Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην ΕΡΤ3

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2016

 

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΕΡΤ3

 

Για τον εκλογικό νόμο:

 

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η απλή αναλογική, όπως την έφερε η κυβέρνηση χθες, δεν οδηγούσε σε κυβερνησιμότητα. Θα είχαμε ακυβερνησία και πολλά προβλήματα στο πολιτικό σκηνικό, τη στιγμή που χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των καιρών.

 

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν ιδιοτελής, ο σκοπός ήταν να εμποδίσουν τη Ν.Δ. να καερδίσει τις εκλογές. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να φέρει έναν εκλογικό νόμο όπως τον έφερε, όταν πριν από 25 ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Κουρουμπλής, είχε πει ότι η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία. Δεν ξέρω τι άλλαξε από τότε. Πίστεψαν ότι μπορεί να πετύχουν τον μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών για να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Δεν τον κατάφεραν.

 

Μου έκανε εντύπωση αυτό που επιβεβαίωσαν χθες και η κα. Γεννηματά και ο κ.Θεοδωράκης ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που έγινε στις 24 Ιουλίου του 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ετέθη στον κ. Τσίπρα το θέμα των πρόωρων εκλογών και του εκλογικού νόμου  και τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές και σε ότι αφορά των εκλογικό νόμο θα συνεννοηθεί πρώτα μαζί τους και μετά θα παρθούν αποφάσεις. Παρόλα αυτά, τους κορόιδεψε όλους. Και μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός σε αυτές τις κατηγορίες, δεν ψέλλισε το παραμικρό.

 

Για τις δημοσκοπήσεις υπέρ της απλής αναλογικής:

 

Υπάρχει, πράγματι, μια μεγάλη τάση στη συνείδηση του κόσμου που θέλει την απλή αναλογική, χωρίς να γνωρίζουν ωστόσο τις συνέπειες της. Διότι, πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χθες ότι όποτε ίσχυσε ιστορικά η απλή αναλογική έφερε ακυβερνησία στη χώρα μας. Κλασσικό παράδειγμα, βέβαια, οι τρείς εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 – 1990, όπου μια κυβέρνηση που είχε 47% στον ελληνικό λαό να πάει με 150 βουλευτές.

 

Για την κουλτούρα των κυβερνητικών συνεργασιών:

 

Στην κουλτούρα των κυβερνητικών συνεργασιών, σας θυμίζω, μπήκαμε από το 1989, όταν υπήρχε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία συμμετείχαν τα δύο κομμουνιστικά κόμματα και αντιλαμβάνεστε τι υπέρβαση έγινε τότε για να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση. Και βέβαια, κυβέρνηση συνεργασίας έκανε η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, το 2012, με μεγάλες προγραμματικές συγκλήσεις.

 

Ενώ τι να πει κανείς, τώρα, για το συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε πάρα πολλά θέματα και απλώς τους ενώνει η εξουσία και έχουν κάνει μια συμμαχία που δεν ξέρουμε την κατάληξη της.

 

 

 

 

 

Για τη συνταγματική αναθεώρηση:

 

Η φυσιολογική ροή των πραγμάτων θα ήταν να συζητήσουμε πρώτα τη συνταγματική αναθεώρηση και στο πλαίσιο αυτής να συζητήσουμε τον εκλογικό νόμο. Δεν έχω καταλάβει τη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει πρώτα και αποσπασματικά έναν εκλογικό νόμο και μετά να συζητάει για συνταγματική αναθεώρηση.

 

Αντιλαμβάνεστε, ότι ήθελαν με τον εκλογικό νόμο να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα προς την πορεία του τόπου, αλλά δεν το κατάφεραν. Δεν κατάφεραν να πάρουν τον αριθμό των 200 βουλευτών, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν και τον αριθμό των 180 βουλευτών. Διότι μην ξεχνάτε ότι ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης και το 180 είναι μαγικός αριθμός.

 

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Τι είπε; Καταρχάς, να δούμε που συμφωνούμε, σε ποια άρθρα συμφωνούμε, να πιάσουμε το 180, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και να περάσουν με 150 βουλευτές. Όπου υπάρχουν αποκλίσεις να τις δούμε και αυτές, ας ψηφισθούν με 150 ή αν δεν ψηφισθούν καθόλου, ώστε  στην επόμενη Βουλή να υπάρξει μια νέα συνεννόηση για να πάρουν τους 180 που απαιτούνται στη δεύτερη ψηφοφορία. Αντ’ αυτού ξέρετε τι άκουσα; Είπε, ο κ. Τσίπρας, επί λέξη ότι θα ανοίξουν για αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος στα οποία δεν συμφωνούμε, εφόσον υπερψηφισθεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική. Δηλαδή, τι εννοούσε; Ψηφίστε την απλή αναλογική σήμερα με 200 ώστε να πάμε σε μια συνταγματική αναθεώρηση με συμφωνία; Τι εκβιασμός προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν αυτός; Οφείλει μια απάντηση ο Πρωθυπουργός.

 

Για την εκλογή ΠτΔ απευθείας από τον λαό:

 

Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και εμείς έχουμε μια πάγια θέση. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει πια η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκλογές. Από εκεί και πέρα, θα βρούμε τον τρόπο που εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μπορεί να είναι απευθείας από τον λαό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά μπορεί να είναι και κάτι άλλο, υπάρχουν πολλές προτάσεις από συνταγματολόγους. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία είναι η μη εκλογή του Προέδρου να οδηγεί σε εκλογές. Εμείς σαν παράταξη το πληρώσαμε δύο φορές, με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

Για μελλοντική συνεργασία της Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι:

 

Είναι ακόμα νωρίς να συζητήσουμε για μελλοντικές συνεργασίες. Το σημαντικό είναι ότι εμείς έχουμε θέσεις τις προγραμματικές μας προτάσεις, σε πάρα πολλές συμφωνούμε, διότι είμαστε τρία κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, χωρίς άνω τελείες, χωρίς παρενθέσεις, αγκυλώσεις κλπ, είμαστε τρία κόμματα που πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και πιστεύουμε στην ανάπτυξη που έρχεται με επενδύσεις.

 

Για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών:

 

Στο ρευστό πολιτικό πεδίο που ζούμε κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε, διότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί μέσα σε ενάμισι μήνα να πληρώσει τόσα πολλά σε φόρους, θα υποστεί μια καταιγίδα μειώσεων και η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με περίπου 2,5 εκατομμύρια ενεργούς πολίτες οι οποίοι δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν. Αυτό που είναι απολύτως σίγουρο είναι ότι μια κυβέρνηση που καταρρακώνεται τόσο πολύ, τόσο γρήγορα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σηκώσει κεφάλι. 

Print
1287 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω