Search
× Search
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Η ΛΥΣΗ"

 

ΔΗΜ: Σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Τραγάκης: Είμαστε στη φάση της αναμονής των απαντήσεων από τις δικαστικές συνδρομές που έχουμε ζητήσει από τη Μόσχα και την παράλληλη δίκη που γίνεται εκεί, με κατηγορούμενο τον αντιπρόεδρο της ΑΝΤΕΥ τον κ. Βορομπιώφ. Έχουν υποσχεθεί οι Ρώσοι ότι θα μας στείλουν όλα τα αποτελέσματα της δίκης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βορομπιώφ μίλησε για το Ελληνικό συμβόλαιο, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε γίνεται η δίκη και έχει αναφέρει και αρκετά Ελληνικά ονόματα στρατιωτικών και πολιτικών που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία…

 

ΔΗΜ: Αυτοί οι πολιτικοί βρίσκονται και τώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Τραγάκης: Δεν μπορώ να ξέρω ακόμα αν ήταν και Υπουργοί, απλά αναφέρει και πολίτες και πολιτικούς…

 

ΔΗΜ: Αυτή η εξέλιξη αποτελεί και μια δική σας απάντηση στους ισχυρισμούς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής ήταν τελικά ένα φιάσκο για την Ν.Δ;

Τραγάκης: Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν ήταν ένα φιάσκο αυτή η υπόθεση, διότι εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, θα είδατε ότι βγήκαν αποτελέσματα και πολιτικά συμπεράσματα. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα υπογράμμισε αυτά τα συμπεράσματα κάνοντας «αυτοκάθαρση», αφού οι κορυφαίοι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης εκδιώχθηκαν απ’ όλα τα όργανα του…

 

ΔΗΜ: Αυτό πιστεύετε ότι είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων που έχουν βγει μέχρι σήμερα από την εξέλιξη της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής;

Τραγάκης: Γενικά το πολιτικό κλίμα διαμορφώνεται ανάλογα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις…Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μας «ακολούθησε» στο συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύει το ορθό της λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής.

 

ΔΗΜ: Μιλήσαμε για τις πολιτικές ευθύνες που πιθανότατα προκύπτουν. Θέλουμε να μας πείτε αν προκύπτουν και ποινικές.

Τραγάκης: Το ποινικό θέμα έχει σχέση με την δικαστική συνδρομή που έχουμε ζητήσει για το άνοιγμα των λογαριασμών από την Ελβετία. Οι Ελβετοί όπως ξέρετε είναι πολύ δύσκολοι στο άνοιγμα λογαριασμών, παρόλο που τους στείλαμε συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών με συγκεκριμένους αποστολείς, διότι όλα αυτά τα χρήματα τα έστειλε το περίφημο «Τρίγωνο των Παρθένων Νήσων», όπως συχνά λέω, διότι αφορά την ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ ΕΛΛΑΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ η οποία είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και απεδείχθη τελικά ότι ήταν τρεις σε συσκευασία ενός, διότι υπήρχε η ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ ΕΛΛΑΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ η οποία ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που απο τις 100.000 μετοχές της, την μία την είχε ένας δικηγόρος και τις άλλες 99.999 τις είχε η μητρική εταιρεία ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ. Και εκεί αναμείχθηκε η ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ ΟΦΣΕΤ ΚΥΠΡΟΥ, η οποία είχε και αυτή ένα δικηγόρο με μία μετοχή και τις υπόλοιπες 99.999 πάλι τις είχε η μητρική εταιρεία ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ με έδρα τις Παρθένους Νήσους !!! Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι διαδρομές είναι το λιγότερο περίεργες και τα 25.000.000 δολάρια τα οποία ανευρέθησαν από το άνοιγμα των λογαριασμών στην Κύπρο, οδηγούν στην Ελβετία σε συγκεκριμένη Τράπεζα, με συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμού και την ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ αποστολέα. Σημασία έχει ποιος είναι ο αποδέκτης και οπότε από εκεί άμα μας ανοίξουν οι Ελβετοί τους λογαριασμούς θα μπορέσουμε να ξέρουμε τι γίνεται. Είναι γνωστό ότι η εξεταστική επιτροπή έχει υποβάλει το πόρισμα της, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά. Είμαστε σε αναμονή αυτών των δικαστικών συνδρομών – των απαντήσεων – γνωρίζετε ότι είναι χρονοβόρες αυτές οι διαδικασίες. Εγώ πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε αποτέλεσμα…

 

ΔΗΜ: Πότε εκτιμάτε να γίνει αυτό; Πριν το κλείσιμο της τετραετίας;

Τραγάκης: Οπωσδήποτε…

 

ΔΗΜ: Πάντως δική σας εκτίμηση είναι ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων;

Τραγάκης: Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, γι’ αυτό το λόγο και η Βουλή ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Γιατί πολλοί είπαν ότι η εξεταστική επιτροπή συνεστήθη ορθώς και η Βουλή ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να το κάνει από την στιγμή που ο αρμόδιος Εισαγγελέας έστειλε έκθεση, παρουσιάζοντας εμπλοκή πολιτικών προσώπων…

 

ΔΗΜ: Είστε Πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 21 του Νόμου 3023 του 2002, που αφορά στην τιμή του πολιτικού κόσμου. Μάλιστα είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του ελέγχου του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ όλων των πολιτικών προσώπων  από το 1989 (ο λεγόμενος αναδρομικός έλεγχος), μέχρι το 2001…Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτός ο έλεγχος;

Τραγάκης: Καταρχήν στην Επιτροπή που προεδρεύω συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, από την ΝΔ είναι ο κ. Σκρέκας, από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βρεττός, από το ΚΚΕ ο κ. Σκυλλάκος, από τον ΣΥΝ ο κ. Δραγασάκης, καθώς και 3 Ανώτατοι δικαστές επιλεγμένοι δια κληρώσεως μέσα από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή από τον Άρειο Πάγο, από το Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο…Αυτή η Επιτροπή λοιπόν συνεπικουρούμενη από 50 Ορκωτούς λογιστές έχει επιτελέσει ένα τιτάνιο έργο στο χρόνο που εγώ είμαι πρόεδρος της επιτροπής, ώστε να είμαστε έτοιμοι εντός διμήνου να έχουμε ολοκληρώσει αυτόν τον περίφημο αναδρομικό έλεγχο και να δώσουμε στη δημοσιότητα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία, όλων των Βουλευτών και τέως Βουλευτών αυτής της μεγάλης χρονικής περιόδου, ώστε να γνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ο κόσμος, τι ακριβώς συμβαίνει με τους πολιτικούς και τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές, όταν αυτές επιτρέπονταν, αφού είναι γνωστό ότι τώρα απαγορεύεται στους Βουλευτές να έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως είναι γνωστό ότι για τους Υπουργούς απαγορευόταν από το 2000.

 

ΔΗΜ: Για ποιο λόγο ξεκινήσατε τον αναδρομικό έλεγχο απο το 1989, μέχρι το 2001;

Τραγάκης: Ήταν μια απόφαση της επιτροπής, η προτροπή της Βουλής και μάλιστα των αρχηγών των κομμάτων και του τότε πρωθυπουργού και του αρχηγού της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή αντίστοιχα, να γίνει αυτός ο αναδρομικός έλεγχος, επειδή υπήρξε τότε μια έντονη φημολογία για τους πολιτικούς. Μπορεί να δίνονταν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, αλλά δεν γινόταν έλεγχος. Τώρα εμείς κάνουμε έλεγχο…

 

ΔΗΜ: Άρα θα βγουν πολύ σημαντικά στοιχεία για την περίοδο του Χρηματιστηρίου;

Τραγάκης: Ακριβώς εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, η περίοδος του Χρηματιστηρίου, αφού στους επόμενους δύο μήνες θα βγουν στην επιφάνεια πολύ σημαντικά στοιχεία και θα αποδειχτεί αν είχαν ανάμειξη ορισμένοι ή όχι…

 

ΔΗΜ: Τ’ αποτελέσματα από τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών ανδρών για την περίοδο που αναφέρετε, θα αφορούν και καταθέσεις τους στο εξωτερικό;

Τραγάκης: Εμείς κάναμε πλήρη έλεγχο στις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές. Ανοίξαμε ακόμα και τους χρηματιστηριακούς τους κωδικούς, όπως είχαμε το δικαίωμα σαν επιτροπή βάσει του Νόμου. Δεν ανοίξαμε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αλίμονο αν ανοίγαμε τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος δουλειάς που δεν θα βγάζαμε άκρη. Σε ότι αφορά τις καταθέσεις των βουλευτών εμείς βασιζόμαστε στις δηλώσεις τους. Δηλαδή στο «ΕΣΧΕΣ». Είναι δύσκολο να βρεις το «ΠΟΘΕΝ»…Αντιλαμβάνεστε ότι η δυσκολία του συστήματος αφορά το «ΠΟΘΕΝ». Πιστεύω ότι κάποτε ο νόμος θα λειτουργήσει διαφορετικά ώστε να φτάσουμε σε σημείο να μας δίνει το δικαίωμα να ελέγχουμε και το «ΠΟΘΕΝ»…

 

ΔΗΜ: Με τους οικονομικούς ελέγχους στον «Αθήνα 2004» έχει καμιά εμπλοκή το ελληνικό κοινοβούλιο;

Τραγάκης: Ο «Αθήνα 2994» όπως γνωρίζετε κατέθεσε τον απολογισμό του και την οικονομική του διαχείριση. Είναι γνωστό ότι υπήρξαν ορισμένα ανοίγματα τα οποία ήταν υποχρεωμένο να καλύψει το δημόσιο, για το γεγονός ότι υπήρχαν και παράπλευρα έργα τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί άπω το 2004 και αυτός ο έλεγχος γίνεται σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών.   

 

ΔΗΜ: Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει περαιτέρω ο έλεγχος και να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εάν και εφόσον προκύψουν επιλήψιμα στοιχεία. Σας παραπέμπω σε συνεχή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανή», τα οποία μιλούν για την ανάγκη ελέγχου των οικονομικών του 2004, πέραν του ελέγχου απο το Υπουργείο Οικονομικών.

Τραγάκης: Αυτά είναι θέματα που άπτονται του αν το «2004» άφησε υπόλοιπα οφειλών σε άλλους Οργανισμούς όπως είναι το ΙΚΑ για παράδειγμα…

 

ΔΗΜ: Με την επιχορήγηση του ΔΗ.Κ.ΚΙ. τι γίνεται;

Τραγάκης: Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε το παράδοξο των δύο ΔΗ.Κ.ΚΙ. Γιατί υπάρχει το ΔΗ.Κ.ΚΙ. του κυρίου Τσοβόλα, ο οποίος έχει ζητήσει εκκαθάριση του κόμματος και το ΔΗ.Κ.ΚΙ. των υπολοίπων, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία του. Υπάρχει μια δικαστική απόφαση, η οποία δικαιώνει εκείνους οι οποίοι επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας του, υπάρχει και μια διοικούσα επιτροπή η οποία με 80 μέλη – απ’ ότι λένε οι ίδιοι – θέλουν να λειτουργήσει το κόμμα και το λειτουργούν το κόμμα κανονικά…Από την άλλη ο κ. Τσοβόλας έχει ορίσει εκκαθαριστές, οπότε το θέμα ήρθε σε μένα…Όπως γνωρίζετε οι αρμοδιότητες μου άπτονται των οικονομικών των κομμάτων και έπρεπε να αποδώσω…Όσον αφορά τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών του ΔΗ.Κ.ΚΙ. στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, η επιτροπή υπέβαλλε ήδη της έκθεσης της. Επίσης υποβλήθηκε και η έκθεση για τον ισολογισμό του ΔΗ.Κ.ΚΙ., όσον αφορά το 2004. Θεωρώ ότι το πρόβλημα έγκειται στη φετινή επιχορήγηση…Όπως είναι γνωστό με απόφαση του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος την κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όποιος δικαιωθεί από τα δικαστήρια, θα πάρει τα χρήματα…

 

ΔΗΜ: Από την πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια, στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κόσμος όμως στη Β’ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά φωνάζει και λέει: Κύριε Τραγάκη είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είτε ο κ. Καραμανλής, πεινάμε…Τι λέτε;

Τραγάκης: Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια οικονομική ύφεση, η οποία δεν προεκλίθη από το δωδεκάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η οικονομική δυσπραγία προήλθε από την ένταξη μας στην ΟΝΕ και κυρίως από το Ευρώ. Το Ευρώ ήταν εκείνο που τίναξε όλες τις τιμές στον αέρα και καθήλωσε τους μισθούς. Έχω την αίσθηση ότι ευρώ ήταν εκείνο που μας έφερε σε μισθούς Ελλάδος και σε τιμές Ευρώπης. Από εκεί ξεκινάει όλη η δυσκολία και η ακρίβεια…Δεν είχαν φροντίσει οι τότε κυβερνώντες με την ένταξη μας στην ΟΝΕ και την δημιουργία και λειτουργία του Ευρώ να καθηλώσουν τις τιμές…Με αποτέλεσμα αυτό να μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα…Βλέπετε μια αύξηση του  1% στο ΦΠΑ ανεβάζει τις τιμές σε τέτοια επίπεδα, οι οποίες είναι πραγματικά ακριβές…

 

ΔΗΜ: Κύριε πρόεδρε ο κόσμος ψήφισε τη ΝΔ για να του λυθούν αυτά τα προβλήματα…

Τραγάκης: Πολύ εύστοχη παρατήρηση…Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να διαχειριστεί αυτή την οικονομική δυσκολία που υπάρχει…Διότι δεν πρέπει να ξεχνάει ο Ελληνικός λαός ότι εμείς είμαστε για τα δύσκολα. Έχουμε κυβερνήσει τον τόπο, πάντα μετά από δύσκολες οικονομικές συνθήκες και είμαστε και άτυχοι, γιατί πέσαμε στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές κρίσεις…Και μάλιστα η τωρινή πετρελαϊκή κρίση είναι η μεγαλύτερη του αιώνα, αφού έφτασε η τιμή του πετρελαίου να έχει σε Νέα Υόρκη 58 δολάρια το βαρέλι, όταν τη στιγμή που μας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία είχε 32 δολάρια το βαρέλι. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά, αφού η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει πάρα πολλούς τομείς…

Print
1669 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω