Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον "98.4"

 

ΔΗΜ: Στην τηλεφωνική γραμμή ο κ. Γιάννης Τραγάκης, πρώην Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά ο οποίος έχει βέβαια την μεγάλη εμπειρία από αυτή την ιστορία ώστε να μας πει για το νέο πολιτικό μέτωπο που ανοίγει, δηλαδή την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κύριε Τραγάκη καλημέρα σας.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα κ. Τόλιο σε εσάς και τους ακροατές σας.

 

ΔΗΜ: Απ’ ότι φαίνεται η νέα πολιτική σύγκρουση, που δεν είναι και αβάσιμη, έχει να κάνει με το πως θα συγκροτηθεί η νέα εξεταστική επιτροπή, διότι η κυβέρνηση ουσιαστικά περιέγραψε ένα « ζήσε Μάη μου…», δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα τότε θα συσταθεί η επιτροπή.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Λογικό δεν είναι; Είναι λογική η θέση της Κυβέρνησης, διότι αφού αυτή την στιγμή υπάρχει δικαστική έρευνα και μάλιστα έχει διαταχθεί η κυρία ανάκριση είναι λογικό η κυβέρνηση να περιμένει τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας. Και ήταν πράγματι πολιτική γενναιότητα όταν ανακοίνωσε την δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτό το θέμα.

 

ΔΗΜ: Να σας πω, αυτό μπορεί να ήταν και κίνηση αιφνιδιασμού με την έννοια ότι έτσι και αλλιώς επικρίνεται η κυβέρνηση ότι σε επίπεδο ενημέρωσης είχε μεγάλα ελλείμματα, τώρα παραπέμπει την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής μετά από μήνες, που σημαίνει ότι πάλι θα υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στους πολίτες.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Τι εννοείτε έλλειμμα ενημέρωσης. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση έπραξε το σωστό. Καταρχήν η κυβέρνηση δεν είναι απολογούμενη σε αυτό το θέμα, αντίθετα ήταν ένα από τα θύματα της όλης υπόθεσης. Θέλω να τονίσω κάτι. Η πρώτη επαφή του κ. Παπαληγούρα με τον κ. Κορωνιά έγινε παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την ανώτατη δικαστική αρχή και ο ίδιος ο εισαγγελέας αναθέτει την διενέργεια προανακριτικής εξέτασης. Μάλιστα δεν την αναθέτει σε έναν τυχαίο ανακριτή, αλλά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών – ένα εξαιρετικό ανακριτή – τον κ. Παπαγγελόπουλο. Από εκεί και πέρα αυτό δεν αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, σε ότι αφορά το δικαστικό μέρος, έκανε αυτό που έπρεπε;

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, από την άλλη έχουμε μια υπόθεση με πολιτικές και εθνικές διαστάσεις. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση τουλάχιστον, αλλά και όλο τον πολιτικό κόσμο για το τι έχει συμβεί;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτή η ενδεκάμηνη έρευνα που διεξήχθη - η οποία δεν ήταν καθόλου τυχαία, όταν διερευνήθηκαν εκατοντάδες αριθμοί τηλεφώνων από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, όταν εξετάστηκαν τόσοι μάρτυρες – έμεινε μυστική χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό. Αυτό πρέπει να πιστοποιηθεί στα θετικά της κυβέρνησης. Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, αυτή η έρευνα, τώρα αν μου πείτε ότι κράτησε πολύ ή λίγο, ο καθένας έχεις τις απόψεις του.

 

ΔΗΜ: Μα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε στους δώδεκα μήνες, εννοώ ότι τώρα πρέπει να αρχίσει η δικαστική έρευνα και θα έχουμε άλλους τόσους μήνες.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, απαγγέλθηκε κατηγορία κατά αγνώστου και από την στιγμή που απαγγέλθηκε κατηγορία σημαίνει ότι τεκμηριώθηκε το αδίκημα και για να τεκμηριωθεί το αδίκημα έγιναν όλες αυτές οι έρευνες.

 

ΔΗΜ: Σε κάθε περίπτωση κ. Τραγάκη ο πολίτης δεν έχει πειστεί για αυτή την διαδικασία…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μην μου πείτε για τις δημοσκοπήσεις…

 

ΔΗΜ: Για τις δημοσκοπήσεις ναι, γιατί δεν αποδίδουν ένα κλίμα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και αποδίδουν ένα κλίμα, είδατε όμως ότι στο κύριο ερώτημα αν η κυβέρνηση ενήργησε ως έπρεπε οι απόψεις είναι ισομοιρασμένες, ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε την περιρέουσα ατμόσφαιρα. Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω – επειδή αναφέρεστε στην εξεταστική επιτροπή – είναι το κυρίαρχο ερώτημα που θα τεθεί αυτές τις μέρες, αν παράλληλα με την δικαστική έρευνα μπορεί να λειτουργήσει η εξεταστική επιτροπή. Έχω την αίσθηση ότι από την στιγμή που λειτουργεί η κύρια ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένες φάσεις αυτής και μετά η κυβέρνηση είπε ότι θα φέρει το θέμα στην Βουλή. Η ίδια θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής διότι μην ξεχνάτε, όπως ορίζει το Σύνταγμα για ένα τέτοιο υψίστης εθνικής σημασίας ζήτημα, απαιτείται πλειοψηφία πάνω από 150 βουλευτές, άρα χρειάζεται η συναίνεση της κυβέρνησης.

 

ΔΗΜ: Αυτό το αόριστο, ότι θα συσταθεί τότε η εξεταστική επιτροπή, σημαίνει ότι θα φύγουμε ενδεχομένως από εκλογές, αυτές που δημιουργούν πολιτικό κλίμα…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι δεν είναι αυτό, γιατί θα μπορούσε να μην ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής, να την αρνηθεί.

 

ΔΗΜ: Θα μπορούσα να σας πω ότι ερμηνεύεται ως κίνηση εντυπωσιασμού πριν την ζητήσει η αντιπολίτευση…

«Ιωάννης Τραγάκης»: Ένα λεπτό, για να μην έχουμε κοντή μνήμη. Κατά την διάρκεια που η Ν.Δ. έκανε αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει την σύσταση επτά εξεταστικών επιτροπών και δεν είχε γίνει δεκτή καμία από την τότε κυβέρνηση, με κορυφαία για μένα αίτηση την σύσταση εξεταστικής για το θέμα του χρηματιστηρίου. Εδώ έρχεται μόνη της η κυβέρνηση και λέει ότι αυτή την στιγμή διεξάγεται η κύρια ανάκριση, όταν προχωρήσει η ανάκριση και φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα θα ζητήσουμε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

 

ΔΗΜ: Σε κάθε περίπτωση κ. Τραγάκη επειδή εδώ έχουμε ένα κλίμα που το 73% των πολιτών δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει δώσει ή αποκαλύψει όλα τα στοιχεία, το 62% πιστεύει ότι η δικαστική έρευνα δεν θα καταλήξει πουθενά, υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα στην κοινωνία που ίσως θα πρέπει να σας προβληματίσει όσον αφορά την αποδοτικότητα των χειρισμών σας σε αυτή την υπόθεση, όχι μόνο στην Βουλή αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο με τους τρεις υπουργούς και όλα αυτά που έγιναν.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο; Τι άλλο να κάναμε, το θέμα είναι τεράστιο με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ας αφήσουμε την κυρία ανάκριση να προχωρήσει και βλέπουμε μετά.

 

ΔΗΜ: Κάτι άλλο. Αν έχουμε δημιουργήσει τις ανεξάρτητες αρχές για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και να ενισχύουμε την διαφάνεια σε τέτοιες υποθέσεις, το ότι δεν ενημερώθηκε η ΑΔΑΕ μην μου πείτε ότι δεν είναι ένα πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει κανείς, γιατί θα μπορούσα να σας πω ότι πιθανόν η μη ενημέρωση σε ένα μεγάλο κύκλο ανθρώπων για ένα τέτοιο θέμα, είναι αυτό που κράτησε την προανακριτική έρευνα μυστική ώστε να μπορέσει να βγάλει κάποια συμπεράσματα.

 

ΔΗΜ: Το τελευταίο μου ερώτημα κ. Τραγάκη γιατί μιλάμε για τους χειρισμούς. Σήμερα γίνονται επικρίσεις από τον τύπο της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Παπαληγούρας βρίσκεται μακριά ο ένας από τον άλλον σε επίπεδο χειρισμών. Για παράδειγμα, ο κ. Βουλγαράκης επαινεί την Vodafone για την συμπεριφορά της, από την άλλη ο κ. Παπαληγούρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις και εκεί. Δεν είναι και αυτό ένα πολιτικό θέμα;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις σε αυτό το θέμα. Ο κ. Βουλγαράκης δεν έδωσε έπαινο στην Vodafone, είπε ότι έδρασε με υπευθυνότητα που έκανε την καταγγελία γιατί θα μπορούσε να μην το κάνει. Το αυτονόητο είπε και ο κ. Παπαληγούρας ότι βεβαίως ερευνάται η στάση και η θέση της εταιρείας, αλίμονο δηλαδή, γιατί είναι κανένας υπεράνω του νόμου;

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ.

Print
1440 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω