Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

 

ΔΗΜ: Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής έχουμε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τραγάκη. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας.

 

ΔΗΜ: Εν τάχει σας θέτω τι είπε ο κ. Πετσάλνικος για να έχω την απάντηση σας. Λέει είπαν ψέμματα, ο κύριος Βουλγαράκης πρώτος και καλύτερος, και εφόσον αποδειχθούν και άλλα πράγματα υπάρχει πολιτική ευθύνη, πρέπει να φύγει απο την Κυβέρνηση. Έντεκα μήνες, λέει, δεν μας είπαν τίποτα για το θέμα, το κρατούσαν στο σκοτάδι και συνεχώς αποκαλύπτονται καινούργια πράγματα και να οριστεί Εφετής Ανακριτής για το θέμα και να προχωρήσει την διαδικασία η Δικαιοσύνη.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε να δείτε, έχω την αίσθηση ότι ο κ. Πετσάλνικος μάλλον δεν κατάλαβε τι είχε γίνει αυτούς τους έντεκα μήνες και λυπάμαι γιατί έχει υπάρξει και υπουργός Δικαιοσύνης. Εγώ θα πς δυο πράγματα. Πρώτον, η κυβέρνηση καλώς έκανε τις κινήσεις τις οποίες έκανε. Δεύτερον, όπως εξελίσσεται η υπόθεση η πρόκληση – πρόσκληση του Καραμανλή πρός τον Παπανδρέου στην Βουλή ότι εγώ περίμενα απο εσάς να πείτε: ελάτε εδώ κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ είμαι μαζί σας να διαλευκάνουμε την υπόθεση και να δούμε ποιός είναι αυτός που έκανε τις υποκλοπές. Ανταυτού, αφήνουν υπονοούμενα – ακόμα και σήμερα έγινε αυτό – περί χρήσεως ορισμένων στοιχείων απο τις υποκλοπές. Απο την στιγμή που υπάρχει η ελληνική Δικαιοσύνη και επιληφθεί του θέματος νομίζω ότι το θέμα δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση. Και δεν βρίσκεται μόνο στην Δικαιοσύνη αλλά έχει δημιουργηθεί μια οιωνή εξεταστική επιτροπή με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που νομίζω ότι και πολιτικά πλέον το όλο θέμα ελέγχεται. Εγώ στη θέση του ΠΑΣΟΚ θα ζητούσα εξεταστική επιτροπή, γιατί δεν ζητάνε εξεταστική επιτροπή;

 

ΔΗΜ: Λέτε να το κάνει η Κυβέρνηση;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Η Κυβέρνηση γιατί να το κάνει; Όπως ξέρετε η εξεταστική επιτροπή είναι κατά κάποιο τρόπο ένας τρόπος κοινοβουλευτικού ελέγχου και έτσι αναφέρεται στον κανονισμό της Βουλής. Γιατί δεν ζητάνε λοιπόν εξεταστική επιτροπή; Έχω, όμως, να κάνω δυο ακόμα παρατηρήσεις για την ΑΔΑΕ. Η ΑΔΑΕ, όπως γνωρίζετε, απο την ίδρυση της είχε τηνυποχρέωση να κάνει τακτικούς ελέγχους σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δεν έκανε κανέναν έλεγχο, ούτε έναν. Αυτό για μένα προσωπικά ανήκει στα αρνητικά της ΑΔΑΕ. Όπως αρνητικό είναι και το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ, μια ανεξάρτητη αρχή, έβγαλε προπ’ορισμα, είναι πρωτοφανές αυτό. Δεν υπάρχουν προπορίσματα. Η ΑΔΑΕ έπρεπε να βγάλει ένα συγκεκριμένο και οριστικό πόρισμα, όπως έκανε χθες. Και το αναγνωρίζουμε όλοι μας το πόρισμα της ΑΔΑΕ.

 

ΔΗΜ: Έκανε καλά την δουλειά της δηλαδή ή όχι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως, ασφαλώς και έκανε καλά την δουλειά της. Αλλά, πρώτον, έκανε την δουλειά της με καθυστέρηση διότι θα μπορούσε με το άριστο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει να έχει διενεργήσει ελέγχους και να βρει κάποια στοιχεία, στο κέντρο της Παιανίας, για παράδειγμα, ή σε οποιοδήποτε άλλο κέντρο. Και το προπόρισμα για μένα ήταν έκπληξη, γιατί οι επιτροπές συνήθως δεν βγάζουν προπορίσματα, δηλαδή ενδιάμεσο πόρισμα. Θα έπρεπε να φέρει εξαρχής αυτό το πόρισμα που έφερε χθες.

Η άλλη παρατήρηση που έχω να κάνω αφορά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν ευχής έργον οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων - τουλάχιστον των μεγάλων κομμάτων αλλά και των μικρών, έτσι ώστε να αποκτήσουν την δημοσιότητα που τους πρέπει – να είναι ανοιχτές στα μέσα ενημέρωσης. Χθες, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου αναλώθηκε σε δυο ζητήματα: αυτό των υποκλοπών, λες και αυτό ήταν το μεγαλύτερο θέμα που απσχολούσε χθες την χώρα, και το θέμα των σχολίων συγκεκριμένου υπουργού της κυβέρνησης αγνοώντας χειρότερα σχόλια που έκαναν δικά του πρωτοκλασσάτα στελέχη. Δεν έκανε ούτε μια αναφορά για την συνταγματική αναθεώρηση. Εδώ και τρεις μήνες που ο Πρωθυπουργός άνοιξε την ατζέντα του Συντάγματος – και παίρνω το ερέθισμα λόγω του ότι είμαι Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ν.Δ για την αναθεώρηση του Συντάγματος – που είναι μια κορυφαία πολιτική κίνηση η οποία θα σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου για τα επόμενα δέκα χρόνια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση.

Εμείς έχουμε ολοκληρώσει την πρόταση μας και την οποία θα παρουσιάσουμε την βδομάδα που μας έρχεται σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Δεν σας κρύβω ότι στο site που δημιούργησε η Ν.Δ για την αναθεώρηση του Συντάγματος η επισκεψιμότητα των πολιτών ήταν τόσο μεγάλη που μου έκανε τρομακτική εντύπωση. Όταν ανοίξαμε το site εγώ περίμενα 50 με 100 επισκέψεις την ημέρα. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι η επισκεψιμότητα έχει φτάσει στο ύψος των 400 την ημέρα.

 

ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη ξέρετε καλά ότι ο ορισμός της ατζέντας είναι ένα πολιτικό θέμα απο μόνο του. Η κυβέρνηση θέλει να ορίσει το Σύνταγμα, το ΠΑΣΟΚ θέλει να σηκώσει το θέμα των υποκλοπών.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Μα σωστά το λέτε, σωστά το λέτε και εγώ ακριβώς κάνω την σύγκριση. Ότι η μεν κυβέρνηση κάνει πολιτικές προτάσεις και δίνει πολιτικές λύσεις, το δε ΠΑΣΟΚ αναλίσκεται σε ένα θέμα το οποίο έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη και για το οποίο η κυβέρνηση έχει την απόλυτην επιθυμία να ξεκαθαρίσει μέχρι τέλους.

 

ΔΗΜ: Πέστε κάτι τελευταίο. Η ηγεσία της ΕΥΠ να κληθεί να απαντήσει ή όχι;

«Ιωάννης Τραγάκης»: Έμενα δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι λεπτομέρειες. Αν είναι ανάγκη να κληθεί η ηγεσία της ΕΥΠ ή οποιοσδήποτε άλλος, να κληθεί. Να κληθεί όμως, και επιμένω σε αυτό, στην επιτροπή που  της αρμόζει. Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι παρερμηνευμένη, έχει την δικαιοδοσία να ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές και όλα αυτά αλλά δεν έχει εξουσίες ανακριτικές. Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Δεν ξέρω αν είμαι λάθος, αλλά σε αυτό το θέμα η άποψη μου είναι αυτή.

 

ΔΗΜ: Κρατάμε λοιπόν τις θέσεις σας και θα τα ξαναπούμε. Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ.

«Ιωάννης Τραγάκης»: Σας ευχαριστώ και εγώ. Είναι πάντα χαρά μου να συζητώ μαζί σας.

Print
1396 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω