Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Αθήνα" 98.4


ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή ένα πρόσωπο με το οποίο μαζί παρακολουθούσαμε την εξέλιξη, γιατί ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής που διερευνούσε το θέμα, είναι ο κ. Τραγάκης, βουλευτής της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος της βουλής. Καλησπέρα κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλησπέρα κ. Γουδέλλη.

 

ΔΗΜ: Τα είπα όλα μαζί για να μην σας διακόψω, δώστε μας τις απαντήσεις σας. Και ως προς την εξέλιξη και ως προς αυτά που σας καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και η εφημερίδα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει ως καταγγέλλων σε αυτή την περίπτωση; Για ποιο λόγο, επειδή ο Υπουργός Δικαιοσύνης έπραξε το αυτονόητο και ζήτησε την συνδρομή ενός ελβετικού δικηγορικού γραφείου για το άνοιγμα δύο συγκεκριμένων λογαριασμών τους οποίους το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει αριθμούς τηλεφώνων; Και οι οποίοι απεδείχθη, μετά από έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, ότι ήταν πραγματικοί αριθμοί που διακινούνταν συγκεκριμένα νούμερα, μετά από άνοιγμα που κάναμε σε Νέα Υόρκη και Λευκωσία; Και τι σημαίνει αυτό το έγγραφο του ελβετικού γραφείου, τι είπε το ελβετικό γραφείο; Το ελβετικό γραφείο είπε ότι δεν μπορούν να μας αναγνωρίσουν ως διάδικους σύμφωνα με το ελβετικό Δίκαιο, πολύ λογικό, και ότι το άνοιγμα των λογαριασμών θα καθυστερήσει από τρεις έως επτά μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έπρεπε η κυβέρνηση να θυροκολλήσει το Προεδρικό Διάταγμα για την λήξη της Συνόδου της Βουλής στο τέλος Ιουνίου; Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν το είχε πράξει αυτό η κυβέρνηση όταν αρχές Ιουλίου, το τονίζω αυτό, ο γενικό εισαγγελέας της Γενεύης, ο κ. Ρεϊρού, έβγαλε τελική απόφαση ανοίγματος των λογαριασμών; Η κυβέρνηση εξάντλησε το τελευταίο συνταγματικό της δικαίωμα προκειμένου να κρατήσει την υπόθεση ανοιχτή και έπραξε σωστά. Διότι αν δεν πήγαιναν εκείνοι οι οποίοι έκαναν την έφεση δέκα λεπτά πριν την λήξη της προθεσμίας και αν με διάφορα νομικίστικα τεχνάσματα δεν καθυστερούσαν το άνοιγμα και στο τέλος Σεπτεμβρίου πήραν δυο εβδομαδιαίες παρατάσεις, τότε θα είχαν ανοίξει οι λογαριασμοί.

 

ΔΗΜ: Να δούμε κ. Τραγάκη τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τελικά έκλεισε η υπόθεση, είναι σαν να μην έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δώστε δυο λεπτά να κάνω μια μικρή αναδρομή της υπόθεσης. Γιατί διαβάζω συνεχώς τον Τύπο που μιλάει για φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής. Θα σας θυμίσω τι πόρισμα έβγαλε η Εξεταστική Επιτροπή και το πόρισμα είναι ένα, αυτό της πλειοψηφίας. Υπήρχαν και οι θέσεις της μειοψηφίας. Δυο, λοιπόν, από τα κόμματα στο πόρισμα διατυπώνουν την εξής πρόταση: ότι από την Κύρια Σύμβαση η τότε ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α, και αναφέρω επί λέξει, «προκάλεσε με θετική ενέργεια (έγκριση καταβολών) οικονομική ζημία στο Ελληνικό δημόσιο». Αυτό αναφέρεται σε περίπου 100 εκατ. δολάρια. Όταν υπάρχει αυτό το θέμα και όταν εμείς ανακαλύπτουμε και τα 25 εκατ. δολάρια – τα οποία ηρνούντο ότι υπήρχαν και τα οποία βρήκαμε μετά από άνοιγμα λογαριασμών σε Νέα Υόρκη και Λευκωσία – χρήματα που κατέληξαν στην Ελβετία. Εγώ εξαρχής έχω δηλώσει ότι θα είμαι ο ευτυχέστερος των Ελλήνων αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και το εννοώ αυτό που λέω. Στην πορεία, λοιπόν, βρήκαμε όλα αυτά τα ευρήματα. Τι άλλο έπρεπε να κάνουμε; Μας κατηγορούν, επίσης, για το γεγονός ότι στείλαμε τόσα έγγραφα στις ελβετικές αρχές. Μα αν κάποιοι δεν θέλουν να ανοίξουν οι λογαριασμοί να μας το που ευθέως. Τα έγγραφα αυτά τα στέλναμε γιατί υπήρχε απόφαση την τελευταία μέρα της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι εφόσον υπήρχε σε εκκρεμότητα το αίτημα δικαστικής συνδρομής, ότι αλληλογραφία ερχόταν και θα την παραλαμβάναμε και θα απαντούσαμε.

 

ΔΗΜ: Υπήρξε παρέμβαση από δικηγορικό γραφείο να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και υπήρξε.

 

ΔΗΜ: Δηλαδή είχαμε δυο δυσκολίες, η μια ήταν η ενημέρωση που σας έκανε το δικηγορικό γραφείο ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το ελληνικό δημόσιο…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι το εκπροσωπούσε το ελληνικό δημόσιο, απλά δεν μπορούσε να αναμιχθεί στην διαδικασία διότι δεν θεωρείται διάδικος. Μα και όταν άνοιξαν οι λογαριασμοί της κ. Μπουρμπούλια, με βάζετε στον πειρασμό να κάνω έναν παραλληλισμό, η κ. Μπουρμπούλια δεν άσκησε έφεση. Και υπήρξε πάλι παρέμβαση από δικηγορικό γραφείο εκπροσωπών το ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο έγινε και τώρα. Τότε δεν ασκήθηκε έφεση και άνοιξαν οι λογαριασμοί, τώρα ασκήθηκε έφεση, υπάρχουν πάλι ορισμένες καθυστερήσεις…

 

ΔΗΜ: Κάποιος δηλαδή παρενέβη και δεν θέλει να ανοίξουν οι λογαριασμοί.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα είναι ηλίου φαεινότερων αυτό.

 

ΔΗΜ: Ανεξαρτήτου του κωλύματος με το αν μπορεί ή όχι να είναι διάδικος το ελληνικό δημόσιο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το αν είσαι διάδικος ή όχι δεν έχει καμία σημασία. Θα ήθελα δε να σας πω ότι και την 01/07/2006 είχαμε πάρει, σαν εξεταστική επιτροπή, απάντηση που μας έλεγαν οι Ελβετοί ότι θα ανοίξουν οι λογαριασμοί και μετά από λίγο καιρό, ενώ αναμέναμε το άνοιγμα, μας έστειλαν μια επιστολή με έντεκα ή δεκατρία ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντήσουμε. Ερωτήματα που εκ της φύσεως τους θεωρήθηκαν «υποψιασμένα», δηλαδή τι αναφέρει το Σύνταγμα μας, τι αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής, εάν η Εξεταστική Επιτροπή βρίσκεται σε λειτουργία ακόμα και εμείς απαντήσαμε σε όλα. Για αυτό τον λόγο ζητήθηκε από την Πρόεδρο της βουλής να δημιουργήσει μια επιτροπή, με πρόεδρο εμένα και με συμμετοχή όλων των συντονιστών των κομμάτων, με αντικείμενο την παραλλαβή της αλληλογραφίας.

 

ΔΗΜ: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα σας πω τι θα γίνει. Εγώ θεωρώ σίγουρο ότι θα ανοίξουν οι λογαριασμοί και θα ανοίξουν για τον εξής λόγο. Όπως γνωρίζετε, εκ παραλλήλου, διενεργείται προανάκριση από τον εισαγγελέα, τον κ. Αθανασίου, για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Έχοντας στείλει, λοιπόν, ο κ. Αθανασίου το κατηγορητήριο για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην Ελβετία, οι Ελβετοί έχουν απαντήσει σε αυτό κυρίως – με κοινοποίηση και σε εμάς. Επομένως, οι λογαριασμοί θα ανοίξουν και θα δούμε επιτέλους που πήγαν τα 25 εκατ. δολάρια. Θέλετε να μην πήγαν πουθενά; Ας μην πήγαν πουθενά. Θα δούμε όμως που πήγαν. Είναι αστείο αυτό που γράφηκε σε άρθρο του «Βήματος» ότι δεν αναζητεί κανείς τα χρήματα, δεν υπέστη λέει ζημιά το ελληνικό δημόσιο. Εδώ έχει γίνει δίκη στη Μόσχα εναντίον των Βορομπιώφ και Αλεξέεφ, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΝΤΕΥ, της εταιρείας που είχε αναλάβει τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, και οι οποίοι καταδικάστηκαν με 4 χρόνια φυλάκιση ο καθένας. Για πιο λόγο; Για αυτά τα 25.081.757 εκατ. δολάρια, για το ελληνικό συμβόλαιο δηλαδή, διότι αυτά τα χρήματα, λέει το πόρισμα της δίκης, δόθηκαν για εγκληματικές ενέργειες. Μα όταν, λοιπόν, στην Μόσχα έχουν καταδικαστεί οι δωροδοκούντες, δεν θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι δωρολήπτες; Να μάθουμε επιτέλους, ας μην είναι πολιτικά πρόσωπα, να μάθουμε που κατέληξαν τα χρήματα αυτά. Προς τι όλος αυτός ο θόρυβος;

 

ΔΗΜ: Πάντως, το θέμα είναι ότι ακόμα και αν αποδειχθεί, λέω αν, ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δεν υπάρχει καμία επίπτωση για αυτούς γιατί το έγκλημα παραγράφηκε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν μπορεί να υπάρξει ποινική δίωξη. Τα πολιτικά θέματα, βέβαια, τα κρίνει ο λαός όπως ξέρετε.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ευχαριστώ πολύ και εγώ.


Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο κ. Νίνα Γουδέλλη, στις 2/10/2006.

Print
1388 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω