Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή
MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
με τους Ι. Χασαπόπουλο – Μ. Αναγνωστάκη
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2008
Για την πολιτική συγκυρία και εάν έχει εγκλωβιστεί ο Πρωθυπουργός:
Δίνει την εντύπωση, ο Καραμανλής, ότι μπορεί να εγκλωβιστεί; Είναι η προσωπικότητα του τέτοια, που να εγκλωβίζεται; Σε καμιά περίπτωση.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια δύσκολη πολιτική συγκυρία. Εμείς, είμαστε τώρα στα ίδια δημοσκοπικά χαρακτηριστικά που ήταν το ΠΑΣΟΚ, πριν απο τρεις μήνες. Όπως κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει, πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε και εμείς. Έτσι είναι η πολιτική.
Για την οικονομική κρίση:
Είμασταν απο τους πρώτους που κινηθήκαμε, μόλις ξέσπασε η κρίση. Θυμίζω, πόσο έντονα κυριαρχούσε το στοιχείο του πανικού στον κόσμο. Μιλούσαν για πλάκες χρυσού, οι μικροκαταθέτες ήθελαν να πάρουν τα λεφτά τους απο τις τράπεζες. Η δήλωση του Πρωθυπουργού, η πολιτική δέσμευση ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, λειτούργησε καταλυτικά.
Το σχέδιο, επίσης, των 28 δισ θα λειτουργήσει τονωτικά για την οικονομία μας. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση, θα έπρεπε να εφεύρουμε αυτό το σχέδιο, για να δώσουμε ώθηση στην αγορά. Είδατε ότι οι τράπεζες, αποδέχθηκαν τελικά αυτό το πρόγραμμα.
Το μεγάλο στοίχημα, είναι να απορροφηθούν τα χρήματα εκεί που πρέπει. Όχι για να καλύψουν τις αδυναμίες των τραπεζών, αλλά για να ενισχύσουν τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανέργους.
Για τις δημοσκοπήσεις:
Σέβομαι, πάντα, όλες τις δημοσκοπήσεις. Δεν ευθύνεται, μόνο, το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου που μας έφεραν πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Υπάρχουν συσωρευμένα γεγονότα, που μας οδήγησαν τη Ν.Δ. να είναι πίσω δημοσκοπικά. Και διαχωρίζω τη Ν.Δ. απο τον Καραμανλή, διότι όπως βλέπετε ο Καραμανλής, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, προηγείται όχι μόνο ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός. Προηγείται και ως ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την κρίση, παρά το γεγονός ότι συνήθως, όταν υπάρχει οικονομική κρίση, αυτός που βάλλεται περισσότερο είναι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.
Για την απόφαση του Πατριαρχείου για τον ηγούμενο Εφραίμ:
Η απόφαση του Πατριαρχείου ήταν μια φαναριώτικη απόφαση. Στερεί, μεν, κάποιες διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες απο τον Εφραίμ, αλλά δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να είναι ηγούμενος της μονής. Είναι, όμως, ένα ενδοεκκλησιαστικό θέμα. Θα περιμένουμε, την απόφαση του Συμβουλίου των Γερόντων, την Τρίτη.
Είναι σημαντικό να αναδείξουμε, τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της εκκλησίας. Δημοκρατικά εκλέγονται οι μητροπολίτες, δημοκρατικά λειτουργεί, στο Άγιον Όρος, η Επιστασία και το ηγουμενοσυμβούλιο.
Πρέπει να προσέξουμε την κιβωτό του Αγίου Όρους. Τα 1.100 χρόνια παρουσίας της Αθωνικής κοινότητας πρέπει να διαφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού.
Θα επαναλάβω και θα επιμείνω στη θέση που είχα διατυπώσει και παλαιότερα. Οι Ρώσοι καραδοκούν στο Άγιο Όρος. Ο Πούτιν, στην τελευταία του επίσκεψη, ζήτησε εκατοντάδες βίζες για Ρώσους μοναχούς. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, επίσης σε επίσκεψη του στο όρος, ζήτησε εκατοντάδες βίζες για ουκρανούς μοναχούς. Τώρα, πια, προσπαθούν να εισέλθουν και αραβόφωνοι μοναχοί απο το Πατριαρχείο Ιεροσωλύμων, στο Άγιο Όρος.
Για την εξεταστική επιτροπή και τις πολιτικές ευθύνες:
Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να απαξιώσουμε το έργο που έχει κάνει, και θα κάνει μέχρι τέλους, αυτή η εξεταστική επιτροπή, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δέχθηκαν ομόφωνα όλα τα κόμματα.
Έχουν εξεταστεί 104 μάρτυρες, αριθμός ρεκόρ για εξεταστική επιτροπή. Έχουν αναλωθεί, 200 ώρες ακροάσεων μαρτύρων. Έχουν καταχωρηθεί, 10 χιλιάδες σελίδων πρακτικών. Όλα τα κόμματα, υπερασπίζονται το νόημα και το έργο που κάνει η εξεταστική επιτροπή.
Μέχρι στιγμής, απο την εξεταστική επιτροπή δεν προκύπτει καμία πολιτική ευθύνη.
Υπάρχουν οι εξής διαπιστώσεις.
Πρώτον, η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων περιοχών δόθηκε και ολοκληρώθηκε το 2003. Δεύτερον, από την εξέταση των μαρτύρων, το 80% των οποίων έχει υποδειχθεί απο το ΠΑΣΟΚ, για κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης - για τον οποίο είχαν ζητήσει προανακριτική επιτροπή, δηλαδή προ του ειδικού δικαστηρίου – δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του. Σε 9.800 σελίδες καταθέσεων, το όνομα Ρουσόπουλος δεν υπάρχει.
Υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορα στις ανταλλαγές. Ότι υπήρξε πρόβλημα με τις ανταλλαγές είναι αναμφισβήτητο. Μέχρι στιγμής, όμως, απο την εξέταση των διοικητικών υπαλλήλων και των άλλων μαρτύρων δεν προκύπτει κάποια πολιτική ευθύνη για τους υπουργούς.
Το πόρισμα που θα βγάλει η εξεταστική επιτροπή, σε δέκα μέρες, είναι ένα. Τα άλλα είναι οι απόψεις των μειοψηφιών.