Search
× Search
Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον ALPHA


ΔΗΜ: Τι προθεσμία πρέπει να δώσει η Ολομέλεια στην Επιτροπή για να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της αναθεώρησης;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η επιτροπή  για να βγάλει το προεδρείο της. Κατά τους θερινούς μήνες δεν θα συνεδριάσει και θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις από τον Οκτώβριο.
Την πρώτη προθεσμία θα την δώσουμε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και αν χρειαστεί να πάρουμε και δεύτερη, θα την πάρουμε γιατί θα πρέπει να προβλέψουμε ώστε οι δύο ημερομηνίες των ψηφοφοριών, που πρέπει να απέχουν ένα μήνα η κάθε μία,  να είναι τουλάχιστον Μάιο με Απρίλιο ή Απρίλιος με Μάρτιος, ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε τις διατάξεις..


ΔΗΜ: Δηλαδή Μάρτιο ή Απρίλιο αποκλείονται οι εκλογές;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα.

 

ΔΗΜ: Τις πρόωρες εκλογές πρέπει να τις αποκλείσουμε ως τον Ιούνιο του 2007, από εκεί και πέρα τα πανιά  είναι ανοιχτά για τον πρωθυπουργό;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι φαίνεται. Αν δεν πάρει παράταση η επιτροπή, ασφαλώς παίζει και ο Απρίλιος, αν και εγώ θα μείνω στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετια.

 

ΔΗΜ: Η παράταση της Ολομέλειας δεν βοηθά στη συναίνεση όμως.
«Ιωάννης Τραγάκης»: Η κυβέρνηση μη καταθέτοντας το διάταγμα για την λήξη των εργασιών της Συνόδου, έδωσε  ένα στίγμα. Δεν είδα όμως αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Λογικό είναι ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν αντιδράσεις.

 

ΔΗΜ: Έχετε ένδειξη ότι βρίσκετε πολιτικός πίσω από τους λογαριασμούς;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν έχω καμία απολύτως ένδειξη, αλλά το αποκλείει κάποιος αυτό; Εύχομαι να μην είναι έτσι.

 

ΔΗΜ: Έχετε ένδειξη ότι οι λογαριασμοί θα ανοίξουν τον επόμενο μήνα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ούτε και τέτοια ένδειξη υπάρχει.

 

ΔΗΜ: Δηλαδή μπορεί να γίνει και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, που θα έχει τελειώσει η Ολομέλεια;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Τίποτα δεν αποκλείεται. Δεν είναι κάτι που περνά από το δικό μας χέρι. Είναι θέμα των ελβετικών αρχών.

 

ΔΗΜ: Ας πούμε ότι ανοίγουν οι λογαριασμοί και δούμε κάποιους αριθμούς, γιατί ονόματα δεν θα δούμε στην αρχική φάση, οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι συνήθως με αριθμούς και λογιστικά πρότυπα, πρόκειται η κυβέρνηση, όταν ξεκινά ταυτόχρονα το Σύνταγμα και ζητά συναίνεση,  να στήσει προανακριτική επιτροπή και να πυροδοτήσει κλίμα σκανδαλολογίας;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι ερώτημα προς την κυβέρνηση.

 

ΔΗΜ: Χωρίς ονόματα  γίνεται να γίνει προανακριτική;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Χωρίς ονόματα  είναι αδιανόητο να γίνει αυτό. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι μέχρι τώρα το άνοιγμα των λογαριασμών και την Λευκωσία και στη Ν. Υόρκη μας έδωσε ονόματα.

 

ΔΗΜ: Τα ονόματα αυτά όμως δεν αφορούσαν πολιτικούς;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολιτικούς όχι βέβαια, αλλά υπάρχει ένα πραγματικό γεγονός. Κάποιος έδωσε από τη Μόσχα 25 εκτ δολάρια για την υλοποίηση αντισταθμιστικών  ωφελημάτων στην Ελλάδα και αυτά δεν έγιναν και από τους λογαριασμούς που άνοιξαν φάνηκε ότι αυτά τα χρήματα κατέληξαν στην Ελβετία σε δύο συγκεκριμένους λογαριασμούς. Δεν είναι λογικό να ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί; Αυτό το αποφάσισαν ομόφωνα όλα τα κόμματα.

 

ΔΗΜ: Για την άρση της ασυλίας του Μαντούβαλου, θα ψηφίσετε υπέρ;
«Ιωάννης Τραγάκης»: Ο κ. Μαντούβαλος είχε ζητήσει και την προηγούμενη φορά την άρση της ασυλίας του. Έχω την αίσθηση ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα και όταν το ζητήσει, όλοι οι συνάδελφοί πιστεύω ότι θα ζητήσουν την άρση.

 

Για την επιτροπή αναθεώρησης στην εκπομπή «Παιχνίδι Εξουσίας» με τους Βασίλη Σκουρή και Βασίλη Χιώτη, 29/06/2006.

 

Print
1406 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω