Search
× Search
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα "PRESS TIME"

 

Στην «τσιμπίδα» των ορκωτών ελεγκτών πιάστηκαν 30 βουλευτές που είχαν προβληματικά πόθεν έσχες, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξη του στην «Press Time» ο Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν κληθεί να δώσουν συμπληρωματικά στοιχεία, αφού όπως τονίζει ο κ. Τραγάκης, είναι μύθος ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών είναι «παρωδία».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει επίσης ότι «αετονύχηδες» προσπαθούν να μπλοκάρουν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, για να μην εντοπιστούν τα πρόσωπα στα οποία κατευθύνθηκε η μίζα των 25.081.575 δολαρίων από τα αντισταθμιστικά οφέλη για την αγορά των ρωσικών πυράυλων TOR-M1.

Επίσης, ο κ. Τραγάκης χαρακτηρίζει δύσκολη χρονιά το 2006, υποστηρίζει όμως ότι θα είναι αφετηρία ώστε η επόμενη διετία να είναι πολύ καλύτερη για την χώρα. Ομολογεί ότι είναι δύσκολο να κοιτάξει στα μάτια τους ανέργους της Β΄Πειραιώς όπου και εκλέγεται και σημειώνει πως το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με το σημερινό.

 

ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε, όλο και περισσότεροι μιλούν για κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στο πόθεν έσχες των βουλευτών. Ως Πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τι προβλήματα έχετε αντιμετωπίσει;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλλιεργείται ένας μύθος, ότι το πόθεν έσχες των βουλευτών είναι μια παρωδία. Ο έλεγχος, όμως, πραγματοποιείται από σώμα ορκωτών ελεγκτών λογιστών από τα τέσσερα μεγαλύτερα γραφεία της χώρας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος για το 2005 και όπως με έχουν ενημερώσει οι ορκωτοί ελεγκτές, υπάρχουν ορισμένα μικροπροβλήματα σε περίπου 30 βουλευτές, οι οποίοι έχουν κληθεί να φέρουν είτε συμβόλαια που λείπουν είτε στοιχεία για δάνεια που έχουν λάβει και δεν έχουν δηλώσει.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, μας δίνεται η δυνατότητα να φτιάξουμε το περιουσιολόγιο των βουλευτών. Έτσι, θα παρακολουθούμε τις μεταβολές των περιουσιακών τους στοιχείων σε ότι αφορά τα ακίνητα.

 

ΔΗΜ: Θα έρθω τώρα στο θέμα των αποτελεσμάτων της εξεταστικής επιτροπής για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1, στην οποία εσείς ήσασταν πρόεδρος. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε ήταν μια τρύπα στο νερό… 

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πράγματι, ορισμένους τους συμφέρει να λένε άνθρακες ο θησαυρός. Αλλά η επιτροπή επιτέλεσε σημαντικό έργο. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα των δικαστικών συνδρομών που είχαμε ζητήσει. Διότι η περίεργη διαδρομή των χρημάτων από Μόσχα Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη Λευκωσία, από Λευκωσία Γενεύη και από Νέα Υόρκη Γενεύη στην εταιρεία Drumilan International, η οποία δεν είχε καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με έδρα τις Παρθένες Νήσους, μας δημιουργεί την υποψία ότι κάποιοι επιτήδειοι, κάποιοι αετονύχηδες, προσπαθούν να μπλοκάρουν τον λογαριασμό των 25.081.757 δολαρίων στην Γενεύη, προκειμένου να μην ανοίξει και να μην βρούμε που πήγαν τα λεφτά. Θα προσπαθήσω μέχρι τέλους να δω που πήγαν αυτά τα λεφτά. Δεν θα το αφήσω το θέμα.

 

ΔΗΜ: Η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2006. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ξεχώρισαν κατά την διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το πρώτο στοιχείο που κρατώ είναι το παρατεταμένο χειροκρότημα προς τον Πρωθυπουργό από τους βουλευτές της Ν.Δ. και το οποίο μπορεί να παραλληλιστεί με το παρατεταμένο χειροκρότημα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Το δεύτερο στοιχείο που κρατάω είναι η σημαδιακή απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου από την ομιλία του κ. Σημίτη.

 

ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει αντιλαϊκό τον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και ο απλός πολίτης αναρωτιέται: Φως στο τούνελ υπάρχει;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το 2006 θα είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω και της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο, εάν εφαρμοστεί πιστά ο προϋπολογισμός, θα είναι αφετηρία, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε, ώστε η επόμενη διετία να είναι πολύ καλύτερη.

 

ΔΗΜ: Τον άνεργο της Πειραιώς, εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγεστε, μπορείτε να τον κοιτάξετε στα μάτια;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Στο Πέραμα η ανεργία φτάνει το 30%. Τον άνεργο είναι δύσκολο να τον κοιτάξεις στα μάτια, ειδικά αυτές τις χρονιάρες μέρες. Ωστόσο ελπίζουν ακόμη, όχι τόσο στην κυβέρνηση όσο στον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι είναι η μοναδική ελπίδα για τον τόπο, κάτι που φαίνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις.

 

ΔΗΜ: Γιατί ανοίγει τώρα ο Πρωθυπουργός το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για αντιπερισπασμό, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

 

ΔΗΜ: Πως σχολιάζετε τις καταγγελίες βουλευτών για κλειστές πόρτες κάποιων υπουργικών γραφείων;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό το φαινόμενο. Από το 1974 που είμαι στην πολιτική πάντα υπάρχει αυτή η γκρίνια. Οι υπουργοί είναι πολυάσχολοι και είναι λογικό κάποιες φορές να υπάρχει δυσλειτουργία στην επαφή με τους βουλευτές.

 

ΔΗΜ: Θα προτιμούσατε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό ή ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έκανα υποδείξεις στον Πρωθυπουργό. Εκείνος θα αποφασίσει πότε, πως και ποιοι θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό, όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα ξεκινά από καλύτερη αφετηρία, γιατί το προηγούμενο είχε παραλάβει δεν θα πω καμένη γη, αλλά μια οικονομία και μια δημόσια διοίκηση σε πολύ κακή κατάσταση.

Print
1433 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω