Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "Αθήνα" 98.4

 

ΔΗΜ: Θα καλημερίσω τον κ. Γιάννη Τραγάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Λοβέρδο σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Είναι σαφές ότι ο κόσμος θέλει μεταρρυθμίσεις, αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, αυτό καταλαβαίνουμε και από γύρω μας. Για να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος κ. Τραγάκη;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, σε ορισμένες μεταρρυθμιστικές διατάξεις πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση για να μπορέσουν να εφαρμοσθούν. Παραδείγματος χάριν, στο άρθρο 16 για τα Ανώτατα, μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Υπάρχουν άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν απαιτούν συνταγματικές αλλαγές. Εκείνο, όμως, στο οποίο θα σταθώ εγώ είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, θέλει να τις περάσει με κοινωνική συναίνεση. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού. Διότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε λίγο δύσκολοι στις αλλαγές, αλλαγές που μπορεί να θίξουν εργασιακά δικαιώματα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται να γίνουν προσεκτικά βήματα.

 

ΔΗΜ: Μεταρρυθμίσεις χωρίς να χτυπήσεις, χωρίς να θίξεις συμφέροντα δεν γίνεται, έτσι δεν είναι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Πολύ δύσκολο αυτό, αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχει η χρυσή τομή, δηλαδή μπορεί να υπάρξει λύση. Για παράδειγμα, επειδή αναφέρατε τα λιμάνια και επειδή εκλέγομαι στον Πειραιά όπως γνωρίζετε, νομίζω ότι σε αυτό το δύσκολο θέμα έγιναν λάθος χειρισμοί και από την μια και από την άλλη πλευρά. Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στην αδιάλλακτη στάση των εργαζομένων, αλλά αυτή η αδιάλλακτη στάση μπορούσε να καμφθεί άνετα εάν μετά από μεγάλο διάλογο – ο οποίος έγινε με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας – η κάθετη θέση ήταν ότι δεν θα θιγούν στο ελάχιστο ούτε εργασιακά δικαιώματα αλλά ούτε και οι πρόσθετες απολαβές τους. Γνωρίζετε ότι στο λιμάνι αυτή την στιγμή έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα. Έχουμε έλλειψη κυρίως εργατικών χεριών, διότι λείπουν εργάτες, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εργάτες να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα, να δουλεύουν και τα βράδια, αν είναι δυνατόν να τα προλαβαίνουν όλα αυτά. Έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί λύση τώρα, είμαστε κοντά σε λύση. Θα πρέπει, λοιπόν, και από τις δυο πλευρές να υπάρξει μια υποχώρηση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το λιμάνι. Καταρχήν, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει η επέκταση του λιμανιού 100%. Αυτό θα είναι προς όφελος και των εργαζομένων αλλά είναι και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Είναι δυνατόν να συζητάνε οι Κινέζοι να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ύψος επενδύσεων – και είχα την τύχη να παρευρεθώ στην επίσκεψη του Προέδρου της Κινεζικής Βουλής – να μας δημιουργήσουν ένα διαμετακομιστικό κέντρο από το οποίο θα διέρχονται τόσα κοντέινερ όσα δεν πάνε στα άλλα λιμάνια της Νοτίου Μεσογείου και εμείς να το αποφεύγουμε;

 

ΔΗΜ: Πως θα γίνουν, όμως, όλα αυτά; Έχετε εγκλωβιστεί στον Πειραιά.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έτσι και έτσι. Καταρχάς, πιστεύω ότι δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι μακροχρόνια ενοικίαση. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, εγώ νομίζω ότι με την μέθοδο της συγχρηματοδότησης είναι ευκαιρία να κάνουμε τέτοια μεγάλα έργα, μιλάμε για έργα δισεκατομμυρίων. Εδώ έχουμε έτοιμο ενοικιαστή. Δηλαδή δεν μας επηρεάζει θετικά το παράδειγμα της Αττικής οδού που είναι ένα πετυχημένο δείγμα συγχρηματοδότησης και αυτή την στιγμή η Αθήνα έχει έναν κόμβο ο οποίος λειτουργεί θαυμάσια και εξυπηρετεί τους πάντες; Και είδατε ότι ενώ η ενοικίαση ήταν για 18 χρόνια ενοικίασης από τους κατασκευαστές, τελικά από τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που διέρχονται πήγαμε στα 12 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτή η μέθοδος της συγχρηματοδότησης έχει κλασσικό παράδειγμα επιτυχίας στην χώρα μας.

 

ΔΗΜ: Βλέπω ότι αυτή την βδομάδα θα έχουμε πολλή φασαρία στην Βουλή με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης για την αλλαγή κανονισμού εργασίας στον ΟΤΕ. Ετοιμάζεται απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη, που αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία, θα αποκλειστεί η Βουλή από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το νομοσχέδιο αυτό για τις ΔΕΚΟ δεν είναι καινούργιο. Είναι κατ’ επιταγή του νόμου του 2005, ενάμιση χρόνο έγιναν όλες οι προεργασίες, από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αφού συναντήθηκαν αλλεπάλληλες φορές με την διοίκηση, γνώριζαν που θα πάνε. Αλλά το βασικότερο, το οποίο περνάει απαρατήρητο και δεν το λέει κανείς, είναι ότι δεν θίγεται κανένας εργαζόμενος του ΟΤΕ που έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα, κόπτονται και ενδιαφέρονται για τους μετέπειτα προσληφθέντες; Τι νόημα έχει;

 

ΔΗΜ: Το φοβερό επίσης είναι, και δεν το καταλαβαίνουν πολλοί, ότι απλώς θα επιβληθεί ο κανονισμός εργασίας που υπάρχει και στην Cosmote, η οποία χάρις σε αυτό έγινε από τις πιο ελκυστικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Και έγινε τόσο ελκυστική η Cosmote εξαιτίας αυτού του γεγονότος και μόνο. Και από την στιγμή που το Δημόσιο έχει το 33% περίπου των μετοχών του ΟΤΕ, αντιλαμβάνεστε ότι το 70% κατέχεται από ιδιώτες, είτε ξένους είτε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, δεν μπορεί να υπάρχει τροχοπέδη στα δικαιώματα των μετόχων. Απλά πρέπει να πούμε επικοινωνιακά στον ελληνικό λαό, και όχι στους εργαζόμενους του ΟΤΕ γιατί αυτοί το ξέρουν, ότι από τον κανονισμό αυτό δεν θίγεται κανένα μα κανένα εργασιακό δικαίωμα των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων μέχρι σήμερα. Και να σας πω και κάτι άλλο; Με τον καινούργιο κανονισμό ας μου πουν εμένα και να φέρω αύριο το πρωί 4000 εργαζόμενους. Ας μην είμαστε, λοιπόν, υπερβολικοί γιατί νομίζω ότι πάμε στην υπερβολή αλλά πάμε και στην τυφλή αντιπολίτευση και αυτό βλάπτει τον τόπο.

 

ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Και εγώ κ. Λοβέρδο και εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ, να είστε καλά. 

Print
1439 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω