Search
× Search
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εν Πειραιεί»


Δημ: Κύριε Αντιπρόεδρε προεδρεύετε επί ώρες. Ένας ολόκληρος κόσμος, ιδιαίτερα στη Β΄Πειραιά, απευθύνεται σε σας να του λύσετε κάποια προβλήματα. Επωμισθήκατε το πόθεν έσχες που όλοι πιστεύαμε πως θα ήταν μια νάρκη στα πόδια της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω πως είναι καιρός να παρέμβω κ. Ρουβινέτη. Όπως δείχνουν τα πράγματα πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και δεν απευθύνομαι σε σας προσωπικά, θα νομίζει κανείς ότι προσεύχονται, καραδοκούν και κάποιοι απεργάζονται τη δημιουργία ενός στραβοπατήματος ή την ανατίναξη μιας νάρκης. Όμως όπως διαπιστώνετε δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά.

 

Δημ: Μ’ αυτή είναι και η απορία που έχει διατυπωθεί. Καταφέρατε και ξεφύγατε από το μαγκανοπήγαδο των αδέξιων χειρισμών , της γκρίνιας και των παραιτήσεων, παρόλο που δίνετε την καθημερινή μάχη για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων πολιτών; Εκτός του πόθεν έσχες προεδρεύετε στην Ολομέλεια και παράλληλα βρίσκεστε στις γειτονιές του Πειραιά για να «μετράτε» τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου. Όμως πως προλαβαίνετε να στηρίζετε και τα θέματα των Ομογενών μας;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κύριε Ρουβινέτη σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας του τόπου, όπου μια ήττα Καραμανλή θα ισοδυναμούσε με επιστροφή σ’ ένα ανελέητο  παρελθόν, που η τότε κυβέρνηση κυριολεκτικά απορφάνισε την χώρα από την δύναμη και την ικμάδα της. Ήταν το καθεστώς που διέγραψε με μια μονοκονδυλιά το μέλλον μας γιγαντώνοντας την ανεργία. Μας τοποθέτησε στις πρώτες σειρές των κρατών στα οποία βασιλεύει η διαφθορά. Εμείς ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχουμε τηνπολυτέλεια να μένουμε πίσω σε κανένα τομέα.

 

Δημ: Το θέμα κ. Πρόεδρε είναι αν…προκάμετε, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Φλωράκης. Πραγματοποιούνται όλα αυτά σωστά ή γίνονται μισές δουλειές;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι από τη εποχή που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση ήμουνα συμμέτοχος και υποστηριχτής στο έργο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με κορυφαίους Ομογενειακούς παράγοντες για την προώθηση των στόχων του οργανισμού « ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Σας είχα καλέσει, εδώ στη Βουλή, προκειμένου να μεταβιβάσετε μέσω του επίτιμου ύπατους κ. Μπετζέλου τα συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα ύπατο Κύπριο Πρόεδρο κ. Τζέϊμς Γκας και τους άλλους ομογενείς. Είναι σημαντική η πρωτοβουλία για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Μητρόπολης και του κραταιού Παγκόσμιου Οργανισμού της ΑΧΕΠΑ, αμέσως μετά την εκλογή του στην Βοστόνη.

 

Δημ: Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά. Αλλά θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε τα αποτελέσματα. Δηλαδή οι σχέσεις με τον εκτός συνόρων ελληνισμό δίνουν κάποιο σαφές ελπιδοφόρο στίγμα; Μαζί με αυτά υπάρχουν ακόμα τρία ερωτήματα στα οποία οφείλετε απάντηση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ακούω με μεγάλη προσοχή τον κατάλογο των ερωτημάτων σας.


Δημ: Γιατί αυτή η προσήλωση στην συνεργασία με τους Έλληνες του εξωτερικού και την ΑΧΕΠΑ; Τι συμβαίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος και το ασυμβίβαστο των βουλευτών; Και το τρίτο…Κύριε Πειραιώτη Αντιπρόεδρε και βουλευτά, τι γίνεται με τον Πειραιά μας;  Έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων που ιδιαίτερα ταλανίζουν την Β΄Περιφέρεια; Γιατί η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως περισσότερο εστιάζεται το ενδιαφέρον στις έριδες μεταξύ Μανιατών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η προσωπική παρουσία του Πρωθυπουργού για να «συγκολληθούν» τα κομμάτια και να υποστηριχθεί ο κ. Αγραπίδης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κατ’ αρχάς, είμαστε και εμείς μετανάστες κ. Ρουβινέτη. Αυτό είναι κάτι δεμένο με την ύπαρξη μας και δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ποτέ! Για πολλούς το να φύγουν από το χωριό, ξυπόλητοι και μ’ ένα ταγάρι που είχε μέσα ψωμί χωριάτικο – σκληρό, για να μην αλλοιώνεται, λαδωτήρι και ένα φλασκί με λάδι από την δική σου ελιά, για να επιζήσεις ήταν σαν να έφτανες σε μια κοντινή Αμερική. Ύστερα ένα πλήθος συγγενών μας, δικών μας ανθρώπων, έχει τιμήσει την Ελλάδα σε διάφορες χώρες άλλων ηπείρων. Παραδείγματος χάριν, η δική σας οικογένεια είναι κατά τα δύο τρίτα στο εξωτερικό. Το κυριότερο, όμως, είναι πως ο Πειραιάς ήταν το λιμάνι-σταθμός όσων έφευγαν με τα μεγάλα υπερωκεάνια για να διαπρέψουν στο εξωτερικό, επιδιώκοντας πάντα να βρουν τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα τους. Είμαστε μία φυλή μεταναστών, ούτως ή άλλως, και αυτό δημιουργεί μία ιδιαίτερη σχέση και επαφή μεταξύ μας.

 

Δημ: Με ποιες ενέργειες προσδιορίζεται η στήριξή σας προς την Ομογένεια:

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το γραφείο μου είναι ανοικτό, όχι μόνο στις προσωπικότητες του ομογενειακού κόσμου, αλλά σε κάθε σύλλογο ή και οικογένεια που θα θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Γι΄αυτό άλλωστε δέχομαι μηνύματα και συγχαρητήρια, όπως διαπιστώσατε. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές ομογενειακές εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όπως δε διαμήνυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκπροσωπώντας το Κόμμα μας στο χαιρετισμό που εσείς απευθύνατε στο συνέδριο της Βοστόνης : «Η Νέα Διακυβέρνηση δημιουργεί τη σύγχρονη Ελλάδα μαζί με τους απόδημούς μας». Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Ελληνικό Ενημερωτικό Συμπόσιο του Απριλίου. Επικροτώ την πρόταση που μου κάνατε αυτή τη στιγμή για τη μεταβίβαση στα Κοινοβούλια όλου του κόσμου, του Ψηφίσματος και των Συμπερασμάτων που θα προκύψουν. Θα επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι : τα μηνύματα προέρχονται από εκλεκτούς καλεσμένους, γερουσιαστές και κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου.

 

Δημ: Ευχαριστώ για την αποδοχή και μακάρι να γίνουν όλα όπως επιθυμούμε. Όμως, εκείνο που απασχολεί τον ελληνικό λαό και σε μεγαλύτερο βαθμό την Ομογένεια είναι : Τι μέλλει γενέσθαι με την αναθεώρηση του Συντάγματος: Ως εκ της θέσης που κατέχετε σας θεωρούν τον καθ΄ύλην αρμόδιο να απαντήσετε, ταυτόχρονα με όλα όσα προοιωνίζουν τη λύση για το ασυμβίβαστο των Βουλευτών;

«Ιωάννης Τραγάκης»:  Όπως γνωρίζετε, λόγω του ότι παρακολουθείτε από κοντά και ανελλιπώς  το κοινοβουλευτικό έργο, ενώ έχετε και την πείρα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο είχατε ασχοληθεί, παραλάβαμε ένα Σύνταγμα  «κακοπαθημένο παιδί» της προηγούμενης Κυβέρνησης. Είναι ένα πνευματικό-κοινοβουλευτικό δημιούργημά τους, το οποίο, εκ των πραγμάτων, αναγκάστηκαν να το απαρνηθούν. Όμως, έτσι έδωσαν το στίγμα του τρόπου της πολιτικής σκέψης και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας τους. Παραδέχθηκαν οι ίδιοι, είναι ιστορική επιταγή να το επαναλάβω, πως το μεν Σύνταγμα είναι διάτρητο και με ελλείψεις.  Ενώ το «βουλευτικό ασυμβίβαστο» είναι καταστροφικό, εφόσον εκτός των άλλων, σημαίνει πράξη δολιοφθοράς στο έργο των Βουλευτών και της Βουλής.

 

Δημ.: Λοιπόν, τώρα τι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ήδη, ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει τη θέλησή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενώ και οι τελευταίες φωνές υπέρ του ασυμβίβαστου σιώπησαν,  ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, του χάους που έφερε το σχετικό νομοσχέδιο.

 

Δημ. : Για τον Πειραιά που λέγαμε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει γνωστό θέμα Μανιατών στον Πειραιά. Εκτός από το ότι είναι μία ισχυρή ομοιογενής δύναμη που στηρίζει τον Καραμανλή και προωθεί το έργο της Κυβέρνησης.

 

Δημ.: «Η πατρίς μου είναι η Μάνη, άνδρες δυνατούς που βγάνει;» 

«Ιωάννης Τραγάκης»:  Το ίδιο και ο Πειραιάς. Που όσα έχουμε σχεδιάσει και πραγματοποιήσει γι΄αυτόν,  μέσα στα δύο χρόνια που έχουμε αναλάβει αποτελούν έναν μακρύ κατάλογο. Εφιστώ ιδιαίτερη προσοχή στην εμπέδωση του έργου. Και αυτό γιατί η Ν.Δ. δεν κάνει ούτε στον Πειραιά ούτε αλλού έργα προχειρότητας και …βιτρίνας. Η κυβέρνηση «χτίζει» το σήμερα μαζί με το αύριο.

Print
1410 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω