Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, στον κ. Μπεσκένη Βασίλη – 13/10/2004

 

Το ήρεμο κλίμα, με στόχο να μη μείνει η παραμικρή σκιά στο θέμα, θα επιδιώξει να διατηρήσει στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής ο Γιάννης Τραγάκης, από τη θέση του προέδρου. Στην συνέντευξη του στον «Ε.Τ.», ο άνθρωπος που θα κληθεί για τους επόμενους δύο μήνες να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να μην προκληθεί πόλωση στην Εξεταστική Επιτροπή.
Απαντά στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί γεγονότων αντίστοιχων του 1989, εξηγεί το λόγο για τον οποίο αποφασίστηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και όχι κατευθείαν της Προανακριτικής, απορρίπτει τα κομματικά πορίσματα που συντάσσονταν κατά το παρελθόν από άλλες Εξεταστικές Επιτροπές και τονίζει ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής θα μπαίνει χωρίς την κομματική ταυτότητα.

 

«Ελεύθερος Τύπος»: Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να περιμένει ουσία από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή; Μήπως επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος και δούμε περισσότερα από ένα πορίσματα, βασισμένα στη κομματική διάσταση που δίνει η κάθε πλευρά;

Γιάννης Τραγάκης: Προσωπικά πιστεύω ότι και αυτή, όπως και όλες οι εξεταστικές επιτροπές, έχει ουσία. Ανεξάρτητα αν τελικά αυτή η ουσία εκφυλλιζόταν μέσα στις κομματικές σκοπιμότητες και δεν έβγαινε ποτέ ένα συγκεκριμένο πόρισμα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής αλλά έβγαιναν πορίσματα ανάλογα με τη κομματική τοποθέτηση του καθενός.
Πρόθεση μου είναι, πρώτον, η Εξεταστική Επιτροπή να λειτουργήσει αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, των Νόμων και του Κανονισμού της Βουλής. Δεύτερον, να λάμψει η αλήθεια και η διαφάνεια και να φτάσουμε το θέμα μέχρι τέλους, χωρίς να μείνει καμιά εκκρεμότητα. Και τρίτον, να επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν συντομότερη επίδοση του πορίσματος ή των πορισμάτων.

 

«Ε.Τ.»: Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν επιλέξατε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής – και για την οικονομία του χρόνου; Διότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογούν ως προς αυτό, ότι σκοπίμως έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Γιάννης Τραγάκης: Θεωρώ υποκριτικό να πιστεύουν ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προανακριτικής Εξέτασης. Θα πρέπει να πρώτα να ανιχνευτούν τα στοιχεία που ο εισαγγελέας έχει αναφέρει. Την ύπαρξη αυτών ακριβώς των στοιχείων θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή.
Εξίσου υποκριτική ήταν, κατά τη γνώμη μου, και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρωθεί η Εξεταστική Επιτροπή μέσα σε ένα μήνα αντί των δύο που προτείναμε ως Ν.Δ. Δεν είναι δυνατόν, σε 12 συνεδριάσεις, ένα τόσο ογκώδες προανακριτικό υλικό που υπάρχει να εξεταστεί. Ούτε να εξεταστούν μάρτυρες ή να ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό σε επίπεδο πληροφοριών, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί συντήρησης κλίματος πόλωσης, η Ν.Δ. είναι, κατά την άποψη μου, η τελευταία που θα ενδιαφέρετο για κάτι τέτοιο. Μη ξεχνάμε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα κληθεί ο πολιτικός κόσμος με συναίνεση – και το τονίζω αυτό – να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενόψει αυτού του δεδομένου, αλλά και της ψήφισης του Προϋπολογισμού, κανένα κόμμα – και κυρίως το κυβερνών – δεν συμφέρει η δημιουργία πολωτικού κλίματος.

 

«Ε.Τ.»: Να υποθέσω συνεπώς ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής θα επιδιώξετε να υπάρξει ήρεμο κλίμα…

Γιάννης Τραγάκης: Ήρεμο κλίμα και χαμηλοί τόνοι. Αυτή είναι η επιθυμία μου και το μήνυμα μου προς όλους τους συναδέλφους – μέλη της Επιτροπής. Πρέπει να διατηρήσουμε το υψηλό κύρος της Επιτροπής, καθώς πρόκειται για εθνικά θέματα. Και πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν έχω πρόθεση να μείνει καμιά σκιά ή να υπάρξει καμιά αιχμή για τις ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ε.Δ.- όπως αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις – χαίρουν της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Έχω πρόθεση να διατηρήσω το κύρος τους ψηλά όσο το θέλει ο ελληνικός λαός. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και τη θέληση του ελληνικού λαού, που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και κυρίως οι βουλευτές.

 

«Ε.Τ.»: Αυτό σημαίνει ότι σκοπεύετε να φτάσετε το θέμα μέχρι τέλους; Ακόμα και σε καταστάσεις του 1989 – πρόθεση για την οποία ακόμη κατηγορείστε από την αξιωματική αντιπολίτευση;

Γιάννης Τραγάκης: Σκοπός μας είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Η βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που αφορά στην παραπομπή προσώπων. Ας μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα. Δεν σας κρύβω ότι θα ήμουν ο ευτυχέστερος των πολιτικών αν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Δεν είναι πρόθεση μου να κάνω τον εισαγγελέα.
Επειδή όμως αναφερθήκατε στο 1989, θέλω να πω ότι με ενοχλεί η αναφορά στο «βρόμικο ‘89» όπως χαρακτηρίζεται. Και θα ήθελα να θυμίσω ότι μόνο του το ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε το 1989 δύο δικούς του υπουργούς, τον Τσοβόλα και τον Κουτσόγιωργα. Η παραπομπή των δύο προσώπων τότε είχε γίνει με αυξημένη πλειοψηφία συναινούντος και του ΠΑΣΟΚ.

 

«Ε.Τ.»: Λέτε ότι δεν σκοπεύετε να κάνετε τον εισαγγελέα, χαρακτηρίζεστε όμως από στελέχη της αντιπολίτευσης ως «σκληρός κομματικός»…

Γιάννης Τραγάκης: Τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους τοποθετώ στο πλαίσιο ενός πολέμου εντυπώσεων. Έχω την αίσθηση ότι προσπαθούν να περάσουν την εικόνα του σκληρού κομματικού, φοβούμενοι το αποτέλεσμα των διαδικασιών και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι γνωστή η ως τώρα πολιτική μου πορεία, κατά την οποία, σε κάθε περίπτωση, επιλέγω την οδό της συναίνεσης. Μην ξεχνάμε ότι η Επιτροπή είναι απόδοσης δικαιοσύνης. Δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες. Όποιοι τη βλέπουν ως τέτοια – εις ό,τι αφορά εμένα προσωπικά – κάνουν λάθος. Εγώ είμαι αποφασισμένος την κομματική μου ταυτότητα, μπαίνοντας στην αίθουσα ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, να την αφήσω απέξω.

 

«Ε.Τ.»: Θεωρείτε ότι η δήλωση που φέρεται να έκανε ο κ. Παπανδρέου – «προχώρα Καραμανλή και εγώ είμαι εδώ να σε στηρίξω» - αποτελεί και μήνυμα προς τα 9 μέλη του ΠΑΣΟΚ που θα μετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή;

Γιάννης Τραγάκης: Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί στον αγώνα του πρωθυπουργού εναντίον της διαπλοκής.
Ο Κώστας Καραμανλής σήκωσε το γάντι της διαπλοκής, κάνοντας πράξη την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα, όποια και είναι αυτά, για να λάμψει η διαφάνεια. Και επιτέλους η πολιτική να επανέλθει στους πολιτικούς και όχι να ασκείται από διάφορα κέντρα παραεξουσίας. Χαίρομαι που ο Γεώργιος Παπανδρέου ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα.

Print
1496 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω