Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

 

ΔΗΜ: Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής είναι ο κ. Ιωάννης Τραγάκης, βουλευτής της Ν.Δ., εκλέγεται στον Πειραιά στην Β’ Περιφέρεια και είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής. Κύριε Τραγάκη καλή σας μέρα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Καλή Κυριακή. Δεν ξέρω βέβαια πόσο καλή μπορεί να είναι, ιδιαίτερα μετά από αυτό το αστροπελέκι που μας χτύπησε από την Πέμπτη αν δεν κάνω λάθος. Μιλάω βέβαια για την καθ’ όλα περίεργη υπόθεση των υποκλοπών και όχι μόνο που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στην συνέχεια όπως όλοι ξέρουμε έγιναν ανακοινώσεις από τους τρεις υπουργούς, οι οποίοι δεν διαφώτισαν και πολύ τα πράγματα. Ασκείται μια κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν διαχειρίστηκε το θέμα σωστά τους έντεκα αυτούς μήνες αλλά και επικοινωνιακά από την Πέμπτη και μετά. Εσείς τι γνώμη έχετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να τα πάρουμε ένα ένα λοιπόν. Όσον αφορά την αποκάλυψη από τα «ΝΕΑ» που λέτε, δεν ήταν ακριβώς αυτό το κίνητρο της δημοσιοποίησης. Ήταν γνωστό ότι είχε ήδη οριστεί κοινή συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών για τις έξι το απόγευμα, απλώς η δημοσιοποίηση μέσω της εφημερίδας επέσπευσε την ώρα της συνέντευξης η οποία έγινε στις δύο. Αυτό όμως υποδηλώνει και κάτι άλλο. Είδατε ότι μόλις η κυβέρνηση αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει αυτομάτως διέρρευσε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλος ο χειρισμός της κυβέρνησης αποδείχθηκε σωστός, διότι όταν ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, με την εξέταση τόσων μαρτύρων, με την διερεύνηση εκατοντάδων τηλεφωνικών κλήσεων επί έντεκα ολόκληρους μήνες χωρίς να διαρρεύσει απολύτως τίποτα, αντιλαμβάνεστε ότι η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν η πιο σωστή. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορά ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα που δεν αντέχει σε μικροκομματική εκμετάλλευση – το τονίζω αυτό – και αυτό φαίνεται από τη σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε. Ο κόσμος έχει πειστεί ότι το θέμα είναι μεγάλο, έχει πειστεί ότι το θέμα είναι εθνικό, έχει πειστεί ότι αφορά ακόμα και την ίδια την Δημοκρατία, ανεξάρτητα αν κάποιοι επικρίνουν ή όχι τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

 

ΔΗΜ: Τουλάχιστον οι εφημερίδες γράφουν – ακόμα και φιλοκυβερνητικές – ότι υπάρχουν επικρίσεις και εκ των έσω. Δηλαδή ένας μεγάλος αγνοημένος σ’ αυτή την υπόθεση είναι ο κ. Λιάπης, ο Υπουργός Μεταφορών ο οποίος είναι καθ’ ύλη αρμόδιος και όμως δεν βρισκόταν στο πάνελ των υπουργών που μας ενημέρωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να απαντήσω και σε αυτό. Έχω την αίσθηση ότι το θέμα ήταν εθνικό, το αναγνωρίσαμε όλοι. Ένα εθνικό θέμα, λοιπόν, άπτεται των ενεργειών δυο υπουργών. Αλλά όχι μόνο αυτό. Θα ήθελα να τονίσω όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Όταν ο κ. Παπαληγούρας είδε τον κ. Κορωνιά για πρώτη φορά, ήταν παρών και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Λινός. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε και δεν είχε να κρύψει απολύτως τίποτα και ήθελε να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους. Αυτό σηματοδοτούσε η παρουσία του κ. Λινού από την πρώτη κιόλας συνάντηση.

 

ΔΗΜ: Τότε πως εξηγείτε ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι οι δράστες δεν θα βρεθούν ποτέ σε αυτήν την υπόθεση;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μην είστε τόσο σίγουρη. Υπήρξε μια διαρροή χθες από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών – παρόλο που δεν πιστεύω πολύ στις διαρροές – που έλεγε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πιστεύει ο κόσμος, δηλαδή ότι υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε και σε φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα αν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Αλλά ξέρετε κάτι; Για τους γνωρίζοντες το λογισμικό τα ίχνη δεν εξαφανίζονται πλήρως. Από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να φτάσει το θέμα μέχρι τέλους, εγώ τουλάχιστον είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος.

 

ΔΗΜ: Αυτό απ’ ότι μας λένε οι ειδικοί της πληροφορικής το λογισμικό και αν σβηστεί είναι κάτι που δεν χάνεται από τα αρχεία.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σωστά και ο σκληρός δίσκος είναι ήδη στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών. Αυτός είναι και ο λόγος που απαγγέλθηκε η κατηγορία κατά αγνώστων.

 

ΔΗΜ: Βεβαίως κ. Τραγάκη μια άλλη κατηγορία που αποδίδεται στην κυβέρνηση είναι ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου, που η δουλειά της είναι ακριβώς αυτή.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να σας πω και για την ΑΔΑΕ. Αυτή η ανεξάρτητη αρχή – η οποία έχει συγκροτηθεί από το 2003 – ήταν υποχρεωμένη  βάση της ιδρυτικής της πράξης να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ελέγχους. Θεωρώ λίγο αδύναμο το επιχείρημα ότι δεν έκαναν κανέναν έλεγχο γιατί δεν είχε στελεχωθεί η εταιρεία από επιστήμονες. Επίσης, στο επίμαχο διάστημα προ δωδεκαμήνου, δηλαδή δυο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο. Από την στιγμή, λοιπόν, που πήγε το θέμα στα χέρια της Δικαιοσύνης ο διεξάγων την προανάκριση ήταν αυτός που θα έκρινε αν έπρεπε να ενημερώσει και να ζητήσει την βοήθεια της ΑΔΑΕ, του υπουργού Μεταφορών κ.λ.π. Ξέρετε είναι ένα λεπτό ζήτημα αυτό. Δηλαδή θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης; Και μην ξεχνάτε ότι δεν ανετέθη σε οποιονδήποτε ανακριτή το θέμα της προανάκρισης, ανετέθη απ’ ευθείας στον Πρόεδρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τον κ. Παπαγγελόπουλο.

 

ΔΗΜ: Βεβαίως μιλάμε και για την αυτοχειρία του ανώτατου στελέχους της Vodafone η οποία περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, κάποιες εφημερίδες μιλούν σήμερα και για έναν δεύτερο υπάλληλο και καταλαβαίνετε ότι όταν σε αυτή την υπόθεση έχουν υπάρξει και ανθρώπινες θυσίες τότε το πράγμα γίνεται τραγικό.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι σωστό αυτό το οποίο λέτε. Είναι γεγονός ότι είναι τραγικό το συμβάν και νομίζω ότι πρέπει να συσχετιστεί με την υπόθεση. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε από το να περιμένουμε την Δικαιοσύνη να αποφανθεί. Τα υπόλοιπα είναι σε επίπεδο σεναρίου.

 

ΔΗΜ: Η αλήθεια είναι ότι το παζλ θέλει ακόμα πολλά κομμάτια για να συμπληρωθεί και τότε θα είμαστε σε θέση να κριτικάρουμε υπεύθυνα το ζήτημα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αν μου επιτρέπετε ένα ακόμα σχόλιο. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση σε αυτή την υπόθεση είναι θύμα, όταν υπήρξε η παρακολούθηση του κ. Πρωθυπουργού και αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου και ορισμένων προσώπων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα μου πείτε ότι αν η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει τον ίδιο της τον εαυτό πως θα προστατέψει τις επικοινωνίες των πολιτών. Η κυβέρνηση από την στιγμή που έλαβε γνώση του θέματος έδρασε αστραπιαία. Έδωσε εντολή στην Δικαιοσύνη, έγιναν έρευνες, εξετάσεις μαρτύρων, μην κοιτάτε τώρα που τα βλέπουμε από απόσταση. Τότε όλα γινόντουσαν στα τυφλά. Εγώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης θα πρέπει να νιώθει ασφαλής, όσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό.

 

ΔΗΜ: Να φύγουμε λίγο από αυτή την ιστορία κ. Τραγάκη. Να πάμε στον ανασχηματισμό, θα γίνει ή όχι τελικά; Έχουν σπάσει τα νεύρα αρκετών στελεχών.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό το θεωρώ και μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού, να κρέμονται όλοι από τα χείλη του. Έχω πολύχρονη πολιτική καριέρα και έχω δει δυο σχολές πρωθυπουργών για ανασχηματισμό. Η μια σχολή ήταν του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος μέσα σε έξι ολόκληρα χρόνια έκανε έναν και μόνο ανασχηματισμό. Η άλλη σχολή ήταν του αείμνηστου Παπανδρέου ο οποίος σε μια τετραετία είχε ορκίσει 127 υπουργούς και υφυπουργούς. Φαίνεται ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι της σχολής ότι οι ανασχηματισμοί δεν ωφελούν τόσο πολύ όσο πιστεύουν ορισμένοι. Και εγώ το ίδιο πιστεύω, οι ανασχηματισμοί δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Πάντως για όσους γνωρίζουν λίγο από κοντά τον Κώστα Καραμανλή, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν ότι θα υπάρχει και μια σοβαρή έκπληξη στον ανασχηματισμό. Μετά από όσα έχουν γραφεί και ακουστεί πιστεύω ότι θα υπάρχει και κάτι που ούτε ακούστηκε ούτε γράφτηκε.

 

ΔΗΜ: Θα είναι δομικός, σαρωτικός ο ανασχηματισμός ή απλώς θα γίνουν κάποιες αλλαγές προσώπων;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κανείς δεν το ξέρει αυτό παρά μόνο ο ίδιος. Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη γνώση – το τονίζω αυτό – του έργου του καθενός από εμάς. Και ο νοών νοείτο.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ. Καλή Κυριακή.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή Κυριακή σε σας και τους ακροατές σας.

Print
1426 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω