Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην «Αυριανή» - 29-12-2004

 

Κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις αναδεικνύονται σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη, οι λογαριασμοί σε τράπεζες του εξωτερικού. Για το σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί, ως γνωστόν, δικαστική συνδρομή, από τη ρωσική κυβέρνηση, από τις απαντήσεις δε της τελευταίας θα κριθεί και η εξέλιξη της κοινοβουλευτικής έρευνας.

 

Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Τραγάκης σε συνέντευξη του στην «Αυριανή» αναφέρεται στο επίμαχο θέμα.

 

Κύριε Πρόεδρε τόσο η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και η μέχρι σήμερα «πορεία» της καυτηριάστηκαν έντονα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο ακόμη και για φιάσκο…

- Έχω την αίσθηση ότι γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην Εξεταστική Επιτροπή και σ’ αυτό που έχω ονομάσει «παρά Εξεταστική» Επιτροπή, διότι παράλληλα λειτούργησε και μια παρά εξεταστική Επιτροπή, η οποία αναφέρεται σε σχόλια, δηλώσεις και ψιθύρους. Και βέβαια όλα αυτά δεν είχαν σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή. Νομίζω ότι η Εξεταστική Επιτροπή επιτέλεσε το έργο της στο ακέραιο, δηλαδή στην εντολή που της έδωσε η Βουλή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, διότι μην ξεχνάτε ότι συνεστήθη και με τις ψήφους της Αριστεράς, για να μην πω με ομοφωνία. Διότι το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τη σύσταση της Επιτροπής, απλώς διαφώνησε στο χρονικό ορίζοντα.
Επί δυόμισι μήνες εξετάσαμε μάρτυρες, βγήκαν 8.000 σελίδων πρακτικών, συλλέξαμε πάνω από 2.000 έγγραφα εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν απόρρητα και διαβαθμισμένα. Ας περιμένει ο ελληνικός λαός να παραδοθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και νομίζω ότι θα βγουν πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από αυτό το πόρισμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φιάσκο για την κυβέρνηση. Η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε άριστα και αυτό το αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, δηλαδή οι βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά όταν αναγνώρισαν ότι η Επιτροπή λειτούργησε άριστα. Και μάλιστα δεν κρύβω να πω ότι στη τελευταία συνεδρίαση αφιέρωσαν κολακευτικά σχόλια για το πρόσωπο μου, που αυτό με τιμά ιδιαίτερα. Διότι από την αρχή είχα δηλώσει ότι θα άφηνα την κομματική μου ταυτότητα έξω από την Εξεταστική Επιτροπή και νομίζω αυτό  το πέτυχα και το έπραξα.

 

Δώστε μας μια εικόνα από τα συμπεράσματα που περιμένει να δει ο ελληνικός λαός;

-     Εγώ θα είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα μιλήσει για το πόρισμα. Διότι εγώ ως Πρόεδρος δεν πρέπει να έχω θέση. Στην Εξεταστική Επιτροπή ετέθησαν πολλά ερωτήματα, έχουν απαντηθεί τα περισσότερα από τους μάρτυρες και από τις καταθέσεις των εγγράφων.
      Θα συνταχθεί το πόρισμα και τότε ο ελληνικός λαός θ’ αντιληφθεί τι συνέβη με την Εξεταστική Επιτροπή. Μάλιστα τι συνέβη με την συγκεκριμένη προμήθεια, των δύο συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Να μην νομίζει ο ελληνικός λαός ότι εμείς ασχοληθήκαμε με όλες τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς ασχοληθήκαμε με τις προμήθειες των TOR-M1 τα ρωσικά και με τα αμερικάνικα ραντάρ TPQ-37. Πιστεύω ότι θα βγούνε σημαντικά στοιχεία. Δεν νομίζω ότι έχουν γίνει γνωστά όλα όσα συνεζητήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή.

 

Θα ταραχθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας από το πόρισμα που θα βγεί;

- Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε αποφασισμένοι να λάμψει η αλήθεια. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Αυτά τα οποία ακούγονται ότι προσπαθούμε να κουκουλώσουμε δεν ισχύουν. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα κουκουλωθεί τίποτα και θα βγούνε όλα στον αέρα. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω όταν από την αρχή ανέλαβα Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ότι εγώ θα ήμουν ο χειριστής των πολιτικών εάν διαπιστωνόταν.

 

Είναι γνωστό ότι έχετε ζητήσει από τη Ρωσία δικαστική συνδρομή όπως και άνοιγμα λογαριασμών από τράπεζες του εξωτερικού. Όταν έρθουν τι προβλέπετε να γίνει;

-     Είναι γνωστό ότι με ομόφωνη απόφαση ζητήσαμε τη δικαστική συνδρομή από τη Ρωσία μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες που γίνονται εκεί. Εναντίον αντιπροέδρου Μιχαήλ Μποροβιώφ λεγόμενο «ελληνικό συμβόλαιο» που αφορούσε την προμήθεια των πυραύλων μικρού βεληνεκούς TOR-M1 και περιμένουμε την απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας. Όπως επίσης έχουμε ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών σε συγκεκριμένες τράπεζες με συγκεκριμένο ποσό και με συγκεκριμένους αριθμούς από τις τράπεζες της Γενεύης, της Ν. Υόρκης και της Κύπρου. Εάν οι απαντήσεις που θα μας έρθουν δικαιολογούν τη σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης τίποτα δεν αποκλείεται.

Print
1644 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω