Search
× Search
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Αθήνα" 98.4

 

ΔΗΜ: Ο καλεσμένος μας σήμερα είναι ο κ. Γιάννης Τραγάκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής που ερευνά τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR-M1. Πάει πολύς καιρός που έχουμε να συζητήσουμε μαζί του, καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλησπέρα κ. Γουδέλη σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη είχαμε μιλήσει τελευταία φορά για αυτό το θέμα νομίζω τον Φεβρουάριο, όταν σας είχα ρωτήσει τι γίνεται τώρα με τις τράπεζες που είναι στην Ελβετία και μου είχατε πει ότι περιμένετε καινούργια στοιχεία και τα οποία δεν θα αργούσαν να έρθουν. Όμως, τώρα φτάνουμε να μην μπορεί κλείσει η Βουλή γιατί υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και γι’ αυτό πρέπει η ολομέλεια να μείνει σε λειτουργία. Τι γίνεται με αυτό, θα μας πείτε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα για την λήξη της Βουλής, όπως είναι σίγουρο ότι και η Αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την παράταση…

 

ΔΗΜ: Την αρνήθηκε και είπε ότι προσπαθείτε να βάλετε σε πολιτική ομηρεία το ΠΑΣΟΚ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι, μίλησε για πολιτική ομηρεία αλλά δεν την αρνήθηκε ότι έπρεπε να παραταθεί η σύνοδος. Διότι αυτή η συζήτηση έγινε στην διάσκεψη των προέδρων και δεν είδα αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της παράτασης της συνόδου. Βέβαια, έχουν αργήσει πάρα πολύ να μας απαντήσουν οι Ελβετοί.

 

ΔΗΜ: Μπορείτε να μας πείτε γιατί, εσείς έχετε ερευνήσει πολύ το θέμα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το πιθανότερο είναι «κάποιοι», δεν ξέρω ποιοι, έχουν φροντίσει με νομικίστικα τεχνάσματα να δυσκολέψουν το άνοιγμα των λογαριασμών. Παρά το γεγονός ότι οι Ελβετοί από την 01/07/2005 μας είχαν στείλει έγγραφο που έλεγε ότι εκτελείτε η διαταγή για το άνοιγμα των λογαριασμών, από τότε μας έστειλαν κάτι ερωτηματολόγια στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε, έχουμε ήδη απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις και από εκεί και πέρα περιμένουμε το άνοιγμα των λογαριασμών. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών δεν το έχει ζητήσει μόνο η εξεταστική επιτροπή αλλά το έχει ζητήσει και ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών, ο οποίος διεξήγαγε την προανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, αυτούς τους «κάποιους» που εμποδίζουν το άνοιγμα των λογαριασμών υποθέτω ότι σε εσάς πρέπει είναι γνωστοί.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι δεν είναι γνωστοί, γιατί αν ήταν γνωστοί θα τους είχαμε κατονομάσει κιόλας. Γνωστοί δεν είναι, απλώς έχουν κάποια δικηγορικά γραφεία στην Γενεύη, ασχολούνται στο να εμποδίζουν το άνοιγμα των λογαριασμών. Βέβαια, η θητεία της Εξεταστικής Επιτροπής έχει λήξει όπως γνωρίζετε και τώρα λειτουργεί μια επιτροπή εργασίας υπό την προεδρία μου και την συμμετοχή των συντονιστών όλων των κομμάτων, την οποία σύστησε η κα. Πρόεδρος της Βουλής και έχει αντικείμενο να παραλαμβάνει τις επιστολές που έχουμε στείλει σε όλες τις πρωτεύουσες και από τις ελβετικές αρχές.

 

ΔΗΜ: Από Κύπρο και Αμερική έχετε τελειώσει;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ναι, από Νέα Υόρκη έχουμε τελειώσει. Μας είχαν σταλεί τον Οκτώβριο οι λογαριασμοί, αυτές οι περίφημες κούτες όπως θα θυμάστε, τις ανοίξαμε παρουσία όλων των συντονιστών και βρήκαμε τα 4.000.000 δολάρια. Διότι πράγματι, όπως αναφέρει και ο εισαγγελέας στο έγγραφο του προς τις ελβετικές αρχές, αυτά τα χρήματα έκαναν μια περίεργη διαδρομή, από Μόσχα Νέα Υόρκη, από Νέα Υόρκη Ελβετία, από Νέα Υόρκη Λευκωσία και από Λευκωσία πάλι Ελβετία στους ίδιους λογαριασμούς. Και αναφέρει ο εισαγγελέας στο έγγραφο του ότι αυτή η διαδρομή δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια να εξαφανιστούν τα ίχνη της οποιασδήποτε παράνομης ενέργειας έχει γίνει.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα. Με ρώτησε κάποιος συνάδελφος σας βουλευτής, όταν συζητούσαμε αυτό το θέμα πριν λίγες μέρες, και αν δεν ανοίξουν ποτέ αυτοί οι λογαριασμοί από την Ελβετία, μέχρι πότε η ολομέλεια αυτής της Βουλής θα μείνει σε ισχύ;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εμείς θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, θα έχουμε φροντίσει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το άνοιγμα των λογαριασμών, επειδή όμως δεν εξαρτάται από την ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό κράτος αλλά από την νομοθεσία ξένου κράτους από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό τους πότε θα ανοίξουν οι λογαριασμοί. Βέβαια, η σύνοδος το αργότερο 28 Σεπτεμβρίου λήγει, καθώς στις 2 Οκτωβρίου αρχίζει νέα σύνοδος. Εμείς πάντως θα έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας, διότι φαντάζεστε να είχε λήξει τώρα η σύνοδος και να ερχόταν το άνοιγμα των λογαριασμών; Εγώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβα Πρόεδρος της εξεταστικής είχα δηλώσει ότι θα ήμουν ο ευτυχέστερος των πολιτικών αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτή την ιστορία…

 

ΔΗΜ: Και σας είχαν κατηγορήσει συλλήβδην τότε ότι προσπαθείτε να κουκουλώσετε ένα σκάνδαλο και το λέμε αυτό χωρίς φόβο και πάθος.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αλίμονο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Πάντως χωρίς να έχω κάποια ένδειξη, έχω την αίσθηση ότι μέσα στον Ιούλιο θα μας στείλουν κάποια απάντηση οι Ελβετοί. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι η απάντηση δεν λέει τίποτα διότι μετά την απάντηση ακολουθεί το ένδικο μέσο της έφεσης σε αυτή την απόφαση, καταλαβαίνετε ότι αφού μέχρι στιγμή υπάρχει αντίσταση στο να ανοιχθούν αυτοί οι λογαριασμοί…

 

ΔΗΜ: Έφεση προς ποιόν;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έφεση προς τις ελβετικές αρχές για το μη άνοιγμα των λογαριασμών, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις.

 

ΔΗΜ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ, καλό σας απόγευμα.

Print
1366 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω