Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Ο βουλευτής της Β’ Πειραιώς της Ν.Δ. ανοίγει το άλμπουμ των αναμνήσεων, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές από την ιστορία του Κοινοβουλίου και συγκρίνει την πολιτική όπως ασκούνταν πριν τριάντα χρόνια με την σημερινή εποχή, καταλήγοντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση πέρα από τα όρια απαξιώνει τους πολιτικούς. Εξομολογείται ότι η γυναίκα του υπήρξε το μεγάλο του όπλο στην πολιτική, χάρη στην στήριξη που του προσέφερε, ενώ ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις προμήθειες των πυραύλων TOR σημειώνει ότι είναι βέβαιος πως θα ανοίξουν οι λογαριασμοί στην Ελβετία, ώστε να φανεί που οδηγούν…
ΔΗΜ: Είστε ένας από τους παλαιότερους εν ενεργεία βουλευτές, αφού εκλέγεστε εδώ και τριάντα χρόνια. Με ποια αφορμή, όμως, μπήκατε στην πολιτική;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Οι τελευταίοι εν ενεργεία βουλευτές που εκλέγονται από το 1974 είναι ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος ήταν βουλευτής πριν από το 1974, ο κ. Έβερτ, ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Χατζηγάκης, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο κ. Νεράτζης και εγώ. Δεν είχα καμία ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική, ούτε η οικογένεια μου, απλώς είχα  συνδικαλιστεί στο Πολυτεχνείο, είχα ερεθίσματα, δηλαδή. Επίσης, ο πεθερός μου ήταν διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του αειμνήστου προέδρου της Βουλής και αντιπροέδρου της κυβέρνησης αργότερα, του Κ. Παπακωνσταντίνου. Και αυτό ήταν ένα ερέθισμα που με έβαλε στην πολιτική.

ΔΗΜ: Πως καταφέρατε να εκλεγείτε βουλευτής επανειλημμένα επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η κάθε εκλογή είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Νομίζω ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να εκλεγείς τόσες πολλές φορές και μάλιστα σε μια περιφέρεια, όπως η Β’ Πειραιά, που είναι πολύ δύσκολη για το κόμμα μας. Η συνταγή είναι να ανανεώνεις ψηφοφόρους. Από το 1974 μέχρι σήμερα πρέπει όλοι όσοι έχουν ψηφίσει Ν.Δ. στην περιφέρεια μου να με έχουν τιμήσει με το σταυρό προτίμησης τους.

 

ΔΗΜ: Διαφέρει η πολιτική σήμερα σε σχέση με την πολιτική όπως γινόταν το 1974;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι τεράστια η διαφορά! Πιστέψτε με, το λέω με πόνο: Κάθε προηγούμενη βουλευτική περίοδος και καλύτερη από τη επόμενη. Το 1974 υπήρχε σεβασμός προς τους πολιτικούς, αδιανόητος με τα σημερινά δεδομένα. Θυμάμαι, είχα εκλεγεί βουλευτής 29 χρονών παιδί και άνθρωποι σεβάσμιοι έβγαζαν το καπέλο, μου φίλαγαν το χέρι…Τώρα μέσα σ’ όλα τα άλλα έχει ισοπεδωθεί και το θέμα του σεβασμού προς του πολιτικούς.

 

ΔΗΜ: Που οφείλεται αυτό;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Στο ότι η πολιτική αντιπαλότητα απαξιώνει τον θεσμό, διότι η πολιτική αντιπαράθεση, που πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς προς τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις τα πολιτικά κόμματα είναι εκείνα που απολαμβάνουν λιγότερη εμπιστοσύνη από οποιοδήποτε άλλο θεσμό στη χώρα μας.

 

ΔΗΜ: Αναφέρατε ότι ήσασταν ο πρώτος γραμματέας της Βουλής. Ήσασταν, όμως, και ποδοσφαιριστής. Απόδειξη η φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει και παλαιότερα η «Απογευματινή» με την τότε ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλής. Πως είχε δημιουργηθεί αυτή η ομάδα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είχαμε ξεκινήσει το 1977 με μια ιδέα δική μου και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που είχαμε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και αναλάβαμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε μια ομάδα αποτελούμενη από βουλευτές. Συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι – μετά εμπλουτίστηκε η ομάδα με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Μιχάλη Λιάπη και αρκετούς ακόμη – και δημιουργήθηκε ένα αξιοπρόσεκτο συγκρότημα. Δεν σας κρύβω ότι ο συνδετικός κρίκος της ομάδας ήμουν εγώ και ήμουν, επίσης, ο τότε αρχηγός της ομάδας. Μάλιστα, μετά την δημοσίευση της «Απογευματινής» έστειλα την φωτογραφία στον κ. Σουφλιά και του έγραψα σε μια κάρτα: «Από τον τότε αρχηγό σου, φιλικά».

 

ΔΗΜ: Ο κ. Σουφλιάς σε τι θέση έπαιζε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο Γιώργος Σουφλιάς ήταν από τους σχετικούς. Έπαιζε αρκετά καλό ποδόσφαιρο. Τον είχαμε και έτρεχε, γιατί ήταν και αδύνατος και έτρεχε περισσότερο απ’ όλους.

 

ΔΗΜ: Ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας ποιος ήταν; Εσείς ως αρχηγός;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν θα ήθελα να το πω, ήμουν βέβαια καλός, αλλά ένας από τους πολύ καλούς ήταν και ο κ. Χατζηγάκης , καλός ήταν και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Απόστολος Κράτσας. Ξέχασα να σας πω ότι η ομάδα εμπλουτίστηκε αργότερα και με τον κ. Έβερτ, ο οποίος σ’ ένα παιχνίδι είχε να χτυπήσει ένα πέναλτι, του δώσαμε την ευκαιρία να βάλει γκολ χτυπώντας ένα πέναλτι. Είχε πάρει, λοιπόν, μεγάλη φόρα και όταν έφτασε στην μπάλα δεν μπορούσε να την κλοτσήσει, γιατί είχε κουραστεί ήδη! Εγώ είχα ασχοληθεί και επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, είχα δελτίο στην Προοδευτική, με την οποία είχα παίξει αρκετά παιχνίδια, προερχόμενος από την Κύπρο Κορυδαλλού.

 

ΔΗΜ: Σχετικά με την υπόθεση των προμηθειών για τους πυραύλους TOR, πότε υπολογίζετε ότι θα ανοίξουν οι λογαριασμοί στην Ελβετία για τις προμήθειες;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το σίγουρο είναι ότι θα ανοίξουν οι λογαριασμοί, μετά την τελική απόφαση εισαγγελέα της Βέρνης, του κ. Ρεϊρού, για το άνοιγμα των λογαριασμών. Τώρα, όπως γνωρίζετε, μέχρι τις 23 Ιουλίου μπορεί να υποβληθεί έφεση, η οποία θα καθυστερήσει λίγο το άνοιγμα των λογαριασμών, διότι θα πρέπει να εκδικαστεί. Αλλά η πορεία που έχει πάρει το όλο θέμα δείχνει ότι οι λογαριασμοί θα ανοίξουν. Εγώ εξαρχής όταν ανέλαβα πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής είχα πει ότι θα ήμουν ευτυχής εάν από την έρευνα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων. Μένω πιστός σ’ αυτό το δόγμα.

 

ΔΗΜ: Υπάρχουν, όμως, πληροφορίες ότι τελικά μπορεί να πέσετε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία γι’ αυτό και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Σίγουρο και βεβαιωμένο είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, την εντολή που της έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής με ηυξημένη – πολύ ηυξημένη – πλειοψηφία να ασχοληθεί μ’ αυτή την προμήθεια. Ήμασταν εκείνοι οι οποίοι αποκαλύψαμε και βρήκαμε τα 25 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχαν δοθεί από τους Ρώσους για τα αντισταθμιστικά οφέλη και δεν έγινε από αυτά ούτε ένα δολάριο αντισταθμιστικά οφέλη. Ήταν μεγάλη επιτυχία που ανακαλύψαμε και ανοίξαμε λογαριασμούς σ’ όλο τον κόσμο, στην Μόσχα, στην Λευκωσία, στην Ν. Υόρκη – και τώρα ελπίζω ότι θα ανοίξουμε και τους λογαριασμούς στην Ελβετία, για να δούμε που οδηγούν.

 

ΔΗΜ: Μέχρι πότε θα έχει γίνει αυτό; Θα ξέρουμε μέχρι τον Οκτώβριο;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κατ’ αρχάς δικαιώνεται η απόφαση της κυβέρνησης να μην εκδώσει το διάταγμα για την λήξη της Συνόδου. Διότι φαντάζεστε να είχε εκδώσει το διάταγμα, να είχε λήξει η Σύνοδος, να είχε επέλθει παραγραφή και μετά από μερικές μέρες να παίρναμε – όπως πράγματι πήραμε – την απάντηση των Ελβετών ότι ανοίγουν οι λογαριασμοί. Αντιλαμβάνεστε ότι όλοι θα λέγανε, τότε, ότι τα κουκουλώσαμε, ότι προσπαθούμε να τα κρύψουμε. Ενώ μ’ αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται και η κυβέρνηση, αλλά και η επιτροπή, η οποία επέμενε μέχρι τέλους – γιατί είναι ομόφωνη απόφαση αυτής της επιτροπής, και το τονίζω, από όλα τα κόμματα, δηλαδή – το άνοιγμα των λογαριασμών. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την αλληλογραφία με τους Ελβετούς, οι οποίοι από την στιγμή που ανεμείχθησαν δυο δικηγορικά γραφεία, με σκοπό την κωλυσιεργία του ανοίγματος των λογαριασμών, μας ρωτούν ξανά τα ίδια πράγματα.

 

ΔΗΜ: Όταν είστε πάνω στην έδρα και διευθύνετε την συζήτηση, τι παρατηρείτε; Παρατηρείτε, για παράδειγμα, τους βουλευτές;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όταν προεδρεύεις πρέπει να είναι όλες οι αισθήσεις τεταμένες. Ο λόγος είναι ότι συμβαίνουν πολλά και έχω την αίσθηση – και το λέω μονίμως στους συναδέλφους αντιπροέδρους – ότι η μεγάλη μας επιτυχία είναι να προλαβαίνουμε τη σπίθα, να μην ανάψει, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να σβήσεις την πυρκαγιά. Ρόλος μας είναι να διευθύνουμε τις συνεδριάσεις με σεβασμό στον κανονισμό 100% και ακριβοδίκαια, διότι όταν είσαι δίκαιος όλες οι πλευρές σε αναγνωρίζουν και σε σέβονται. Έχω την αίσθηση ότι μέχρι τώρα έχω αποκτήσει το σεβασμό – αν μη τι άλλο – των συναδέλφων και ίσως την αγάπη αρκετών από αυτούς.


ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι ίσως το χιούμορ που έχετε σας βοηθάει να επιβάλετε την τάξη; Χρησιμοποιείτε το αστείο για να προλάβετε αυτές τις σπίθες;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, διότι το χιούμορ είναι κατ’ αρχάς τρόπος ζωής. Με το χιούμορ προλαβαίνεις πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

 

ΔΗΜ: Τι ρόλο έπαιξε η γυναίκα σας στην πολιτική σας σταδιοδρομία;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο και το εννοώ. Διότι είχα την ευτυχία να έχω μια σύντροφο η οποία ανταποκρίθηκε με αγάπη στα πολύ δύσκολα καθήκοντα της γυναίκας ενός πολιτικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι η πλέον αγαπητή στην περιφέρεια μου, μπορώ να πω πολύ πιο αγαπητή και από εμένα! Η γυναίκα μου ήταν το μεγάλο μου όπλο στην πολιτική.


Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο κ. Βίκυ Σαμαρά, στις 22/07/2006.

Print
1315 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω