Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Άνω Κάτω»


ΔΗΜ: Ποιο είναι το στοίχημα για τη Ν.Δ. στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καταρχήν δεν υπάρχει κανένα στοίχημα για την Ν.Δ. Η Ν.Δ. κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές με κυρίαρχο στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα, δηλαδή να κρατήσει τους δήμους και τις νομαρχίες που είχε από τις προηγούμενες εκλογές. Αυτός είναι ένας εφικτός στόχος. Πάνω απ’ όλα, όμως, εμείς θέλουμε να βγει κερδισμένη η τοπική αυτοδιοίκηση, να αναδείξει τους ικανότερους και εκείνους που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα όχι μόνο για την Ν.Δ. αλλά και για όλα τα κόμματα, να αναδειχθούν οι καλύτεροι για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

ΔΗΜ: Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι αυτό που αναμένει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, δείχνοντας ότι επιθυμεί να κάνει μια νέα αρχή;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πράγματα είναι λίγο σύνθετα, καθώς εμπλέκονται συνδυασμοί με πολλούς προσανατολισμούς, υπάρχουν ανεξάρτητοι, υπάρχουν «αντάρτες», επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Νομίζω ότι όλα τα κόμματα θα αντιμετωπίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σαν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, όλοι θα θεωρούν τον εαυτό τους κερδισμένο. Όσον αφορά στο ερώτημα περί ανασχηματισμού, νομίζω ότι αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού και εκείνος θα αποφασίσει για το πότε και εάν πρέπει να γίνει ανασχηματισμός.

 

ΔΗΜ: Τις πταιει για τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή του τόπου;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πράγματι, τον τελευταίο καιρό υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό διαφθοράς και κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίσει. Σημασία έχει πως αντιμετώπισε η κυβέρνηση αυτό το φαινόμενο και σας θυμίζω ότι είναι η ίδια που απεκάλυψε το θέμα και η ίδια το έστειλε άμεσα στην Δικαιοσύνη. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ. Και μιλάμε για περιστατικά διαφθοράς, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχω δει να έχει καταγγελθεί ή τεκμηριωθεί από το ΠΑΣΟΚ ένα θέμα ως σκάνδαλο. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ περιστατικών διαφθοράς και πραγματικών σκανδάλων. Επομένως, δημιουργούν μια σκανδαλολογία, μέσω φιλικών Μ.Μ.Ε, και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή του τόπου, ελπίζοντας σε μια φθορά της κυβέρνησης.

 

ΔΗΜ: Τελικά η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αφού όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, σήμερα «λούζεστε» και «χρεώνεστε», όλα όσα είχατε καταγγείλει ως αντιπολίτευση; 

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνω, ας μας αναφέρουν μια περίπτωση σκανδάλου που το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στον εισαγγελέα όταν είχε την διακυβέρνηση του τόπου. Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ορισμένες περιπτώσεις σκανδάλων και τις οποίες ως κυβέρνηση τις προχώρησε. Σας θυμίζω την υπόθεση της ΔΕΚΑ και των TOR-M1.

 

ΔΗΜ: Γιατί το καλοκαίρι παρέμεινε ανοικτή η Βουλή με αφορμή την υπόθεση των TOR-M1, αφού τίποτα το ουσιαστικό δεν προέκυψε στην υπόθεση με την αγορά των ρωσικών πυραύλων;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι δυνατόν να λέγεται ότι δεν προέκυψε τίποτα ουσιαστικό από αυτή την υπόθεση όταν το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σε τρεις - τέσσερις περιπτώσεις αναφέρει ρητά ότι από την συγκεκριμένη προμήθεια των ρωσικών πυραύλων και την σύμβαση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) «επήλθε βλάβη του ελληνικού δημοσίου»; Είναι, επίσης, γνωστό ότι ανευρέθηκαν 25 εκατομμύρια δολάρια τα οποία αναζητούντο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και τα οποία έκαναν μια περίεργη διαδρομή από Μόσχα Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη Λευκωσία, από Νέα Υόρκη Ελβετία, από Λευκωσία Ελβετία, ώστε να χαθούν τα ίχνη. Χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Ρώσοι για την υλοποίηση των Α.Ω. το 2000 και δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα δολάριο. Κάπου πήγαν, λοιπόν, αυτά τα λεφτά. Και όχι μόνο αυτό. Στην Μόσχα έγινε δίκη και οι κ. Βορομπιώφ και Αλεξέεφ,  Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΤΕΥ – εταιρείας που είχε αναλάβει την υλοποίηση των Α.Ω. – καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση έκαστος, ακριβώς για το ελληνικό συμβόλαιο, για αυτά τα 25 εκατ. δολάρια. Ήταν υποχρέωση μας να βρούμε ποιοι πήραν αυτά τα χρήματα και για αυτό τον λόγο παρέμεινε ανοικτή η Βουλή.


Αντιλαμβάνεστε τι θα είχε γίνει αν είχαμε κλείσει την Βουλή το καλοκαίρι, όταν αρχές Ιουλίου ο γενικός εισαγγελέας της Γενεύης, ο κ. Ρεϊρού, πήρε τελική απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών; Ο κόσμος θα μας κατηγορούσε ότι επιχειρούμε συγκάλυψη των ενδεχόμενων ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Ανεξάρτητα αν με διάφορα νομικίστικα τεχνάσματα και με έφεση που υπεβλήθη, δέκα λεπτά πριν την λήξη της προθεσμίας, καθυστέρησαν το άνοιγμα των λογαριασμών.
Σε αυτή την υπόθεση κάναμε ότι μπορούσαμε για να αναζητήσουμε την αλήθεια μέχρι τέλους.

 

ΔΗΜ: Ποιο είναι το σχόλιο σας με αφορμή όλα όσα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ περί αναβίωσης «δεξιού παρακράτους», με αφορμή το θάνατο ενός συνδικαλιστή των ΕΛ.ΤΑ.;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτές οι δηλώσεις περί «δεξιού παρακράτους» είναι αν μη τι άλλο ανάξιες σχολιασμού. Ο θάνατος του συνδικαλιστή των ΕΛ.ΤΑ. είναι ένα ατυχές περιστατικό για το οποίο όλοι εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη. Όπως ατυχείς είναι και οι δηλώσεις περί «παρακράτους της δεξιάς», ιδιαίτερα μάλιστα όταν σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς κυριαρχεί, βαθιά ριζωμένη για χρόνια, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

 

ΔΗΜ: Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές λύσεις 30 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχειας;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν θα συμφωνήσω με την παρατήρηση σας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές λύσεις στα μεγάλα αυτά προβλήματα. Δεν θα ισχυριστώ, βέβαια, ότι η μέσα σε 30 μήνες κατάφερε να λύσει χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ανεργία και η ακρίβεια, αλλά το θέμα είναι τι παραλαμβάνεις και προς τα πού πηγαίνεις. Και επιτρέψτε μου να πω ότι τα μηνύματα που εκπέμπει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφώς αισιόδοξα, είναι θετικά. Παραλάβαμε ανεργία στο 11,2% και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει πέσει κάτω από το όριο του 9%.

Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας, νομίζω ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας - τα οποία έκαναν, κυρίως, την εμφάνιση τους με την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και την εισαγωγή του ευρώ στην ζωή μας – και να προστατευθεί ο έλληνας καταναλωτής. Η φτώχεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ασφαλώς πλήττει και την χώρα μας και σας θυμίζω ότι έχουμε δυο περιφέρειες που είναι από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν εκπονηθεί πολλά νέα προγράμματα, υπάρχει το 4Ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα 21.6 δις ευρώ τα οποία πέτυχε και εξασφάλισε προσωπικά ο Πρωθυπουργός, το 82% των οποίων θα διαχυθεί στην Περιφέρεια, στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πιστεύω, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη και την δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν ακόμα πιο εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ανεργία, της ακρίβειας και της φτώχειας.

 

ΔΗΜ: Πως κρίνετε τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την Άνοιξη δηλαδή του 2007, μετά το τέλος δηλαδή, των εργασιών της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Γνωρίζετε ότι είμαι ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ολομέλεια της Βουλής μου ανέθεσε την υποχρέωση να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες μας μέχρι την 31 Ιανουαρίου αναφορικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα προταθούν στην επόμενη βουλή. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα γίνουν δυο ψηφοφορίες, με διαφορά ενός μηνός η κάθε μια, για να έχουμε ολοκληρώσει την προαναθεωρητική, όπως εγώ την ονομάζω, διαδικασία. Σε αυτή την διαδικασία όσες διατάξεις πάρουν πάνω από 180 ψήφους, στην επόμενη αναθεωρητική βουλή θα χρειαστούν 151 ψήφους. Εγώ θα σταθώ σε δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι λένε ότι δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, συναινώντας τώρα στην αποδοχή προτάσεων με 181 ψήφους ώστε στην επόμενη βουλή να χρειάζεται μόνο 151 ψήφους. Αυτό νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη παραδοχή ήττας. Και πράγματι πιστεύω ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της Ν.Δ., όποτε και αν γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση, πάντως, επανειλημμένα έχει εξαγγείλει ότι πορεύεται με ορίζοντα τετραετίας.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Χ. Κιούπη, στις 14/10/2006.

Print
1321 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω