Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην ΝΕΤ

 

ΔΗΜ: Το θέμα μας σήμερα είναι η τελευταία δημοσκόπηση της MRB και τα ευρήματα της. Σαν τίτλο θα μπορούσαμε να βάλουμε ότι υπάρχει ένα σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ αλλά και του κ. Καραμανλή έναντι του κ. Παπανδρέου. Την δημοσκόπηση αυτή θα συζητήσουμε αμέσως τώρα με τον κ. Γιάννη Τραγάκη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής. Κύριε Τραγάκη καλό σας μεσημέρι.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Τι κάνετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δόξα την Παναγία.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, τα ευρήματα της δημοσκόπησης τα γνωρίζετε και θα ήθελα, καταρχήν, το σχόλιο σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το πρώτο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι το προβάδισμα αυτό της Ν.Δ. έρχεται σε συνέχεια όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που αποδεικνύουν πράγματι την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα της δεδομένης χρονικής στιγμής, αλλά όταν βγαίνουν συνεχώς τα ίδια ευρήματα αυτό σημαίνει ότι έχει παγιωθεί μια κατάσταση. Αν κάνουμε και μια αναγωγή στο ποσοστό των αναποφάσιστων θα δούμε ότι η διαφορά του 3,1 μεταξύ των δύο κομμάτων είναι πιθανόν να μεγαλώσει.

 

ΔΗΜ: Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις το 37,6% απαντά θετικά έναντι του 60,6% που απαντά αρνητικά. Ο κόσμος μάλλον δεν έχει πειστεί ακόμα κ. Τραγάκη, απλώς φαίνεται ότι δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχετε δίκιο, η μόνη διευκρίνιση που θέλω να κάνω είναι η εξής. Η Ν.Δ. δεν είχε πει ότι θα υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στην αρχή ή στο μέσο της τετραετίας αλλά σε ορίζοντα βάθους ολόκληρης της τετραετίας. Ένα παράδειγμα. Με τον καινούργιο προϋπολογισμό ξέρετε ότι δίνεται μια σημαντική αύξηση και στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις, τις οποίες αυξήσεις, όμως, οι αγρότες δεν τις έχουν πάρει ακόμα. Δηλαδή αν η δημοσκόπηση γίνει το χρονικό διάστημα που θα έχουν επωφεληθεί αυτές οι μάζες από τις φοροαπαλλαγές, δηλαδή τους μικρούς φορολογούμενους, έχω την αίσθηση ότι το ποσοστό αυτό θα είναι διαφορετικό, πιο θετικό για την κυβέρνηση.

 

ΔΗΜ: Για έναν πολιτικό είναι καλό να μπορεί να δίνει πάντα μια απάντηση σε κάτι που δεν είναι ευχάριστο ή να το αναλύει παίρνοντας ένα μήνυμα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το καλύτερο είναι να παίρνουμε τα δυσάρεστα και να τα αναλύουμε ώστε να γινόμαστε καλύτεροι.

 

ΔΗΜ: Επομένως, δεν είναι ευχάριστο το γεγονός αυτό.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καθόλου ευχάριστο δεν είναι, διευκρίνισα απλώς ότι πιθανόν όταν θα ξεκινήσουν να δίνονται αυτά που έχουμε δεσμευθεί και που ήδη έχουν αρχίσει να δίνονται, νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα αντιστραφεί.

 

ΔΗΜ: Εντάξει, πάντως είναι ένα δείγμα πως η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Είναι ένα δείγμα, πραγματικά. Θα πείσουμε, όμως, σε βάθος χρόνου μέχρι το τέλος της τετραετίας. Τότε θα κληθεί άλλωστε και ο ελληνικός λαός να μας αξιολογήσει αν ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Παρόλαυτα, όμως, βλέπετε από το άλλο εύρημα της δημοσκόπησης ότι στην ικανότητα διακυβέρνησης η διαφορά μεγαλώνει υπέρ της Ν.Δ. και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, γιατί η απόσταση μεταξύ των δυο δημοσκοπήσεων είναι μόνο δυο μήνες. Ακόμα πιο σημαντικό και από την δεδομένη και παγιωμένη πια υπεροχή στην ερώτηση για την διακυβέρνηση της χώρας και του καταλληλότερος Πρωθυπουργός, αν και δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση. Έχει γίνει και νούμερο επιθεώρησης. Προτιμώ την λέξη υπεροχή, η οποία όμως τι σημαίνει. Σημαίνει ότι υπάρχει, καταρχήν, μια αμφισβήτηση του κ. Παπανδρέου η οποία σχετίζεται και με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Και έχω επισημάνει, και από άλλες δημοσκοπήσεις, ότι ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι κερδισμένη από τις πρόσφατες εκλογές βγήκε η κυβέρνηση και όχι το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, αμφισβητήθηκαν πάρα πολλές επιλογές του κ. Παπανδρέου, επιλογές που, για να πούμε την αλήθεια, έχουν αποτύχει και σε βάθος χρόνου. Αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

 

ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη,να είστε καλά.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ και εγώ, καλή σας μέρα.


Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο κ. Ευαγγελία Μπαλτατζή, στις 16 Νοεμβρίου 2006.

Print
1288 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω