Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Flash 96


ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Γιάννη Τραγάκη, κύριε Τραγάκη καλό σας μεσημέρι.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι κυρία Λυβαδάρη σε σας και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Τελικώς ήταν λάθος αίσθηση ή έχουν προκύψει νέα στοιχεία που δικαολογούν την συνέχεια της διερεύνησης της υπόθεσης;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αν μου επιτρέπετε την έκφραση, μάλλον ήταν λάθος αίσθηση, διότι όταν η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της είχαμε ομόφωνα πάρει την απόφαση ότι αφού βρισκόμασταν σε αναμονή δικαστικής συνδρομής από την Ρωσσία, την Νέα Υόρκη, την Λευκωσία και από την Ελβετία για άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών οι οποίοι είχαν κατατεθεί τότε στην Επιτροπή μας, ήταν λογικό όταν θα ερχόντουσαν αυτές οι δικαστικές συνδρομές να βρισκόμασταν, να αξιολογούσαμε, να βλέπαμε τι έγινε. Η πρώτη δικαστική συνδρομή η οποία ήρθε ήταν από την Λευκωσία, θα σας θυμίσω ότι ήρθε έγγραφο  με το οποίο αποδυκνείετο ότι, πρώτον, αυτά τα οποία το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει ως τηλεφωνικούς αριθμούς δεν ήταν τηλεφωνικοί αριθμοί, όχι μόνο ήταν υπαρκτοί αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών αλλά ήταν τραπεζικοί λογαριασμοί που αφορούν πρόσωπα που σχετίζονται με την υλοποίηση του προγράμματος των Αντισταθμιστικών Οφελημάτων σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσσικών πυραύλων. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι από την Λευκωσία έφυγαν ορισμένα χρήματα και πήγαν στην Ελβετία σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, είναι 21.081.757 εκατομύρια δολάρια και επειδή στην Επιτροπή υπήρξε η αίσθηση ότι έπρεπε να αναζητηθούν και τα υπόλοιπα χρήματα είχαμε ζητήσει δικαστική συνδρομή και από τις Η.Π.Α. Πράγματι, η Citibank ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και μας έστειλε τρεις κούτες με τραπεζικούς λογαριασμούς. Ανοίξαμε, λοιπόν, χθές τις κούτες αυτές παρουσία όλων των πρώην συντονιστών των κομμάτων και βγάλαμε μάλιστα μια ομόφωνη απόφαση, το οποίο είναι καλό, να αποτανθούμε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία σε πρώτη φάση, την 02/11, επειδή σε αυτή την ημερομηνία φαινόταν να υπάρχει μια περίεργη διακίνηση λογαριασμού και πράγματι επιβεβαιώθηκε ότι στις 02/11 τέσσερα εκατομμύρια δολάρια έφυγαν από την Νέα Υόρκη και πήγαν στην Ελβετία στον ίδιο λογαριασμό που έχουν πάει και τα δεκαέξι εκατομμύρια δολάρια. 

 

ΔΗΜ: Δηλαδή κύριε Τραγάκη, αυτό που αντιλαμβάνεστε εσείς – γνωρίζοντας πολύ καλά τα στοιχεία της υπόθεσης γιατί διατελέσατε Πρόεδρος της Επιτροπής – είναι ότι έχετε βρει την άκρη για το που πήγαν αυτά τα ποσά που αναζητούνται στα Αντισταθμιστικά Οφέλη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ θα αναφερθώ σε πραγματικά γεγονότα. Είναι γεγονός ότι από την πίστωση την οποία αποδεσμεύσαμε το 2000, ο τότε Γενικός Γραμματέας Προμηθειών ο κος Κάντας, που ήταν 250 εκατομμύρια δολάρια 810 χιλιάδες 757, το οποίο «κουμπώνει», χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση χθές, ακόμα και σε ποσόστωση δολαρίου, δηλαδή είναι ακριβώς το 10% των Αντισταθμιστικών Οφελημάτων, αυτά τα χρήματα που εντοπίστηκαν και βρίσκονται τώρα στην Ελβετία, χρήματα τα οποία εδόθησαν όπως ισχυριζόταν η Antey αλλά από αυτά τα δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα δολάριο για Αντισταθμιστικά Οφελήματα. Και μάλιστα αυτά τα χρήματα δεν μεταφέρθηκαν στη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος των Αντισταθμιστικών Οφελημάτων αλλά μεταφέρθηκαν σε μια άλλη εταιρεία η οποία είναι η μητρική εταιρεία, η Ντρουμιλάν Ιντερνάσιοναλ, offshore και με έδρα τις Παρθένους Νήσους.

 

ΔΗΜ: Οπότε λέτε τώρα, με βάση αυτά τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας και μόλις μας περιγράψατε, η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς, και όχι μόνο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αλλά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τις 21/07 έχει έρθει έγγραφο από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας που μου γνωστοποιεί ότι με απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας έκανε για πρώτη φορά δεκτή αίτηση και διέταξε την διενέργεια των ζητουμένων ερευνών των συγκεκριμένων λογαριασμών που έχουμε ζητήσει. Άρα είμαστε και εν αναμονή του ανοίγματος τριών συγκεκριμένων λογαριασμών που έχουν ζητηθεί από την Ελβετία και αφού μαζέψουμε και αυτά τα στοιχεία θα αξιολογήσουμε την περαιτέρω εξέλιξη της πορείας του θέματος.

 

ΔΗΜ: Απο την άλλη πλευρά κ. Τραγάκη είχαμε έντονες καταγγελίες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν για φαρσοκομωδία.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Λογικό, αυτές όμως είναι κρίσεις, δεν αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα. Θα είδατε ότι εγώ απέφυγα ευθέως οποιαδήποτε κρίση, εγώ απλώς αναφέρομαι – και ως Πρόεδρος της Επιτροπής οφείλω να το κάνω αυτό – μόνο σε πραγματικά γεγονότα, δηλαδή γεγονότα τα οποία αποδυκνείονται και αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως αποδυκνείονται όλα.

 

ΔΗΜ: Επειδή, όμως, πέρα από Πρόεδρος της Επιτροπή είστε και έμπειρος πολιτικός και γνωρίζετε πως δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις, υπήρξε και μια άποψη η οποία εκφράστηκε από πολλούς παράγοντες της Αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση απλώς ξανανοίγει το θέμα εν είδη απειλής επειδή βρίσκεται σε αυτή την χρονική συγκυρία σ’ ένα δυσμενέστερο πολιτικά τοπίο.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Γνωρίζετε ότι εγώ δεν είμαι επιδεκτικός πιέσεων και δεν θα πιεζόμουν ούτε από την Κυβέρνηση, αλλά έχω αναλάβει να ολοκληρώσω αυτό το έργο. Σας επισημαίνω, επίσης, όταν θα βγούν τα επίσημα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης, γιατί χθές χρησιμοποιήσαμε επίσημο πρακτικογράφο στενογράφο της Βουλής ώστε να έχουμε επίσημα πρακτικά, θα δείτε ότι και οι απόψεις των δυο κομμάτων της Αριστεράς είναι ότι προέκυψαν πράγματι νέα στοιχεία και τα οποία θα τα δούμε, θα τα αξιολογήσουμε. Εγώ δεν περιγράφω τίποτε λιγότερο και τίποτα περισσότερο από πραγματικά γεγονότα, τώρα αν άλλοι ανησυχούν είναι δικό τους θέμα, δεν αφορά εμάς. Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό που απεδόθη από τον κ. Λοβέρδο, το φαρσοκομωδία, ήταν αν μη τι άλλο ατυχής, διότι η υπόθεση μόνο φαρσοκομωδία δεν απεδείχθη.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη θα τα ξαναπούμε εν καιρώ αφού, όπως είπατε και εσείς, διερευνηθεί περεταίρω το ζήτημα. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία που είχαμε.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Να είστε καλά, καλό μεσημέρι.

 

Print
1444 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω