Search
× Search
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 Radio

 

ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.

Τραγάκης: Καλημέρα σας κ. Βαφειάδη.

 

ΔΗΜ: Να μιλήσουμε για το θέμα του Βασικού Μετόχου. Η κυβέρνηση απ’ ότι φαίνεται και δημοσιεύεται ευρέως στον τύπο προσανατολίζεται πλέον προς μια αναθεώρηση τουλάχιστον μερικών άρθρων του νόμου αυτού. Είναι αληθές;

Τραγάκης: Εγώ θα σταθώ λίγο σε αυτά που είπατε προηγουμένως για να κάνω δύο βασικές παρατηρήσεις. Νομίζω το κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Βασικός Μέτοχος, είναι η ανακατανομή των κονδυλίων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και να μην ξεχνάτε ότι, πολύ σωστά το θέσατε, για πρώτη φορά η κατανομή θα γίνει στην Ευρώπη των 25 και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Λοιπόν, αυτή είναι μια πολύ σημαντική μάχη την οποία έδωσε ο Πρωθυπουργός και συγχρόνως, βέβαια, πολύ καλά το χαρακτηρίσατε το αγκαθάκι του Βασικού Μετόχου. Και πάλι σωστά είπατε ότι οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει από το 2002 και 2003 και όλες οι επιστολές οι οποίες έρχονται από την Ε.Ε. δεν αφορούν τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε περί Βασικού Μετόχου αλλά αφορούσαν κυρίως το άρθρο 14 του Συντάγματος, Παράγραφο1 και 9 για την οποία υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις από την Ε.Ε. κάτι το οποίο όφειλε και η τότε κυβέρνηση Σημίτη να υπερασπισθεί στον Συνταγματικό μας νόμο και δεν το έκανε αλλά το άφηνε και όχι μόνο αυτό αλλά έρχονται τώρα όψιμα να μας κατηγορήσουν για το νομοσχέδιο του Βασικού Μετόχου. Ας περιμένουμε στις 22 Μαρτίου, που θα δοθούν και οι τελευταίες διευκρινήσεις, να δούμε τι ακριβώς θα γίνει για αυτό το νομοσχέδιο και αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο του Βασικού Μετόχου και αν υπάρξουν θα είναι ελάχιστες και δεν θα είναι ουσιαστικές αλλαγές. Οι αιτιάσεις που παρουσιάζονται από πλευράς Ε.Ε. αφορούν κυρίως το άρθρο 14 του Συντάγματος το οποίο, βέβαια, ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ…

 

ΔΗΜ:…παράγραφο 9…

Τραγάκης: ... παράγραφο 9, μάλιστα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ διαχειριζόταν αυτή την κρίση στις σχέσεις με την Κοινότητα λόγω του νόμου του Βασικού Μετόχου με κάποιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται αιχμές, να μην φτάνει το θέμα ψηλά, να μην πάει στο κολέγιο των Επιτρόπων, όπως τώρα διαφαίνεται ότι κινείται σχετικά γρήγορα η Ε.Ε. Μήπως υπήρξαν λάθος χειρισμοί, αυτό είναι το ερώτημα μου.

Τραγάκης: Κοιτάξτε να δείτε, φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν περισσότερο απ’ ότι πρέπει με τον καινούργιο Βασικό Μέτοχο διότι η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι έχει αποφασίσει να χτυπήσει τη διαπλοκή και να οδηγήσει όλα τα θέματα σε διαφάνεια και φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν. Κλασσικό παράδειγμα, πολυεθνική εταιρεία η οποία έχει ένα ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα είναι εκείνη η οποία έκανε την προσφυγή για τον Βασικό Μέτοχο. Λοιπόν, από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε, και εγώ σε κάθε ευκαιρία το έχω πει, ότι αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι το κόμμα ΠΑΣΟΚ, αντίπαλος είναι ο Βασικός Μέτοχος και το κράτος ΠΑΣΟΚ, αυτά τα δύο.

 

ΔΗΜ: Ωστόσο δεν υπήρξαν λάθος χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα του Βασικού Μετόχου;

Τραγάκης: Θα κρίνουμε μετά τις 22 Μαρτίου. Θα περιμένουμε μέχρι τότε να δούμε τι θα γίνει γιατί, όπως σωστά αναφέρατε, υπάρχουν και από άλλες χώρες ανάλογες εισηγήσεις οι οποίες θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο του Συνταγματικού Δικαίου που υπάρχει σε κάθε χώρα. Δεν σας κρύβω, ένα χθεσινό άρθρο του κυρίου Μανητάκη στην Ελευθεροτυπία, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου έβαζε τα θέμα στις σωστές του διαστάσεις…

 

ΔΗΜ:…έλεγε ότι υπερισχύουν τα  Εθνικά Συντάγματα του Κοινοτικού νόμου, αυτή την άποψη εξέφρασε.

Τραγάκης: Ασφαλώς, και έλεγε ότι θα πρέπει να δώσουμε μάχη όλες οι χώρες της Ε.Ε. για αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

 

ΔΗΜ: Βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά και τις χώρες μεμονωμένα και την Ε.Ε. αλλά εδώ φαίνεται πως η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο ακριβώς εξαιτίας αυτού του νόμου.

Τραγάκης: Εξαιτίας του Βασικού Μετόχου, πράγματι είναι γεγονός αυτό. Αυτό σημαίνει ότι κάποιους ενόχλησε περισσότερο ο νόμος απ’ ότι έπρεπε διότι εγώ δεν αντιλαμβάνομαι όταν ο Βασικός Μέτοχος τοποθετούσε, για παράδειγμα, ένα θέμα ποσοστού στο 5% και έχει γίνει 1% ή ονομαστικοποίηση των μετοχών σε φυσικά πρόσωπα…δηλαδή έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να μας αφήσουν επιτέλους διότι κάθε χώρα έχει την ιδιαιτερότητα της σε ότι αφορά τις προθέσεις, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι μια πολιτική επιλογή, είναι πολιτική η διάσταση του θέματος, καθαρά πολιτική, και θέλει πολιτική διαπραγμάτευση όχι νομική και νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός με τη δήλωση του χθες μετά την συνάντηση του προχθές με τον κ. Μπαρόζο, έθεσε το θέμα σωστά. Ότι η αναφορά έγινε στο άρθρο 14 του συγκριτικού νόμου και το θέμα είναι πολιτική διαπραγμάτευση, γι’ αυτό εξάλλου οι τρεις υπουργοί έκαναν πολιτική διαπραγμάτευση και ο κ. Παυλόπουλος, πάλι, πολιτική διαπραγμάτευση θα κάνει σε ότι αφορά το θέμα του Βασικού Μετόχου, διότι είναι πολιτικός νόμος και μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

 

ΔΗΜ: Βεβαίως εδώ υπάρχει μια μαγεία ήθελα να σας επισημάνω μεταξύ δομών της Ε.Ε. αλλά και χωρών μεμονωμένων, επί της ουσίας, όμως, φαίνεται ότι η Κοινότητα αλλάζει στάση έναντι της Ελλάδος στο θέμα του Βασικού Μετόχου και κινεί γρήγορες διαδικασίες. Ποιοι χειρισμοί φταίνε, έγιναν λάθος χειρισμοί; Πέραν της προσφυγής κάποιας εταιρείας, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το αγκάθι.

Τραγάκης: Ήταν και άλλες προσφυγές αλλά εγώ ανέφερα αυτή τη συγκεκριμένη εταιρεία, πολυεθνική, η οποία έχει περίπου 16 τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ευρώπη και 100 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Λοιπόν, όταν μια τέτοια εταιρεία, και έχοντας ένα συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα μας,  προσφεύγει άμεσα στην Ε.Ε. εναντίον του νόμου περί Βασικού Μετόχου καταλαβαίνετε ότι κάποιοι εθίγισαν από αυτά.

 

ΔΗΜ: Πάντως παρά το ότι είχε ψηφιστεί το 2002 ο νόμος περί διαπλοκής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, δεν είδαμε κάποια διαφορά στο τοπίο το εκδοτικό, έτσι δεν είναι; Επομένως, ήταν θέμα τελικώς εφαρμογής του νόμου ή μη; Μήπως είχε σταλεί στις Βρυξέλλες ένα μήνυμα μην ενοχλείστε δεν εφαρμόζουμε το νόμο;

Τραγάκης: Μπορεί να είναι και αυτό, όπως λέτε, διότι ο νόμος πράγματι δεν έτυχε εφαρμογής όπως γνωρίζετε ενώ τώρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον καινούργιο νόμο αφενός, αφετέρου φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν περισσότερο και το πολιτικό σχόλιο το οποίο θέλω να κάνω είναι ότι ενώ σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή υπερασπίζεται Συνταγματικά δικαιώματα, υπερασπίζεται το άρθρο 14 που έχουν ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αντί το ΠΑΣΟΚ  να συμπαρίσταται στην κυβέρνηση κάνει πολιτικά σχόλια και μάλιστα σκληρά βασικά και ειδικά για το Βασικό Μέτοχο.

 

ΔΗΜ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, νομίζω το σχόλιο σας γίνεται κατανοητό σε όλες του τις διαστάσεις.

Τραγάκης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε.

 

ΔΗΜ: Καλή σας ημέρα κ. Τραγάκη.

Τραγάκης: Καλή σας ημέρα.

Print
1349 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω