΗΜ: Μιλήσατε για την οικονομική κρίση. Ωστόσο, βγαίνει χθες ο κ. Αβραμόπουλος και λέει ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για την οικονομία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι όσα είπε για το εθνικό σχέδιο δράσης αφορούσαν στη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Και εγώ το έχω πει αυτό. Ότι σε κορυφαία θέματα της πολιτικής ζωής, είναι ανάγκη η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιληφθεί ότι πρέπει να βάλει και εκείνη το λιθαράκι της στην στερέωση και την θεμελίωση ενός εθνικού σχεδιασμού. Για την παιδεία, την οικονομία, το περιβάλλον. Αυτά είναι εθνικής σημασίας ζητήματα και δεν είναι δυνατόν να εισπράττουμε μόνο άρνηση. Μπήκα στον πειρασμό και ανέτρεξα στα παλιά πρακτικά της Βουλής και είδα το εξής. Από το 1996, που ανέλαβε αρχηγός ο Καραμανλής, μέχρι το 2004 η Ν.Δ. συναίνεσε σε εκατοντάδες ψηφίσεις νόμων. Όπως, επίσης, το 2001 στην αναθεώρηση του Συντάγματος η Ν.Δ. συναίνεσε σε 82 αναθεωρήσεις άρθρων από τα 121 του Συντάγματος. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι από το 2004 δεν υπάρχει νόμος, ούτε καν συνθήκη, για τα οποία να συναίνεσε το ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβάνεστε, ότι δεν μπορούν να ζητούν συναίνεση με τα λόγια.
ΔΗΜ: Λέτε, δηλαδή, ότι οι δηλώσεις που έγιναν αφορούσαν τη συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα, όπως η οικονομία, και όχι για το εάν έχει σχέδιο η κυβέρνηση.
«Γιάννης Τραγάκης»: Η κυβέρνηση έχει εθνικό σχέδιο για την οικονομία. Σας θυμίζω, ότι τον Νοέμβριο όταν όλες οι οικονομίες του κόσμου ήταν στον πανικό με την ανάληψη των καταθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες. Πολύ σημαντικό μέτρο. Όπως, επίσης, πολύ έγκαιρα καταθέσαμε το πρόγραμμα των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Το πακέτο αυτό, ήδη, έχει πέσει στην αγορά και οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί στο πρώτο σκέλος του, το ρευστό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιστεύω, ότι σε λίγο καιρό, όταν τα χρήματα φθάσουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγοραστές κατοικιών, η οικονομία θα μπορέσει να πάρει την ώθηση που χρειάζεται.
ΔΗΜ: Βέβαια, τώρα μιλάμε για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν αναθεωρούμε μόνο εμείς τον Προϋπολογισμό, όλες οι χώρες του κόσμου το έχουν κάνει. Και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της. Σας θυμίζω, ότι τον Νοέμβριο η έκθεση Αλμούνια, για την ελληνική οικονομία, έδινε αύξηση του ΑΕΠ 2% και τώρα προβλέπει 0,2%. Εμείς, πιστεύουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα έχει θετικό πρόσημο και θα είναι στο 1,1%, όταν 9 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης έχουν αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.
ΔΗΜ: Να δούμε και τους χειρισμούς στο αγροτικό ζήτημα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Το αγροτικό ζήτημα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο, είναι το σκέλος των χερσαίων επιχειρήσεων, όπως το ονομάζω εγώ, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ είδε ότι δεν μπορούσε να έχει καμία συμμετοχή, δεν μπορούσε να πλησιάσει καν τα μπλόκα και για αυτό θέλησε να παίξει πολιτικό παιχνίδι με την κάθοδο των Κρητών αγροτών στην Αθήνα. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος.
Να τα δούμε ένα ένα.
Σε ότι αφορά στα πρώτα μπλόκα, οι διεκδικήσεις των αγροτών ικανοποιήθηκαν πλήρως, σύμφωνα πάντα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει τη μάχη ώστε να πάρει την τελική έγκριση της Κομισιόν για τα 500 εκατομμύρια ευρώ.. Όσον αφορά στην κάθοδο των αγροτών από την Κρήτη, δηλώνω ευθέως και με επίγνωση αυτού που λέω, ότι ήταν μια κομματικά υποκινούμενη κάθοδος. Το σύνολο των νομαρχών του ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, ο νομάρχης του Πειραιά, κινητοποίησαν τους αγρότες να κατέβουν στον Πειραιά. Ο ίδιος ο κ. Κουράκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, ομολόγησε ότι εκείνος χρηματοδότησε την μετακίνηση των αγροτών. Εάν αυτό δεν είναι υποκινούμενη κάθοδος, τότε τι είναι;
ΔΗΜ: Γιατί δεν το προλάβατε κ. Τραγάκη; Να μην μπουν στα πλοία με τα τρακτέρ;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό ήταν θέμα δικαστικής αρχής, ήταν θέμα του εισαγγελέα στην Κρήτη. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι έπρεπε να μπουν στα πλοία και εγώ δεν θα κρίνω την απόφαση αυτή.
ΔΗΜ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ.