Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην ΑΥΡΙΑΝΗ – 31-01-2005


Ο κ. Τραγάκης τονίζει ότι το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιές από πράξεις και παραλείψεις των πρώην υπουργών Άμυνας, δηλώνει ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και περιμένει τους λογαριασμούς από την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

 

Κύριε πρόεδρε πολλά έχουν γραφεί για τα πορίσματα που κατέθεσαν τα κόμματα στην Εξεταστική Επιτροπή. Τελικά σε ποια φάση της υπόθεσης βρισκόμαστε;

- Η Εξεταστική Επιτροπή παρέδωσε ως όφειλε το πόρισμα της έγκαιρα στις 14 Ιανουαρίου στην κυρία Πρόεδρο της Βουλής. Στο πόρισμα αυτό – γιατί το πόρισμα είναι ένα αυτό της πλειοψηφίας – κατατέθηκαν και οι απόψεις των μειοψηφιών. Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε αίτημα για να πάει η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση υπολογίζω να γίνει μετά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια θα έχουν λάβει γνώση όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαν στο πόρισμα ώστε αμερόληπτα με πλήρη γνώση του αντικειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για ν’ αποφασίσουν πως θα προχωρήσει η υπόθεση.

 

Εκείνο που θα μπορούσα να κρίνω από τις πορισματικές θέσεις των κομμάτων της μειοψηφίας θα ήθελα να πω ότι το ΠΑΣΟΚ – παρά το πλήθος των εγγράφων, και των ωρών εξετάσεων – όπως ξεκίνησε έτσι τελείωσε.

 

Δηλαδή από την αρχή, έδειχνε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και τώρα πάλι στο τέλος είπε ότι «απεδείχθη πως δεν συνέβη τίποτα».

 

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βρήκαν έστω κάτι να αναφέρουν. Όπως και τα δύο κόμματα της Αριστεράς μίλησαν για σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Και μάλιστα ο Συνασπισμός προχώρησε λίγο περισσότερο και μίλησε και για βλάβη του Δημοσίου.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι γνωστό ότι απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί από τον ανακριτή αλλά και στα ερωτήματα που προέκυψαν από την εξέταση των μαρτύρων.

Από το πόρισμα που κατέθεσε η ΝΔ απεδείχθη ότι υπήρξε σοβαρή πολιτική στρατιωτική βλάβη εις βάρος του Δημοσίου από πράξεις και παραλείψεις των τότε διατελεσάντων υπουργών Άμυνας.

 

Παραμένει ανοιχτό πλέον το θέμα – και η ΝΔ το αφήνει ανοιχτό – διότι είναι γνωστό ότι έχουμε ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Μόσχα για τη Δίκη του αντιπροέδρου της Αντέυ Μιχαήλ Μποροβένκο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως επίσης γνωρίζετε ότι έχουμε ζητήσει δικαστική συνδρομή και από την Ελβετία και από την Κύπρο αλλά και από τις ΗΠΑ για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών.

 

Ήδη μας ήρθαν οι απαντήσεις από την Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου που είχαμε ζητήσει και πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μια περίεργη διαδρομή χρημάτων που ξεκίνησε από την Μόσχα πήγε στη Ν. Υόρκη, κατέληξε στην Λαϊκή της Κύπρου και από εκεί πήγαν στην εκεί Αγροτική Τράπεζα της Ελβετίας και σε μια συγκεκριμένη εταιρία των Ντρουμιλλάν.

 

Η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων TOR-M1και παρά το γεγονός ότι είχε πάρει πιστωτικό 250 εκ. δολαρίων με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα εξοπλισμού στο οποίο αναφέρεται ότι «δεν προέβη σε καμιά ενέργεια παρά μόνο στην υλοποίηση του 2% του προγράμματος».

 

Παρόλα αυτά η ρωσική πλευρά είχε στείλει 25 εκ. δολάρια, τα 4 εκ. δολάρια πήγαν απευθείας στην Ελβετία και τα 21 πήγαν στη Κύπρο και κατέληξαν στην Ελβετία.

 

Δικαιώνεται η πολιτική της ΝΔ ότι τι θέμα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό διότι περιμένουμε απαντήσεις και μάλιστα με δικαστική συνδρομή.

 

Οι απαντήσεις δεν πίστευα ότι θα έρθουν πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια διότι οι μηχανισμοί και στη Ν. Υόρκη και στην Ελβετία για το άνοιγμα λογαριασμών είναι πολύπλοκοι.

 

Μήπως αυτά τα στοιχεία των Τραπεζών είναι απαραίτητα στην συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια;

- Δεν είναι απαραίτητα στοιχεία. Ήδη έχουν δοθεί οι απαντήσεις στις βλάβες που έχει υποστεί το Δημόσιο. Επειδή όμως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα ακόμα και το ΠΑΣΟΚ έχει παραδεχθεί ότι αν προκύψουν στοιχεία επιβαρυντικά και οι ίδιοι θα ζητήσουν εξεταστική επιτροπή.
 

Εάν μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια προκύψουν νέα στοιχεία τι πρόκειται να γίνει;

- Πράγματι το ερώτημα σας είναι σοβαρό. Εάν μετά την Ολομέλεια προκύψουν νέα στοιχεία, ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα ζητηθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

 

Δηλαδή ο κύκλος ζωής της εξεταστικής επιτροπής δεν έχει κλείσει;

- Κοιτάξτε η Βουλή αποφασίζει. Εκείνη θ’ αποφασίσει εάν θα ανοίξει νέος κύκλος εξεταστικής ή άλλης επιτροπής. Είχα πει στην εφημερίδα σας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμα και τώρα επιμένω ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν μιλήσατε για προανακριτική έκαναν λόγο για πολιτικές διώξεις και βρώμικο ’89…

- Εγώ από την αρχή είχα πει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.


Υπάρχουν νέα στοιχεία στη διάθεση σας;

- Δεν μου έχει έρθει νέα αλληλογραφία εκτός από ένα έγγραφο που πήρα από τις εξεταστικές αρχές που μας ζητάει να επαναδιατυπώσουμε το αίτημα μας. Και μάλιστα απάντηση τόσο στην Ελβετία όσο και στην Αμερικάνικη τράπεζα ότι μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις ακόμα και μετά το τέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Η Ολομέλεια της Βουλής θ’ αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Print
1503 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω