Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Αθήνα" 98.4


ΔΗΜ: Να καλημερίσω τον φίλο μου, τον Γιάννη Τραγάκη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Καλημέρα κ. Τραγάκη, τι κάνετε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ . Λοβέρδο.

 

ΔΗΜ: Χαρούμενος θα είστε, οι δήμοι στην δική σας περιφέρεια πήγανε αρκετά καλά, κάποιους χάσατε κάποιους κερδίσατε…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εντάξει, τι κερδισμένοι, η Β’ Περιφέρεια Πειραιά είναι πάντα στα

ίδια.

 

ΔΗΜ: Κοιτάξτε, παλιότερα στην Β’ Περιφέρεια Πειραιά περιμέναμε ότι θα βγουν μόνο Κομμουνιστές δήμαρχοι…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ε βέβαια, τώρα είναι κάπως καλύτερα.

 

ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω κάτι, δημιουργήθηκε η εντύπωση - με αφορμή την αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου που αναφέρεται στα ιδιωτικά ή μη πανεπιστήμια – ότι το ΠΑΣΟΚ σας έδωσε μια ευκαιρία να μην κάνετε τώρα την συζήτηση και να μην φουντώσει το κλίμα στην παιδεία. Έτσι είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι ακριβώς, η απόφαση για να συζητηθεί το άρθρο 16 στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπή έχει ληφθεί εδώ και 15 μέρες περίπου και ήταν γνωστή σε όλους. Αιφνιδίως το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη βδομάδα, για δικούς του λόγους πιστεύω, ζήτησε αναβολή και απ’ ότι φάνηκε και από την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είχε σοβαρούς λόγους να ζητήσει την αναβολή του άρθρου 16. Είναι γεγονός ότι για το άρθρο αυτό στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τρεις γραμμές, επομένως θα είχαμε μια σύγκρουση μέσα στην Επιτροπή η οποία δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα είχε. Όταν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναβολή συνεννοήθηκα με την κυβέρνηση και αποφασίστηκε να την δώσουμε αυτή την αναβολή, δηλαδή να συζητηθεί το άρθρο 16 μετά το τέλος όλων των ενοτήτων, τέλος Ιανουαρίου.

 

ΔΗΜ: Θα γίνει οπωσδήποτε αυτή η συζήτηση, υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσουμε;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια. Πρώτα απ’ όλα οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει και τα δύο κόμματα και οι οποίες υπογράφονται από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών τους είναι σχεδόν ταυτόσημες. Δηλαδή αν συγκρίνει κάποιος την πρόταση της Ν.Δ. με αυτή του ΠΑΣΟΚ μικρές λεκτικές διαφορές θα βρει. Μελετώντας τις προτάσεις όλων των κομμάτων, διαπιστώνω ότι στο άρθρο που συμπίπτουν πιο πολύ απ’ όλα είναι το άρθρο 16.

 

ΔΗΜ: Δηλαδή η γνώμη σας είναι ότι αυτό είναι ένα άρθρο που θα ψηφιστεί;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν αλλάξει ρότα το ΠΑΣΟΚ, λόγω των πολιτικών γεγονότων ή λόγω της εσωστρέφειας που το διακρίνει την τελευταία περίοδο, έχω την αίσθηση ότι αυτό το άρθρο θα είναι στα υπό προ αναθεώρηση άρθρα στην επόμενη βουλή και θα χρειάζεται μόνο 150 ψήφους για να υλοποιηθεί.

 

ΔΗΜ: Γνωρίζετε, όμως, καλύτερα από εμένα ότι εκ των πραγμάτων αυτός είναι ένας βασικός λόγος που υπάρχει μια αναστάτωση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των καταληψιών μαθητών και φοιτητών.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, σε ότι αφορά την ανώτατη εκπαίδευση ο λόγος της αυριανής κινητοποίησης τους ήταν ότι θα συζητούσαμε το άρθρο 16. Από την στιγμή που δεν θα συζητηθεί το άρθρο και θα πάει για τέλος Ιανουαρίου, έχω την αίσθηση ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει αναστάτωση. Αλλά πιστεύω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους των κινητοποιήσεων. Υπάρχουν και άλλα θέματα που έχει θέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως το θέμα της αξιολόγησης και για το οποίο η κοινή γνώμη, σε ποσοστό 74%, είναι σύμφωνη.

 

ΔΗΜ: Μα είναι αδιανόητο να υπάρχουν πανεπιστημιακοί ή οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαιδευτικοί που να μην έχουν αξιολόγηση.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό.

 

ΔΗΜ: Τώρα απ’ ότι καταλαβαίνω έχουν αντίρρηση στον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση και από ποιους.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτά θα τα βρούμε. Εξάλλου η πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού να συζητήσει σήμερα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, όπως σημαντική ήταν και η αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16. Και βγάλαμε από την δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ αλλά δείξαμε και υπευθυνότητα γιατί θέλουμε να ψηφιστεί το άρθρο αυτό – πολιορκητικός κλοιός της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης – και επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Τότε το κλίμα θα είναι πιο αποφορτισμένο και τα δυο κόμματα θα αντιμετωπίσουν αυτή την διάταξη πιο ψύχραιμα.

 

ΔΗΜ: Εγώ συμφωνώ απολύτως με την αλλαγή του άρθρου 16, δυστυχώς υπάρχει κάποια μειοψηφία η οποία διαφωνεί και η οποία εκ των πραγμάτων φοβάμαι ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι υποθετικό βέβαια. Πιστεύω, όμως, ότι αν συγχρόνως με το άρθρο 16 περάσει διάταξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία να ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια, οι αντιδράσεις θα είναι λιγότερες.

 

ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ να σας ευχαριστήσω και να σας καλημερίσω.


Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο κ. Λοβέρδο, στις 24/10/2006.

Print
1257 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω